Σπιτικό φαγητό: Ο βασιλιάς της διατροφής

σπιτικό φαγητό ζευγάρι μαγειρεύει

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά το σπιτικό φαγητό έχει αναδυθεί ως ο βασιλιάς της διατροφής. Αυτό φυσικά δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Το σπιτικό και υγιεινό φαγητό παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και όχι μόνο. Ποια μπορεί να είναι αυτά;

  1. Εξοικονόμηση χρημάτων

Το να τρώτε στο σπίτι είναι πολύ πιο οικονομικό από το να τρώτε σε ένα εστιατόριο ή να καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα. Όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο δεν πληρώνετε μόνο το φαγητό, αλλά και τη συνολική εξυπηρέτηση που θα λάβετε, όπως το προσωπικό, τα φώτα, το νερό, σε αντίθεση με το γεύμα που θα μαγειρέψετε στο σπίτι σας. Το ίδιο ισχύει και για τα επεξεργασμένα ή τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Μερικές συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων είναι:

  • Προγραμματίστε τα γεύματα μερικών ημερών. Δε θα μπείτε σε μεγάλο πειρασμό να καταναλώσετε κάτι άλλο αν έχετε σχεδιάσει κάτι ή αν έχετε ήδη κάτι έτοιμο.
  • Κάντε μια λίστα για το σουπερμάρκετ και αποφύγετε να αγοράσετε επιπλέον προϊόντα
  • Αποθηκεύστε ό,τι έχει περισσέψει στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Αυτά μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε στο μέλλον ώστε να μη χρειαστεί να μαγειρέψετε.

σπιτικό φαγητό βάζα

 

  1. Εξοικονόμηση χρόνου

Μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να πάρετε κάτι έτοιμο από το σουπερμάρκετ ή στο δρόμο για το σπίτι από τη δουλειά, ειδικά αν βιάζεστε. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές είναι πιο γρήγορο να μαγειρέψετε κάτι στο σπίτι, ειδικά αν το έχετε σχεδιάσει από πριν. Υπάρχουν πολλά γεύματα που μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από 30 λεπτά. Αν επιλέξετε μια πιο περίπλοκη συνταγή, μπορείτε να μαγειρέψετε μια μεγαλύτερη ποσότητα και να φάτε τις επιπλέον μερίδες μέσα στην εβδομάδα, ή να τις βάλετε στην κατάψυξη.

  1. Πιο υγιεινά συστατικά

Πολλά έτοιμα φαγητά που είναι στην αγορά είναι πλούσια σε κακά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Αντίθετα, στο σπιτικό φαγητό, γνωρίζετε ακριβώς όλα τους τα συστατικά, καθώς και πόση ποσότητα περιέχεται από το καθένα.

σπιτικό φαγητό σαλάτα

 

  1. Αποφεύγετε τις αλλεργίες και την ευαισθησία

Η προετοιμασία του σπιτικού φαγητού μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμη αν ένα από τα μέλη της οικογένειας έχει κάποια αλλεργία στο φαγητό. Επειδή ακριβώς ελέγχετε εσείς το φαγητό σας, μειώνετε τον κίνδυνο μιας αλλεργικής αντίδρασης.

  1. Έλεγχος των μερίδων

Πολλά εστιατόρια και αλυσίδες fast food προσφέρουν υπερβολικά μεγάλες μερίδες. Το πρόβλημα είναι πως, αν είναι μπροστά σας, κατά πάσα πιθανότητα θα το φάτε. Στο σπιτικό φαγητό, μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα φαγητού στο πιάτο σας, μειώνοντας τους μη απαραίτητους πειρασμούς.

σπιτικό φαγητό σούπα

 

  1. Συγκεντρώνεται η οικογένεια μαζί

Το δείπνο ή γεύμα στο σπίτι, δίνει την ευκαιρία στα μέλη μιας οικογένειας να συγκεντρωθούν όλοι μαζί και να μιλήσουν για τη μέρα τους. Αυτό δεν ωφελεί μόνο την σωματική υγεία των μελών της οικογένειας, αλλά και την πνευματική.

σπιτικό φαγητό

 

Tip: Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας στην προετοιμασία του φαγητού. Όχι μόνο αποτελεί μια διασκεδαστική δραστηριότητα, αλλά διδάσκει και στα παιδιά σας υγιεινές συνήθειες.

Διαβάστε ακόμη:

Τσιπούρα ψητή: Εύκολη και γρήγορη συνταγή

Τζίντζερ: 3+1 ιδιότητες για τον οργανισμό