Υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματικό είναι για τα γόνατα;

υαλουρονικό οξύ για τα γόνατα

Αν υποφέρετε από οστεοαρθρίτιδα που επηρεάζει τα γόνατα σας, μια θεραπεία με υαλουρονικό οξύ για τα γόνατα, θα μπορέσει να σας ανακουφίσει από τον πόνο και τη δυσφορία. Ορισμένοι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα προχωρούν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις για τη λίπανση των αρθρώσεων ώστε να μπορούν να λειτουργούν πιο αποδοτικά. Ο γιατρός σας θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τα συμπτώματα σας και άλλες θεραπείες που μπορεί να έχετε δοκιμάσει.

Πώς λειτουργεί το υαλουρονικό οξύ για τα γόνατα

Το φυσιολογικό αρθρικό υγρό περιέχει μια ουσία που υπάρχει σε όλους τους μαλακούς ιστούς του σώματος. Βοηθάει στη λίπανση των αρθρώσεων. Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, η προσφορά του αρθρικού υγρού έχει αραιωθεί.

Η διαδικασία είναι απλή. Ο γιατρός σας θα εγχύσει υαλουρονικό οξύ στην άρθρωση του γονάτου σας. Ο FDA έχει εγκρίνει αυτή τη θεραπεία για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Υπάρχουν αρκετές μάρκες από υαλουρονικό οξύ. Ωστόσο, δεν παρατηρούνται διαφορές στην αποτελεσματικότητα τους.

υαλουρονικό οξύ για τα γόνατα θεραπεία

Θα σας βοηθήσει αυτή η θεραπεία;

Η τοποθέτηση υαλουρονικού οξέος δεν είναι αποτελεσματική για όλους. Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν απαντούν ξεκάθαρα σε αυτό το ερώτημα. Δείχνουν ότι σε άλλους το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί αποτελεσματικά, ενώ σε άλλους όχι. Αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας, ή αν η οστεοαρθρίτιδα είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι αποτελεσματική η θεραπεία.

Πόσο καιρό έχει διάρκεια η ανακούφιση;

Αυτό εξαρτάται από ασθενή σε ασθενή. Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν ανακούφιση για περίπου έξι μήνες. Οι ενέσεις με υαλουρονικό οξύ για τα γόνατα συνήθως επαναλαμβάνονται ανά έξι μήνες, ή ανάλογα με την κρίση του ειδικού.

υαλουρονικό οξύ για τα γόνατα οστεοαρθρίτιδα

Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ δεν εμφανίζει κινδύνους. Βέβαια, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο πόνος, το πρήξιμο, ερυθρότητα, ή «κάψιμο» στην περιοχή. Η ξεκούραση και η τοποθέτηση μιας κρύας κομπρέσας μπορεί να ανακουφίσουν από την εμφάνιση παρενεργειών.

Διαβάστε ακόμη:

3+1 ιδιότητες που έχει το υαλουρονικό οξύ στο σώμα

Υαλουρονικό οξύ: Οδηγίες μετά τη θεραπεία

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.