Νεογέννητα μωρά: Γιατί δεν είναι άμεσο το δέσιμο

μωρά νεογέννητα δέσιμο

Το δέσιμο ανάμεσα στις μητέρες και τα νεογέννητα μωρά αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση που σχηματίζεται ανάμεσα στους δύο. Το δέσιμο αυτό είναι που παρακινεί τις μητέρες να βοηθήσουν το μωρό του μόλις το ακούσουν να κλαίει. Είναι αυτό που νιώθουν οι γονείς για να φροντίσουν τα μωρά τους. Ορισμένες φορές το δέσιμο αυτό με τα νεογέννητα είναι άμεσο. Άλλες φορές πάλι όχι. Μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή και μήνες από τις νέες μητέρες να νιώσουν αυτό το συναίσθημα με τα μωρά τους. Αυτές οι μητέρες δε χρειάζεται να νιώθουν άσχημα που δε νιώθουν έτσι. Το συναίσθημα αυτό θα έρθει με την πάροδο του χρόνου.

Πώς πραγματοποιείται αυτό το δέσιμο;

Μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Όταν ακούτε τα μωρά, τα αγγίζετε, τα ταΐζετε ή τα φροντίζετε, δένεστε με αυτά. Ακόμη και το να τα βάλετε για ύπνο μεγαλώνει τη σχέση που έχετε με αυτά. Για όσες μητέρες θηλάζουν, το κλάμα των μωρών ενεργοποιεί την παραγωγή και έκκριση γάλακτος.

Γιατί δεν δένεστε με τα νεογέννητα μωρά;

Αν και το δέσιμο μπορεί αν είναι άμεσο για κάποιους νέους γονείς, άλλοι κοιτούν τα μωρά τους και μπορεί να αναρωτιούνται «Ποιο είναι αυτό το μωρό;» Μη νιώθετε ενοχές γιατί δε δένεστε με τα μωρά από την αρχή. Να θυμάστε ότι η διαδικασία θέλει χρόνο. Από τη στιγμή που νοιάζεστε για αυτά τα μικρά πλάσματα, θα ανακαλύψετε ότι το δέσιμο αυτό θα μεγαλώσει. Δεν είναι ανάγκη να νιώσετε έτσι από το μαιευτήριο.

μωρά νεογέννητα μαμάδες

Πότε είναι δύσκολο το δέσιμο

Το δέσιμο με τα νεογέννητα μωρά μπορεί να είναι πιο δύσκολο αν είχατε καισαρική τομή ή αν δεν τα είδατε αμέσως μετά τη γέννα. Μπορεί να είναι δύσκολο ακόμη κι αν ήταν πρόωρο και περάσετε το χρόνο σας μαζί στη θερμοκοιτίδα ή αν είναι υιοθετημένο. Μπορεί να πάρει παραπάνω χρόνο από ό,τι συνήθως, αλλά θα γίνει. Επιπλέον, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα οι μητέρες να αναπτύξουν επιλόχειο κατάθλιψη, που θα της αποτρέψει να δεθούν τελείως με το μωρό τους. Ο πόνος και η εξάντληση μετά τη γέννα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες θετικών συναισθημάτων.

Μερικές φορές, οι σχέσεις που μπορεί να έχουν οι μητέρες με το οικογενειακό τους περιβάλλον, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις με τα παιδιά τους. Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτή τη σχέση είναι:

  • Παιδική ζωή που δεν είχε ένα θετικό πρότυπο γονέα
  • Ιστορικό κατάθλιψης ή κάποιας ψυχικής διαταραχής
  • Διακοπή εγκυμοσύνης ή απώλεια παιδιού
  • Έλλειψη κοινωνικού κύκλου
  • Καθημερινό στρες όπως δύσκολη δουλειά, ανεργία ή οικονομικά προβλήματα
  • Προβλήματα στη σχέση ή κακοποίηση

μωρά νεογέννητα δέσιμο μαμά μωρό

Συμβουλές για να δεθείτε με τα νεογέννητα μωρά

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μπορέσετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας. Αυτοί μπορεί να είναι μερικοί από τους παρακάτω:

  1. Ζητήστε να έχετε το μωρό σας στο δωμάτιο. Αν κοιμηθείτε μαζί, θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωριστείτε καλύτερα.
  2. Αν το μωρό σας είναι πρόωρο, ρωτήστε το προσωπικό του μαιευτηρίου αν μπορείτε να το αγγίξετε και να το κρατήσετε. Απλά μιλώντας με το μωρό σας θα σας βοηθήσει να δεθείτε.
  3. Μόλις γυρίσετε σπίτι, περάστε όσο χρόνο μαζί μπορείτε. Τοποθετήστε τα σε έναν μάρσιππο, κρατήστε τα στην αγκαλιά σας ή τραγουδήστε τους. Η φωνή και το άγγιγμα σας θα το καθησυχάσουν.
  4. Προσπαθήστε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας. Έρευνα έδειξε ότι το μασάζ όχι μόνο βελτιώνει το δέσιμο ανάμεσα στις μητέρες και τα μωρά, αλλά ανακουφίζει το στρες στα πρόωρα μωρά και μειώνει τις πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη στις μητέρες. Ζητήστε από το γιατρό σας οδηγίες για τις κατάλληλες τεχνικές μασάζ για το μωρό σας.

Διαβάστε ακόμη:

Ουρολοίμωξη: Ποια είναι τα συμπτώματα στα μωρά;

Νανούρισμα: Γιατί είναι σημαντικό για τα μωρά