Πρώτη μέρα με το μωρό στο σπίτι: Τα αντικείμενα που χρειάζεστε

πρώτη μέρα με το μωρό στο σπίτι

Ο ερχομός ενός μωρού είναι μια εμπειρία που θα σας αλλάξει τη ζωή. Η πρώτη μέρα με το μωρό στο σπίτι μπορεί να είναι η μέρα που ανυπομονούν να βιώσουν ορισμένοι γονείς. Άλλοι πάλι μπορεί να έχουν αγχωθεί. Προκειμένου να είστε προετοιμασμένοι για όλα όσα μπορεί να προκύψουν, θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί με όλα τα απαραίτητα. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όλα όσα χρειάζεστε για τον εξοπλισμό σας για την πρώτη μέρα με το μωρό στο σπίτι.

 1. Απαραίτητα για τον ρουχισμό

Το πρώτο έτος του μωρού θα απαιτεί να προμηθευτείτε ρούχα για όλες τις εποχές. Αυτό σημαίνει μπλουζάκια, φορμάκια, πυτζάμες και άλλα. Καθώς το πρώτο έτος της ανάπτυξης του θα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, είναι καλό να επιλέξετε ρούχα με νούμερο 0-1 χρονών, ή για «βρέφη». Ενώ θα αναπτύσσεται γρήγορα, δε θα πρέπει να ανησυχείτε μήπως δεν τους κάνουν πριν περάσουν οι πρώτοι μήνες.

Αναζητήστε για ρούχα που είναι 100% βαμβακερά ή που αποτελούνται στο μεγαλύτερο βαθμό από βαμβάκι. Ενώ τα ρούχα από πολυεστέρα μπορεί να έχουν καλύτερη εφαρμογή, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα του μωρού σας.

πρώτη μέρα με το μωρό στο σπίτι ρούχα

 1. Απαραίτητα για την αλλαγή πάνας

Είναι αδύνατο να είστε έτοιμοι για τον ερχομό του μωρού σας χωρίς να σκεφτείτε τον τρόπο που θα οργανώσετε τις πάνες, αλλά και τη διαδικασία της αλλαγής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάνες μιας χρήσης, πάνες πολλαπλών χρήσεων ή ένα συνδυασμό τους. Οι πάνες από ύφασμα μπορεί να σας εξοικονομήσουν χρήματα, ωστόσο θα θέλουν χρόνο στο καθάρισμα και την αποστείρωση τους. Να θυμάστε, τα μωρομάντηλα έχουν κι αυτά μια ποικιλία επιλογών.

Ο καθαρισμός του μωρού σας είναι μια απαιτητική δουλειά. Ωστόσο, η επιλογή της κατάλληλης πάνας είναι μόνο ένα κομμάτι της. Για να καλύψετε όλα τα βασικά θα χρειαστείτε.

 • 1 ή περισσότερες αλλαξιέρες
 • 2-4 καλύμματα για την αλλαξιέρα
 • Ένα δοχείο ή κάδο για να πετάτε τις χρησιμοποιημένες πάνες
 • Μωρομάντηλα
 • Έναν μικρό θερμός για να φυλάσσετε ζεστό νερό (και για να καθαρίσετε τα μωρά μικρότερα από 6 εβδομάδων)
 • Θήκη για τα μωρομάντηλα
 • Μια τσάντα για να φυλάτε τις πάνες (να φροντίζετε να πλένεται)
 • 2-4 πακέτα πάνες για νεογέννητα μωρά (μέγεθος 1)

πρώτη μέρα με το μωρό στο σπίτι αλλαγή πάνας

Απαραίτητα για τη διατροφή

Στην πρώτη μέρα με το μωρό σας στο σπίτι θα πρέπει να βρίσκονται όλα τα απαραίτητα και για την κατάλληλη διατροφή και θρέψη του. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όσον αφορά την τροφή του. Ο παιδίατρος σας θα μπορέσει να σας δώσει κάποιες συμβουλές για να θέσετε ένα πλάνο διατροφής του μωρού σας. Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβετε είναι αν θα αποφασίσετε να θηλάσετε ή όχι. Αν επιλέξετε τη φόρμουλα θα πρέπει να είστε 100% σύμφωνοι με όλα τα συστατικά που μπορεί να περιέχει κάποια μάρκα.

Αν επιλέξετε τον θηλασμό, θα πρέπει να έχετε στον νου σας και το διάστημα μετά και την μετάβαση της κατανάλωσης γάλακτος από μπουκάλι. Πολλές μητέρες αποφασίζουν να παρατείνουν το θηλασμό. Καμιά φορά αυτό απαιτεί τη χρήση σουτιέν θηλασμού ή ρούχων που μια μητέρα θα μπορεί να τα βγάζει πιο γρήγορα και εύκολα. Καθώς προετοιμάζετε το σπίτι σας για τον ερχομό του μωρού σας, δε θα πρέπει να ξεχάσετε να προμηθευτείτε με:

Απαραίτητα για το μπάνιο

Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους και της μικρής επιφάνειας της επιδερμίδας τους, τα μωρά δεν χρειάζονται πολύ ώρα για το σωστό πλύσιμο τους. Επιπλέον, δε χρειάζεται να γεμίζετε την μπανιέρα μέχρι πάνω και να το πλένετε για ώρες για να είναι καθαρό και άνετο. Ειδικά σχεδιασμένες μπανιέρες μπορούν να μετατρέψουν το μπάνιο του μωρού σε μια πιο άνετη δραστηριότητα.

Τα απαραίτητα, πέρα από την μπανιέρα του μωρού περιλαμβάνουν:

πρώτη μέρα με το μωρό στο σπίτι μπάνιο

Απαραίτητα για τον ύπνο

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα διαπιστώσετε ότι τίποτα δεν πρόκειται να σας ανακουφίσει περισσότερο από ένα μωρό που κοιμάται.

Για να δημιουργήσετε ένα άνετο, ζεστό και χαλαρό περιβάλλον να κοιμάται το μωρό σας θα πρέπει να προσθέσετε κάποιο μαξιλάρι, απαλό ύφασμα και τουλάχιστον κάποιο κάλυμμα με αδιάβροχη επένδυση. ΟΙ κουβέρτες θα πρέπει να επιλεχθούν ανάλογα με την εσωτερική θερμοκρασία. Επιπλέον, το βρεφικό κρεβάτι δε θα πρέπει να έχει πολλά αντικείμενα μέσα προκειμένου να μην επηρεάσουν την αναπνοή του μωρού σας. Όταν θα πάτε για ψώνια για το μωρό σας θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες ασφαλείας προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι είναι ειδικά κατασκευασμένο για μωρά. Βεβαιωθείτε ότι θα προμηθευτείτε με τα εξής:

 • 4 ελαφριές πετσέτες
 • 2-4 βαμβακερές πετσέτες
 • 2 swaddlers (προαιρετικά)
 • 1-2 σάκους ύπνου
 • Σετ βαμβακερά σεντόνια
 • 2 υποσέντονα
 • 2 αδιάβροχες επενδύσεις
 • Monitor για μωρά

Διαβάστε ακόμη:

Διακόσμηση βρεφικού δωματίου: Έξυπνα tips and tricks

Βόλτα μωρού: Οφέλη και τρόποι να είναι ασφαλής