Επικριτική μητέρα: Πώς να το αποφύγετε

επικριτική μητέρα

Μια μητέρα, μπορεί πολλές φορές να γίνει επικριτική απέναντι στο παιδί της. Φυσικά, δεν το κάνει απαραίτητα εκούσια. Κάθε μητέρα θέλει το καλύτερο για το παιδί της. Ασκώντας τους συνέχεια κριτική, μπορεί το παιδί να αρχίσει να αγχώνεται. Ωστόσο, μια μητέρα πρέπει να χαλαρώσει λίγο ως προς αυτό το κομμάτι και να προσπαθήσει με διαφορετικό τρόπο να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση του.

  1. Αύξηση της αυτοπεποίθησης

Τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης μπορούν να επηρεάσουν τη μετέπειτα πορεία του παιδιού. Όσο κι αν λένε το αντίθετο, πάντα θέλουν τη σύμφωνη γνώμη των γονέων για τις αποφάσεις τους. Αν μια μητέρα είναι υπομονετική με το παιδί της, θα τη βοηθήσει ώστε εκείνο να της μιλά και να ζητά βοήθεια. Όσο εστιάζει στα αρνητικά και σε πιθανά λάθη που έχει κάνει, το απωθεί από το να θυμάται και τα καλά στοιχεία του εαυτού του.

  1. Μείωση της κριτικής για τις αποδόσεις στο σχολείο

Τι κι αν δεν τα πήγε καλά σε ένα μάθημα; Ίσως πήρε κακούς βαθμούς ή δεν έγραψε καλά σε ένα διαγώνισμα. Καλό θα ήταν να γίνει μια συζήτηση πρώτα με το παιδί σχετικά με το αν προσπάθησε ή αν βρήκε κάτι που να το δυσκολεύει. Αν η μητέρα γίνει επικριτική απέναντι στους βαθμούς, το παιδί όχι μόνο δε θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις αποδόσεις του, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δε θα μπει καν στη διαδικασία να προσπαθήσει.

επικριτική μητέρα

  1. Όχι στις αυστηρές τιμωρίες

Δε σημαίνει ότι μια μητέρα θα προσπεράσει τα λάθη που θα έχει κάνει το παιδί της. Ωστόσο, με την επιβολή αυστηρών τιμωριών το παιδί θα γίνει πιο αντιδραστικό. Η συζήτηση και η προσεκτική χρήση των λέξεων είναι από τις καλύτερες μεθόδους επίλυσης τέτοιων προβλημάτων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να καταλάβει και να ακούσει το παιδί, ιδιαίτερα αν διανύει την περίοδο της εφηβείας.

  1. Όχι στην σύγκριση με άλλα παιδιά

Τι κι αν ο Γιωργάκης από απέναντι συμμαζεύει το δωμάτιο του ή η Μαρία έχει πολύ καλούς βαθμούς; Αν το παιδί ακούει συνέχεια αυτό, όχι μόνο θα γίνει αντιδραστικό απέναντι στους γονείς, αλλά θα αρχίσει να συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους. Αυτό θα του αναπτύξει το αίσθημα της ανασφάλειας. Η σύγκριση με τέτοιο τρόπο δεν ευνόησε ποτέ κανέναν. Ούτε θα ευνοήσει και την εξέλιξη του παιδιού.

Διαβάστε ακόμη

Εργαζόμενη μητέρα: Μεταξύ καριέρας και οικογένειας

Ευτυχία: Έρχεται ή την δημιουργούμε εμείς;