Μετεγχειρητική ουλή: 3+1 τρόποι αντιμετώπισης

μετεγχειρητική ουλή

Είτε η ουλή σας είναι μετεγχειρητική, είτε αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, η διαδικασία ανάρρωσης μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να πάρει κάποιους μήνες, έναν χρόνο ή περισσότερο για να θεραπευτεί πλήρως μια ουλή. Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το πόσο σοβαρή είναι η ουλή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το μέγεθος της τομής, το μέγεθος και το βάθος ενός τραύματος, την ποσότητα αίματος στην περιοχή, ο τόνος της επιδερμίδας, αλλά και η κατεύθυνση της ουλής. Αν σας ενοχλεί η εμφάνιση που μπορεί να έχει μια μετεγχειρητική ουλή έπειτα από το πέρας της ανάρρωσης, ή αν εμποδίζει την κίνηση μιας άρθρωσης, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε την επανορθωτική χειρουργική.

Η επανορθωτική χειρουργική είναι σε θέση να μειώσει την εμφάνιση της ουλής στην επιδερμίδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με κάποια ενέσιμη θεραπεία, με φαρμακευτική αγωγή ή μέσα από χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία από μετεγχειρητική ουλή

Ο πλαστικός χειρούργος μπορεί να προβεί σε αυτή τη θεραπεία όταν μια ουλή βρίσκεται σε σημεία της επιδερμίδας που είναι ορατά, ή που είναι σε διαρκή κίνηση. Έπειτα από την επέμβαση, η μετεγχειρητική ουλή δεν είναι τόσο ορατή και η επιδερμίδα μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ευκολία. Ορισμένα είδη επεμβάσεων είναι τα παρακάτω:

  1. Z-plasty

Η Ζ-plasty εφαρμόζεται για να ανακατανέμει μια ουλή ώστε να συμβαδίζει με τις φυσικές γραμμές και τις πτυχές της επιδερμίδας. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται κυρίως για τη βελτίωση της λειτουργείας και της αύξησης της κινητικότητας των αρθρώσεων ή των άκρων.

μετεγχειρητική ουλή κοιλιά

  1. Μεταφορά δέρματος

Η μεταφορά δέρματος περιλαμβάνει την τοποθέτηση υγιούς επιδερμίδας από κάποιο άλλο σημείο του σώματος, προκειμένου να καλυφθεί η περιοχή της ουλής.

  1. Επέκταση των ιστών

Η επέκταση των ιστών γίνεται με τη βοήθεια ειδικών διατατήρων που τοποθετείται κάτω από την επιδερμίδα που γεμίζει σταδιακά με νερό προκειμένου να τεντώσει την επιδερμίδα. Γεμίζοντας με παρόμοιο τρόπο όπως τα μπαλόνια, αυτοί οι διατατήρες δημιουργούν νέο ιστό που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των υπαρχόντων ουλών.

μετεγχειρητική ουλή κοιλιά

  1. Μεταμόσχευση πτερυγίων

Η χειρουργική αυτή επέμβαση είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία μεταφοράς της επιδερμίδας, μαζί με το λίπος, τα αιμοφόρα αγγεία και τους μύες από ένα υγιές σημείο του σώματος, στο σημείο που εντοπίζεται μια ουλή.

Ανάρρωση έπειτα από τη θεραπεία

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας έπειτα από την επέμβαση ώστε να βεβαιωθείτε ότι η περιοχή θα αναρρώσει πλήρως. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να επιστρέψετε σταδιακά στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η ουλή ίσως έχει χειρότερη εμφάνιση όταν τη δείτε έπειτα από τη θεραπεία. Μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.  Μην ξεχνάτε, τα τελικά αποτελέσματα θα είναι εντελώς ορατά έπειτα από αρκετούς μήνες.

Διαβάστε ακόμη:

Σπίλοι: 5+1 παράγοντες για την αφαίρεση με laser

Κάψιμο: Επίλυση με Επανορθωτική Χειρουργική

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.