Κάψιμο: Επίλυση με Επανορθωτική Χειρουργική

κάψιμο

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες για την χειρουργική επέμβαση από το κάψιμο: η άμεση και η επανορθωτική. Η άμεση επέμβαση πραγματοποιείται αμέσως μετά τον τραυματισμό. Πραγματοποιείται από μια ομάδα εξειδικευμένων χειρούργων για το κάψιμο. Οι πιο περίπλοκες επεμβάσεις χρήζουν βοήθεια και κάποιου πλαστικού χειρούργου.

Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς θα χρειαστεί να προβούν σε μια επέμβαση επανορθωτικής χειρουργικής μόλις θεραπευτούν τα αρχικά τραύματα. Αυτού του είδους η επέμβαση διεξάγεται από έναν πλαστικό χειρούργο. Ο στόχος της επανορθωτικής χειρουργικής είναι η βελτίωση τόσο της λειτουργείας όσο και της εμφάνισης της περιοχής που εμφανίστηκε το κάψιμο. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή του ιστού της ουλής, τόσο με μια επεμβατική, όσο και με μια μη επεμβατική θεραπεία. Η θεραπεία για τους ιστούς της ουλής μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες για να είναι αποτελεσματική.

κάψιμο στο πόδι

Ποια οφέλη έχει η θεραπεία για το κάψιμο;

Η χειρουργική επέμβαση δε θα μπορέσει να αφαιρέσει εντελώς τα σημάδια από το κάψιμο, αλλά θα βελτιώσει τις βασικές λειτουργίες της περιοχής και να κάνει την ουλή λιγότερο εμφανή. Μια ουλή μπορεί να περιορίσει την φυσιολογική λειτουργία του λαιμού, των ώμων, των χεριών ή των ποδιών. Η επανορθωτική χειρουργική εφαρμόζεται συχνά για να βοηθήσει έναν ασθενή να επαναφέρει το εύρος της κίνησης. Οι ουλές στο πρόσωπο από κάψιμο μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις βλεφαρίδες, τα χείλη, τη μύτη ή απώλεια μαλλιών. Οι ουλές που είναι ασυνήθιστα παχιές, πλατιές, ή αποχρωματισμένες μπορούν να βελτιωθούν από μια σειρά επεμβατικών και μη επεμβατικών μεθόδων.

Ποιες είναι οι επιλογές της επανορθωτικής χειρουργικής για το κάψιμο;

Οι χειρουργικές αποτελούνται κυρίως από θεραπείες απελευθέρωσης των ιστών. Ο σφιχτός ιστός της ουλής απελευθερώνεται και ο πλαστικός χειρούργος θα κλείσει την ανοιχτή περιοχή. Υπάρχει μια ποικιλία τρόπων για να κλείσουν τα τραύματα, αναλόγως με τις ανάγκες του ασθενή. Δερματικά μοσχεύματα, επανατοποθέτηση του δέρματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως με την τοποθεσία της ουλής και τους προσωπικούς στόχους του ασθενή. Τα δερματικά μοσχεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική της επανατοποθέτησης του δέρματος. Τα μέγιστα αποτελέσματα παρατηρούνται όταν πραγματοποιείται επέκταση των ιστών στις περιοχές του προσώπου, του λαιμού, των χεριών, και των ποδιών.

κάψιμο στο χέρι

Ανάρρωση από την επέμβαση

Η τήρηση των οδηγιών που θα σας δώσει ο γιατρός σας είναι αρκετά σημαντική για την ταχεία ανάρρωση και την απόκτηση των καλύτερων αποτελεσμάτων τόσο για λόγους λειτουργίας, όσο και σωματικής εμφάνισης. Θα χρειαστεί να πραγματοποιείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ραντεβού με τον γιατρό σας προκειμένου να ελέγχει την πρόοδο των τραυμάτων, αλλά και για να απαντά σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Καθώς υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαδικασιών και επεμβάσεων, και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οι οδηγίες μπορεί να ποικίλουν ανά ασθενή.

Γενικότερα, τα δερματικά μοσχεύματα απαιτούν τη χρήση ειδικών επιδέσμων για 3-5 μέρες που θα διατηρήσουν τα μοσχεύματα στη θέση τους. Πιο μικρές επεμβάσεις ίσως χρειαστούν τη χρήση ενός απλού επιδέσμου. Έπειτα από 2 περίπου 2 εβδομάδες, θα ακολουθήσει επίσκεψη στο ιατρείο για την παρακολούθηση της ανάρρωσης και την αφαίρεση των ραμμάτων. Έπειτα, η επανάληψη της επίσκεψης μπορεί να διεξαχθεί έπειτα από μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Διαβάστε ακόμη:

Υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματικό είναι για τα γόνατα;

Αφαίρεση σπίλων: Διαφορές με μελάνωμα και τρόπος αφαίρεσης

 

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.