Διάρροια μωρού: Αίτια και τρόπος αντιμετώπισης

διάρροια μωρού

Η διάρροια είναι κάτι που δεν θα προτιμούσαμε να αντιμετωπίσουμε – ακόμα και όταν είναι του μωρού σας. Ωστόσο, η διάρροια συμβαίνει σε όλους – μια στο τόσο – και τα μωρά σίγουρα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η περιστασιακή διάρροια ενός μωρού είναι αρκετά συχνή (και πολύ φυσιολογική!). Το μωράκι σας μόλις αρχίσει να εξερευνά τις τροφές θα αντιμετωπίσει και το θέμα της πέψης. Αλλά η υπερβολική διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια νερού για ένα μικρό μωρό.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την διάρροια του μωρού σας και πότε να καλέσετε τον παιδίατρό σας.

Πώς ξεχωρίζουμε τα φυσιολογικά κακάκια από τη διάρροια

Δεν υπάρχει καμία απάντηση στο πώς πρέπει να μοιάζουν τα φυσιολογικά κακάκια ενός μωρού. Το άνοιγμα μιας πάνας μπορεί να αποκαλύψει ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων και υφών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μωρά μπορούν να έχουν διαφορετικά είδη υδαρών ή στερεών κοπράνων σε διαφορετικές ηλικίες.

Ένας βασικός κανόνας για τα κακά: Οποιοδήποτε γήινο χρώμα είναι μια χαρά!

Τα νεογέννητα μωρά έχουν κανονικά μαλακά κακάκια, ειδικά αν θηλάζουν αποκλειστικά. Επίσης, ενεργούνται συχνά – αρκετές φορές την ημέρα. Μπορεί λοιπόν να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν έχουν διάρροια ή όχι.

Ωστόσο, εάν το βρέφος σας έχει κόπρανα που είναι πολύ υγρά ή μεγαλύτερα σε μέγεθος – ίσως ακόμη και να διαρρέουν από την πάνα τους – και είναι πιο συχνά από το συνηθισμένο, τότε έχουν διάρροια.

διάρροια μωρού συμπτώματα

Βασικότερες αιτίες διάρροιας στα μωρά

  • Αλλαγές στη διατροφή σας, εάν θηλάζετε
  • Φαρμακευτική αγωγή, εάν θηλάζετε
  • Ίωση στομάχου στο μωρό
  • Φαρμακευτική αγωγή στο μωρό
  • Αλλαγή στη διατροφή του μωρού
  • Αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα

Θεραπείες στο σπίτι

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια περνάει από μόνη της και το μωρό σας δεν χρειάζεται ιατρική θεραπεία. Κάποια πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι:

  • Κρατήστε το μωρό σας ενυδατωμένο.
  • Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για τα κατάλληλα ποτά που μπορείτε να τους δώσετε
  • Να αλλάζετε συχνά την πάνα του μωρού σας.
  • Εάν το μικρό σας τρώει στερεά τροφή, δώστε του φαγητά που θα διευκολύνουν τη διάρροια (μπανάνες, ζυμαρικά, όσπρια, δημητριακά).

διάρροια μωρού αντιμετώπιση

Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας

Τα δύο χρώματα που δεν πρέπει ποτέ να έχουν τα κακά ή η διάρροια ενός μωρού είναι το άσπρο και το κόκκινο. Καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας εάν δείτε αυτά τα χρώματα στην πάνα του μικρού σας.

Πολύ αραιά ή λευκά κακά μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος στο συκώτι. Η κόκκινη διάρροια μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία κάπου.

Καλέστε επίσης το γιατρό σας εάν το μωρό σας έχει έντονη διάρροια ή ενεργείται με υδαρή κακά περισσότερο από 10 φορές την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη:

Περιποίηση νεογέννητου μωρού: Όσα θα πρέπει να προσέξετε

Ουρολοίμωξη: Ποια είναι τα συμπτώματα στα μωρά;