Αιμαγγείωμα: Πότε είναι απαραίτητη η αφαίρεση;

αιμαγγείωμα αφαίρεση

Αιμαγγείωμα: Πότε είναι απαραίτητη η αφαίρεση του; Το αιμαγγείωμα είναι μια συνηθισμένο αγγειακό σημάδι, που περιέχει αρκετά αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας. Αποτελεί μια καλοήθη (μη καρκινογόνα) ανάπτυξη. Τα αίτια της είναι άγνωστα.

Ποια είναι τα στάδια της ανάπτυξης τους;

Αιμαγγείωμα εμφανίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα κορίτσια από ότι τα αγόρια. Επιπλέον, εμφανίζουν αρκετά συχνά τα πρόωρα μωρά και τα δίδυμα. Τα περισσότερα αιμαγγειώματα περνούν από διάφορα στάδια ανάπτυξης. Στη συνέχεια, αρχίζουν και υποχωρούν από μόνα τους. Ακόμη, ένα αιμαγγείωμα κάνει την εμφάνιση του τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός βρέφους. Μέσα σε 2-3 μήνες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Για τους επόμενους 3-4 μήνες, το αιμαγγείωμα αναπτύσσεται πιο αργά. Έπειτα, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς την εμφάνιση του.

Έπειτα από περίπου 1 χρόνο ζωής, το αιμαγγείωμα ξεκινά να συρρικνώνεται και να ξεθωριάζει σε χρώμα. Αυτό συμβαίνει τα επόμενα 1-10 χρόνια. Πολλά από αυτά υποχωρούν πλήρως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Επιπλέον, μέχρι το παιδί να φτάσει σε ηλικία 5 ετών, τα περισσότερα είναι επίπεδα και πιο ανοιχτόχρωμα. Μέχρι την ηλικία των 10 ετών, τα περισσότερα από αυτά εξαφανίζονται τελείως ή δεν είναι σχεδόν καθόλου ορατά.

αιμαγγείωμα αφαίρεση κεφάλι

Τύποι αιμαγγειωμάτων

Για την κατάλληλη θεραπεία από ένα αιμαγγείωμα, είναι απαραίτητο να είναι γνωστοί και οι τύπου του. Υπάρχουν 3 τύποι αιμαγγειωμάτων:

 • Επιφανειακά: Αρχικά δείχνουν επίπεδα. Στη συνέχεια, παίρνουν ένα ανοιχτό κόκκινο σχήμα με μια ανομοιογενή επιφάνεια.
 • Βαθιά (κάτω από την επιδερμίδα): Έχουν μια πιο μπλε όψη και επίπεδη επιφάνεια
 • Μεικτά: Αυτό το αιμαγγείωμα έχει τόσο επιφανειακά, όσο και βαθιά σημεία

Πότε είναι απαραίτητη η αφαίρεση για ένα αιμαγγείωμα;

Ένα αιμαγγείωμα χρήζει αφαίρεση αν:

 • Το δέρμα «σπάει» και εμφανίζει πληγές
 • Εμφανίσει μόλυνση
 • Προκαλεί προβλήματα στην όραση, την αναπνοή, την ακοή, τη σωστή διατροφή, την αλλαγή πάνας
 • Είναι αρκετά μεγάλο
 • Αποτελεί αισθητική ανησυχία

αιμαγγείωμα αφαίρεση πόδια

Ποια είναι η θεραπεία για το αιμαγγείωμα;

Τα περισσότερα αιμαγγειώματα υποχωρούν με τον καιρό χωρίς θεραπεία. Αν ωστόσο προκαλεί κάποιο πρόβλημα, υπάρχουν διαφορετικές επιλογές θεραπείας. Ακόμη, το μέγεθος, η τοποθεσία και η συμπεριφορά του αιμαγγειώματος καθορίζουν την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Μερικές από αυτές τις θεραπείες περιλαμβάνουν:

 1. Χρήση φαρμακευτικής αγωγής

Είτε κάποια κρέμα, είτε κάποια φαρμακευτική αγωγή επηρεάζουν την ανάπτυξη του αιμαγγειώματος.

 1. Χειρουργική αφαίρεση

Μόλις σταματήσει η ανάπτυξη του αιμαγγειώματος ή αποτύχουν άλλες θεραπείες, ένας ειδικός πραγματοποιεί χειρουργική αφαίρεση.

 1. Θεραπεία λέιζερ

Το λέιζερ μειώνει την εμφάνιση των αιμοφόρων αγγείων που αφήνει το αιμαγγείωμα.

Με πληροφορίες από: nationwidechildrens.org

Διαβάστε ακόμη:

Αφαίρεση σπίλων με λέιζερ: 4+1 παράγοντες επιλογής της

Σπίλοι δέρματος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αφαίρεση τους

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.