Αγόρια 14 χρονών: Τι να περιμένετε από αυτά

αγόρια 14 χρονών

Η ηλικία των 14 χρονών είναι ιδιαίτερα περίπλοκη για τα αγόρια. Έχουν αρχίσει να μπαίνουν για τα καλά στην εφηβεία. Τι θα πρέπει να περιμένετε σε αυτή τη φάση; Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Τα αγόρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στην εφηβεία τους, με έναν απότομο, μονοσύλλαβο τρόπο.

Αλλαγές στον χαρακτήρα

Τα αγόρια 14 ετών μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα αστεία, να έχουν καλή διαύγεια (ναι, λένε κι έξυπνα πράγματα πολλές φορές) και ιδιαίτερα δημιουργικά. Η δημιουργικότητα τους μπορεί να διοχετευθεί είτε σε κάποιο χόμπι τους, είτε στην αποφυγή καταστάσεων και δραστηριοτήτων. Αυτά είναι θετικά χαρακτηριστικά και οι γονείς θα πρέπει να τα κρατήσουν στον νου τους όσον αφορά την καθοδήγηση των έφηβων αγοριών.

τραμπα με featured:

αγόρια 14 χρονών

Πότε ξεκινά η εφηβεία

Η εφηβεία στα αγόρια συνήθως ξεκινά από την ηλικία ων 11-12 χρονών και σωματικά κορυφώνεται στην ηλικία των 16-17 ετών. Ο εγκέφαλος αποτελεί το τελευταίο όργανο που αναπτύσσεται, γύρω στην ηλικία των 20. Η ανάπτυξη ενός αγοριού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από την κληρονομικότητα, όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τη διατροφή και την άσκηση. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου θα ακολουθήσει τις σωματικές αλλαγές.

Η ανάπτυξη της τεστοστερόνης θα είναι μεγάλη από την ηλικία των 9 έως την ηλικία των 15 ετών. Ταυτόχρονα, θα αλλάξει το ωράριο ύπνου τους  και θα μεταφερθεί μια ώρα αργότερα από αυτό των κοριτσιών. Θα κοιμούνται πιο αργά και θα ξυπνούν πιο δύσκολα. Γι’αυτό το λόγο θα είναι δύσκολο το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο.

αγόρια 14 χρονών

Η εξέλιξη του εγκεφάλου

Η εξέλιξη του εγκεφάλων των αγοριών θα είναι σταδιακή, γι’αυτό ετοιμαστείτε για μεγάλες αλλαγές. Συχνά θα αναρωτιέστε πώς γίνεται σε κάποιους τομείς να είναι τόσο έξυπνα, ενώ σε άλλους τόσο τρελά. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν αρκετή μυελίνη – η λιπαρή επίστρωση που επιτρέπει στα νευρικά σήματα να ρέουν ελεύθερα μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου. Αυτό δεν τους επιτρέπει να έχουν καλή κρίση. Ο μετωπικός λοβός που ελέγχει υψηλότερες διανοητικές διεργασίες, όπως τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη, την αξιολόγηση του κινδύνου και τον σχεδιασμό δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη εντελώς.

Έτσι, θα πρέπει να είστε εσείς το ώριμο στοιχείο που θα τους βοηθήσει. Να είστε αυτοί που θα τους εξηγούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Να θυμάστε ότι βιώνουν μεγάλες αλλαγές, κι ενώ δεν το δείχνουν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανασφαλείς. Τι να προσέξετε:

αγόρια 14 χρονών

  1. Να είστε κοντά τους

Σας προειδοποιούμε, θα κάνετε μεγάλες προσπάθειες και θα έχετε λίγη ανταπόκριση. Οι προσπάθειες να λάβετε κάτι περισσότερο από μονοσύλλαβες απαντήσεις θα αντιμετωπιστούν με εχθρικότητα. Δεν πειράζει. Ξαναπροσπαθήστε κάποια άλλη στιγμή.

  1. Προσθέστε ένα οικογενειακό γεύμα μακριά από την τεχνολογία

Η επικοινωνία για τα ενδιαφέροντα τους είναι αυτό που θα σας βοηθήσει αυτή τη στιγμή. Μάθετε τα ενδιαφέροντα τους, τι μουσική τους αρέσει, πράγματα που τους ενδιαφέρουν.

  1. Μην πιέζετε τις καταστάσεις

Πείτε ό,τι έχετε να πείτε, αναφέρετε τις συνέπειες για κάθε πράξη και μετά αφήστε τους.

  1. Μιλήστε τους για το σεξ και κυρίως για τη συναίνεση

Οι ορμόνες αλλάζουν πολύ γρήγορα. Μιλήστε για το σεξ, τις προφυλάξεις και το πόσο σημαντικό είναι να είναι συναινετικό. Κρατήστε ανοιχτό το πεδίο της σεξουαλικότητας, όποια κι αν είναι η δική τους.

Διαβάστε ακόμη:

Ψυχολογία έφηβων κοριτσιών: 3+1 tips για να τις καταλάβετε

Τοξικοί γονείς: 5+1 τρόποι να το αποφύγετε