Μωρό: 4+1 τρόποι που ξεκινάει να μπουσουλάει

μωρό μπουσουλάει

Όταν ένα μωρό αρχίζει να μπουσουλάει, κάνει τις πρώτες του προσπάθειες στην κίνηση και σταδιακά στο να αρχίσει να περπατάει. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί ένα μωρό να μάθει να περπατάει. Μπορεί να ξεκινήσει με ένα στυλ, να μάθει κάποιο άλλο, ή να μπουσουλάει μόνιμα με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Πότε ένα μωρό αρχίζει να μπουσουλάει;

Ένα μωρό συνήθως ξεκινά να μπουσουλάει γύρω στην ηλικία των 9 μηνών. Ορισμένα ξεκινούν να μπουσουλάνε λίγο πιο μετά, ενώ άλλα νωρίτερα, στην ηλικία των 6-7 μηνών. Υπάρχουν και μωρά που δεν μπουσουλάνε καθόλου. Ξεκινούν κατευθείαν να κάθονται, να στηρίζονται στα πόδια τους και στη συνέχεια να περπατάνε.

μωρό μπουσουλάει κοιλιά

Ποιοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν που ένα μωρό μαθαίνει να μπουσουλάει;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που ένα μωρό μαθαίνει να μπουσουλάει. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρόπους είναι:

  1. Commando

Αυτός ο τρόπος είναι γνωστός και ως μέθοδος «μπουσούλημα με την κοιλιά». Το μωρό θα ξεκινήσει να μπουσουλάει με ερπυσμό. Δηλαδή, κρατάει την κοιλιά και τα πόδια στο πάτωνα και ωθώντας τον εαυτό του με τα χέρια του.

  1. Με τον πωπό

Όσο το μωρό σας μαθαίνει να μπουσουλάει μπορεί να δοκιμάσει να μετακινηθεί με τον πωπό. Δηλαδή, ολισθαίνοντας με τη βάση του και χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια για μετακίνηση.

  1. Το κλασσικό μπουσούλημα

Ίσως είναι αυτό που κάνετε εικόνα όταν ακούτε για ένα παιδί που μπουσουλάει. Το μωρό κουνάει τα χέρια και τα πόδια για να μετακινηθεί, εναλλάσσοντας το μπροστινό χέρι με το αντίθετο πόδι.

μωρό μπουσουλάει κανονικά

  1. Το τρίποδο

Το μωρό μετακινείται με δύο χέρια και ένα γόνατο, ενώ το δεύτερο πόδι είναι πιο χαλαρό.

  1. Το στυλ της αρκούδας

Με ίσια τεντωμένα χέρια και πόδια προς τα πάνω, το μωρό μετακινείται κουνώντας τα χέρια και τα πόδια, σε κίνηση που θυμίζει αυτή της αρκούδας.

  1. Η κίνηση του κάβουρα

Όταν το μωρό μπουσουλάει με αυτό τον τρόπο, συνήθως πετυχαίνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το μωρό σας χρησιμοποιεί τα χέρια του και μετακινείται προς τα πίσω ή προς το πλάι, αντί να μετακινείται προς τα μπροστά.

μωρό μπουσουλάει πόδια

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να μπουσουλάει;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθεια του μωρού σας για τη μετακίνηση του.

  1. Τοποθετήστε το να κάθεται στην κοιλιά

Αφήστε το μωρό σας να παίζει (με την επίβλεψη σας φυσικά) ακουμπώντας στην κοιλιά του, ώστε να εξασκηθεί να σηκώνεται στα χέρια και τα πόδια. Αν κάθεται στην κοιλιά θα μπορέσει να ενδυναμώσει την πλάτη του το λαιμό και τα χέρια.

  1. Τοποθετήστε το σε καθιστή θέση

Αν κάθεται σε καθιστή θέση (με βοήθεια ή στήριξη στην αρχή), θα βοηθήσει το μωρό σας στην ενδυνάμωση των μυών της κοιλιάς και της πλάτης. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν να μπουσουλάνε από καθιστή θέση. Μια μέρα, θα γύρει προς τα μπροστά και θα ανακαλύψει ότι μπορεί να στηριχτεί στα χέρια και τα πόδια του. Από αυτή τη θέση θα προσπαθήσει να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του, μέχρι που θα καταλάβει ότι θα μπορεί αν μετακινηθεί.

μωρό μπουσουλάει κάθεται

  1. Με κάποιο παιχνίδι που κινείται

Ένας άλλος τρόπος  που ενθαρρύνει τα μωρά να μάθουν να μπουσουλάνε είναι να τοποθετήσετε παιχνίδια που κινούνται ως «δόλωμα» την ώρα που παίζει ή κάθεται. Θα του δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για να δοκιμάσει νέους τρόπους αν μετακινεί τα χέρια και τα πόδια του, ειδικά όταν έχει κάτι που θα του προσφέρει χαρά και διασκέδαση ως ανταμοιβή.

Διαβάστε ακόμη:

Βήχας σε παιδί: 3+1 τρόποι ανακούφισης

Ομιλία μωρού: Πότε ξεκινάει και τρόποι ενίσχυσης