Λευκοί ήχοι για μωρά: 3+1 οφέλη

λευκοί ήχοι

Για τους γονείς με νεογέννητα μωρά στο σπίτι, ο ήσυχος και ξεκούραστος ύπνος μπορεί να φαίνεται σαν όνειρο. Ακόμη και αν έχει περάσει η περίοδος που ξυπνούν συνεχώς για να φάνε, ίσως παρουσιάζουν ακόμη δυσκολίες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα μωρά κοιμούνται πιο εύκολα κάνοντας χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως ένα μπάνιο. Οι λευκοί ήχοι αποτελούν μια εναλλακτική μέθοδο, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν άλλες μέθοδοι.

Ενώ οι λευκοί ήχοι μπορεί να βοηθήσουν τα μωρά να κοιμηθούν πιο εύκολα, υπάρχουν κάποιες συνέπειες από τη χρήση τους; Υπάρχουν ορισμένα οφέλη και μερικές συνέπειες από τη χρήση λευκών ήχων.

λευκοί ήχοι

Τι συμβαίνει με τους λευκούς ήχους και τα μωρά;

Οι λευκοί ήχοι συνήθως αναφέρονται σε ήχους που καλύπτουν άλλους ήχους που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν μένετε σε πόλη, οι λευκοί ήχοι θα σας βοηθήσουν να μπλοκάρετε άλλους ήχους που σχετίζονται με την κίνηση. Ορισμένοι ήχοι έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στον ύπνο, άσχετα με τους ήχους του γύρω περιβάλλοντος. Παραδείγματα αποτελούν οι ήχοι από ένα τροπικό δάσος ή τα κύματα της θάλασσας.

Ακόμη, υπάρχουν συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για να χρησιμοποιούνται στα μωρά. Ορισμένες έχουν ενσωματωμένα ρυθμικά νανουρίσματα, ή ακόμη και ήχο του χτύπου της καρδιάς, που παραπέμπει σε αυτόν της μητέρας.

λευκοί ήχοι

Προτερήματα από τη χρήση λευκών ήχων

  1. Συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο

Το μεγαλύτερο ωφέλημα των λευκών ήχων για τα μωρά είναι το γεγονός ότι μπορούν να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν καλύτερα. Αν παρατηρήσετε ότι τα μωρά τείνουν να κοιμούνται τις ώρες που έχει περισσότερη φασαρία, ίσως ανταποκριθούν θετικά στους λευκούς ήχους. Αν έχουν συνηθίσει να περιβάλλονται από ήχους, ένα ήσυχο περιβάλλον μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο ζήτημα του ήχου.

  1. Καλύπτουν τους ήχους μέσα στο σπίτι

Οι λευκοί ήχοι μπορούν επίσης να ωφελήσουν οικογένειες που έχουν κι άλλα παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα μωρό που χρειάζεται μεσημεριανό ύπνο, και ένα άλλο παιδί που δεν κοιμάται πλέον τα μεσημέρια, οι λευκοί ήχοι μπορούν να μπλοκάρουν τους ήχους που κάνουν τα μεγαλύτερα αδέρφια. Έτσι, το μωρό θα μπορέσει να κοιμηθεί καλύτερα.

λευκοί ήχοι

Πιθανές συνέπειες από τη χρήση λευκών ήχων

  1. Πιθανά προβλήματα ακοής

Αν οι λευκοί ήχοι είναι πολύ δυνατά, ίσως επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της ακοής των μωρών. Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι η υπερβολική χρήση λευκών ήχων ίσως δημιουργήσει προβλήματα και στην ανάπτυξη της γλώσσας. Οι παιδίατροι συστήνουν οι συσκευές λευκών ήχων να τοποθετούνται τουλάχιστον 200 εκατοστά μακριά από την παιδική κούνια. Θα πρέπει επίσης να μην έχετε ποτέ τέρμα την ένταση.

  1. Τα μωρά εξαρτώνται από τους λευκούς ήχους

Τα μωρά που έχουν καλή ανταπόκριση στους λευκούς ήχους θα μπορούν να κοιμούνται καλύτερα, αλλά μόνο αν είναι διαθέσιμοι οι λευκοί ήχοι. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, σε περίπτωση που ένα μωρό πρέπει να κοιμηθεί και δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια συσκευή. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν οι διακοπές, η επίσκεψη και η διαμονή στους παππούδες.

λευκοί ήχοι

  1. Σε ορισμένα μωρά δεν αρέσουν οι λευκοί ήχοι

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι οι λευκοί ήχοι δεν είναι κατάλληλοι για όλα τα μωρά. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, ακόμα και στις ανάγκες του ύπνου. Υπάρχει η πιθανότητα η χρήση των λευκών ήχων να είναι μια αποτυχία. Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε λευκούς ήχους, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με ασφαλή τρόπο.

Διαβάστε ακόμη:

Διακοπές με μωρό: Τι θα πρέπει να προσέξετε  

5+1 ιδέες για δώρα για μωρά