Δεύτερη εγκυμοσύνη: 6+1 Διαφορές με την πρώτη

δεύτερη εγκυμοσύνη

Τόσο το τεστ, όσο και ο γιατρός σας το επιβεβαίωσαν. Η δεύτερη εγκυμοσύνη σας χτύπησε την πόρτα. Δε χρειάζεται κάποια έρευνα, σωστά; Εξάλλου το έχετε ξαναβιώσει και γνωρίζετε τι πρόκειται να συμβεί τόσο στην ψυχολογία σας, όσο και για το σώμα σας. Σωστά;

Μη βιάζεστε. Η αλήθεια είναι ότι δε νιώθετε το ίδιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί η δεύτερη εγκυμοσύνη να διαφέρει από την πρώτη. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;

  1. Ίσως «νιώσετε» έγκυος πιο νωρίς

Οι γυναίκες που διανύουν τη δεύτερη εγκυμοσύνη τους, είναι περισσότερο προσαρμοσμένες στα συμπτώματα και πιο εύκολο να τα αναγνωρίσουν. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από την προηγούμενη φορά. Ίσως εμφανίσετε περισσότερες ή λιγότερες ναυτίες, αλλά και άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε περισσότερη ή λιγότερη συχνοουρία.

  1. Ορισμένα συμπτώματα θα είναι λιγότερα έντονα

Καλά νέα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποιες δυσκολίες, όπως η αποστροφή σε ορισμένα τρόφιμα και οι ενοχλήσεις στο στήθος να είναι λιγότερο έντονες από την προηγούμενη φορά. Ίσως σας ανησυχήσουν λιγότερο, καθώς, έχοντας βιώσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, ξέρετε πώς να ανακουφίσετε τον εαυτό σας.

  1. Ίσως είστε περισσότερο κουρασμένες

Σε περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει, θα είστε πολύ απασχολημένες, καθώς θα έχετε να ανταπεξέλθετε και στις ανάγκες του πρώτου παιδιού σας. Αυτό μπορεί να επιφέρει έναν μεγαλύτερο βαθμό κούρασης. Μην ανησυχείτε, με καλό προγραμματισμό και τη βοήθεια του/της συντρόφου σας, θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε, αλλά και να βρείτε και χρόνο για χαλάρωση.

δεύτερη εγκυμοσύνη συμπτώματα

  1. Η εγκυμοσύνη ίσως γίνει εμφανής πιο νωρίς

Καθώς οι μύες στην κοιλιά και την μήτρα είχαν διασταλεί κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, ίσως είναι πιο χαλαροί στη δεύτερη εγκυμοσύνη σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν διατηρούνται τόσο σταθεροί όσο στην πρώτη εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι  η κοιλιά σας μπορεί να «φουσκώσει» πιο γρήγορα από την πρώτη φορά. Δείτε το έτσι: Η μήτρα σας είναι σαν ένα μπαλόνι που είναι πιο εύκολο να φουσκώσει.

  1. Ίσως νιώσετε το μωρό σας να «κλωτσάει» πιο σύντομα

Θυμάστε εκείνες τις περίεργες ενοχλήσεις, σαν «μπουρμπουλήθρες» στην πρώτη σας εγκυμοσύνη που νομίζατε ότι ήταν αέρια; Τώρα θα γνωρίζατε ότι ήταν το μωρό που κουνιόταν. Επομένως, κατά τον 4ο μήνα κι έπειτα, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις κινήσεις του μωρού σας. Έχετε πλέον την εμπειρία για να τις καταλαβαίνετε πιο εύκολα.

δεύτερη εγκυμοσύνη διαφορές

  1. Η γέννηση του μωρού σας μπορεί να είναι πιο γρήγορη

Αναφέραμε ότι μπορεί να γεννήσετε νωρίτερα. Υπάρχουν καλά νέα όσο αγορά το χρόνο που θα περάσετε σε μια κλινική ή στο μαιευτήριο. Αν και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, τη δεύτερη φορά που θα γεννήσετε, ίσως χρειαστεί λιγότερος χρόνος. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Ο τραχήλος της μήτρας είναι λιγότερο άκαμπτος σε αυτή τη φάση. Επομένως, η διαστολή του πραγματοποιείται πιο γρήγορα. Επειδή ο τράχηλος και οι ιστοί του κόλπου είναι περισσότερο εύκαμπτοι, υποχωρούν στην πίεση που τους ασκεί το μωρό πιο εύκολα. Με άλλα λόγια, το μωρό σας είναι πιο εύκολο να «πεταχτεί» προς τα έξω.

  1. Οι πόνοι μετά τη γέννα ίσως είναι πιο έντονοι

Οι συσπάσεις έπειτα από τη γέννα είναι ο τρόπος του σώματος να επαναφέρει τη μήτρα σας στο αρχικό της μέγεθος. Καθώς η μήτρα σας είναι μεγαλύτερη, η διαδικασία αυτή ίσως είναι πιο επίπονη, σύμφωνα με έρευνες.

Διαβάστε ακόμη:

Μαμά και σεξ: Συμβουλές για να διατηρήσετε μια ερωτική ζωή

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα της;