Πυρετός στα μωρά: 3+1 τρόποι να το ανακουφίσετε

πυρετός στα μωρά

Ο πυρετός στα μωρά είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα στην αλλαγή των θερμοκρασιών ή του κλίματος. Τα μωρά είναι αρκετά ευαίσθητα. Αν παρατηρήσετε ότι ξυπνούν μέσα στη νύχτα κλαίγοντας ενώ είναι αναψοκοκκινισμένα, τότε μάλλον ο πυρετός σας χτύπησε την πόρτα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα μωρά ανεβάζουν πυρετό.

Ενώ ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος από μόνος του, τα αίτια εμφάνισης του μπορεί να είναι. Τα νεογέννητα μωρά έχουν πιο πολλές πιθανότητες εμφάνισης πυρετού από τα μεγαλύτερα παιδιά. Τα νεογέννητα μωρά (ηλικίας 3 μηνών ή μικρότερα), θα πρέπει να επισκεφθούν έναν γιατρό αν ανεβάσουν πυρετό.

Τα νεογέννητα μωρά (ηλικίας 3 μηνών και άνω) μπορούν να θεραπευθούν από το σπίτι με την κατάλληλη φροντίδα αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύμπτωμα. Για όσα παρουσιάσουν επίμονο ή υψηλό πυρετό, η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη.

Πυρετός στα μωρά: Αναγνωρίστε τον

Η φυσιολογική θερμοκρασία στα μωρά κυμαίνεται κοντά στους 37 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να ποικίλει στις διάφορες ώρες της μέρας. Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη όταν ξυπνάτε και μεγαλύτερη το απόγευμα και το βράδυ.

Τα βρέφη κάτω από την ηλικία των 3 μηνών χρειάζονται αμέσως ιατρική επίσκεψη προκειμένου να διαγνωστούν τα αίτια που ανέβηκε ο πυρετός. Τα μωρά θεωρείται ότι έχουν ανεβάσει πυρετό αν η θερμοκρασία τους είναι:

  • Ανάμεσα σε  37,1-38 βαθμούς Κελσίου (δέκατα)
  • Από 38 βαθμούς Κελσίου και άνω (υψηλός πυρετός)

πυρετός στα μωρά θερμόμετρο

Πώς να μειώσετε τον πυρετό

  1. Προσαρμόστε τα ρούχα του

Ντύστε το μωρό σας με ελαφριά ρούχα και χρησιμοποιείστε ένα σεντόνι ή μια ελαφριά κουβέρτα για να τα κρατήσετε δροσερά και άνετα.

Προσοχή: Αν τα μωρά ντυθούν με υπερβολικά ζεστά ρούχα θα επηρεαστεί η φυσική μέθοδος ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος

  1. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία

Κρατήστε τη θερμοκρασία του σπιτιού δροσερή. Αυτό θα σας βοηθήσει να προτρέψετε τα μωρά από το να ζεσταθούν υπερβολικά.

πυρετός στα μωρά θερμοκρασία

  1. Κάντε τους ένα ντους

Κάντε ένα μπάνιο στα μωρά σας με χλιαρό νερό. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι ζεστή, αλλά όχι υπερβολικά ζεστή. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό, καθώς μπορεί να τους δημιουργήσει τρέμουλο και άνοδο της θερμοκρασίας. Μην ξεχάσετε να σκουπίσετε αμέσως μετά το μπάνιο το μωρό σας και να το ντύσετε με ελαφριά ρούχα.

  1. Δώστε τους υγρά

Η εμφάνιση της αφυδάτωσης είναι πολύ πιθανή με την εμφάνιση του πυρετού. Δώστε τους αρκετά υγρά (είτε μητρικό γάλα, είτε φόρμουλα). Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας θα έχει δάκρυα όταν κλαίει, υγρό στόμα και αφήνει υγρή την πάνα του.

Διαβάστε ακόμη:

Θηλασμός και διατροφή: Τι πρέπει να προσέξω;

Νεογέννητα μωρά: 4+1 λάθη που κάνουν οι γονείς