Ύπνος μωρού: 3+1 tips για να κοιμάται με ασφάλεια

ύπνος μωρού

Είτε διανύετε τη φάση της εγκυμοσύνης σας και ετοιμάζετε το βρεφικό δωμάτιο, είτε έχετε ολοκληρώσει τον τοκετό, σίγουρα θα αναρωτιέστε πώς θα είναι ο ύπνος του μωρού και αν θα είναι ασφαλής. Πώς όμως θα μπορέσετε να το πετύχετε αυτό; Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας;

  1. Μοιραστείτε το δωμάτιο, αλλά όχι το κρεβάτι

Πολλοί γονείς αφήνουν το μωρό να κοιμάται στο δωμάτιο τους για τους πρώτους 6-12 μήνες της ζωής του, καθώς μπορούν να το προσέχουν καλύτερα και μπορούν να το ταΐζουν πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε να κοιμάστε μαζί στο κρεβάτι. Θα πρέπει να κοιμάται πάντα στο βρεφικό κρεβάτι ή στο λίκνο του, καθώς τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες μπορεί να είναι επικίνδυνα για αυτό. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος να πέσει από το κρεβάτι ή να γυρίσετε κατά λάθος πάνω του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  1. Το μωρό σας μπορεί να κοιμάται σε ένα βρεφικό κρεβάτι ή σε ένα λίκνο

Αν ο ύπνος του μωρού σας θα πραγματοποιείται σε ένα βρεφικό κρεβάτι ή στο λίκνο του όταν πρωτοέρθει στο σπίτι σας είναι δική σας απόφαση. Όποια κι αν είναι η απόφαση σας, θα πρέπει να επιλέξετε προϊόντα που τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Το μωρό σας δε θα πρέπει να κοιμάται οπουδήποτε αλλού, όπως σε έναν καναπέ, μια πολυθρόνα, ένα μαξιλάρι θηλασμού. Ο ύπνος οπουδήποτε αλλού εκτός από τα ασφαλή σημεία μπορεί να επηρεάσουν την σωστή αναπνοή, καθώς και να αυξήσουν τον κίνδυνο της λάθος αναπνοής.

ύπνος μωρού κούνια

Πώς θα πρέπει να κοιμάται το μωρό σας;

Ο ύπνος του μωρού σας δεν εξαρτάται μόνο από το πού θα κοιμηθεί για να είναι ασφαλής. Τι άλλο θα πρέπει να περιλαμβάνει;

  1. Αφήστε το μωρό σας να κοιμηθεί μόνο του στην κούνια

Τα νεογέννητα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα χωρίς λούτρινα αρκουδάκια, κουβέρτες ή μαξιλάρια. Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα μαξιλάρι και κουβέρτα όταν τα μωρό σας θα είναι λίγο πιο μεγάλο και θα μπορεί να μετακινείται μόνο του από την κούνια του. Αν ανησυχείτε σχετικά με το αν θα κρυώσει το μωρό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν σάκο για ύπνο.

  1. Μην αφήσετε το μωρό σας να ζεσταθεί υπερβολικά

Φορέστε ένα φορμάκι στο μωρό σας και παραλείψτε τις κάλτσες, σκουφάκια και αξεσουάρ. Αντί για κουβέρτα, χρησιμοποιήστε έναν υπνόσακο ή κάντε swaddle. Θα είναι αρκετά ζεστό, αλλά όχι υπερβολικά ζεστό. Όσον αφορά τη θερμοκρασία δωματίου, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι περίπου 20-22 βαθμοί.

ύπνος μωρού ανάσκελα

  1. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι σε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό

Η έκθεση του μωρού σας σε καπνό μπορεί να του προκαλέσει δυσκολίες στην αναπνοή. Γι’αυτό το λόγο, καλό είναι να αποφύγετε το περιβάλλον με καπνό.

  1. Αφήστε την κούνια καθαρή από οτιδήποτε μπορεί να πιάσει το μωρό σας.

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δε θα μπορεί να πιάσει κορδόνια, κουρτίνες, ή οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κρατήστε μακριά από την κούνια αντικείμενα που μπορεί να βάλει στο στόμα του.

Διαβάστε ακόμη:

Δουλειές του σπιτιού με το μωρό: 4+1 συμβουλές

Ασφάλεια μωρού: Πώς να προετοιμάσετε τον χώρο σας