Στάδια πένθους: Ποια και πόσα είναι

στάδια πένθους θλίψη

Όταν κάποιος χάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο, ο πόνος της απώλειας του φαίνεται μη υποφερτός. Συνεπώς, η θλίψη που μπορεί να βιώσετε δεν εξηγείται με απλά λόγια, και μερικές φορές μπορεί να αναρωτιέστε αν θα τελειώσει ποτέ ο πόνος της απώλειας. Τα συναισθήματα μπορεί να ποικίλουν. Τα στάδια του πένθους είναι 5. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τα περάσετε όλα, ούτε ότι θα τα βιώσετε με μια συγκεκριμένη σειρά. Ποια είναι όμως τα 5 στάδια του πένθους;

Θυμηθείτε: Πένθος δε βιώνετε μόνο κατά τον θάνατο ενός προσώπου. Το πένθος περιλαμβάνει την απώλεια ενός προσώπου ή μια κατάστασης. Παραδείγματα μπορεί να είναι η απώλεια της εργασίας, ένας χωρισμός, ένα διαζύγιο, ή ακόμη και η μετάβαση σε έναν εντελώς νέο τρόπο ζωής.

  1. Άρνηση

Η άρνηση βοηθά στη μείωση του σοκ του πόνου της απώλειας. Όσο θα επεξεργάζεστε την νέα πραγματικότητα, χωρίς αυτό το πρόσωπο, θα προσπαθείτε παράλληλα να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας. Αυτή η διαχείριση είναι αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα αν είχατε μιλήσει τελευταία φορά πρόσφατα στο πρόσωπο που χάσατε. Η προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη. Συνεχώς θα σας έρχονται αναμνήσεις με αυτό το πρόσωπο. Η άρνηση προσπαθεί να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία, από το αφήσει τον οργανισμό σας να πάθει σοκ από όλα τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν.

  1. Θυμός

Είναι φυσικό να βιώσετε θυμό μετά την απώλεια ενός αγαπημένου. Θα προσπαθείτε να προσαρμοστείτε σε μια νέα πραγματικότητα και θα νιώθετε μια συναισθηματική δυσφορία. Είναι πολλά που θα πρέπει να επεξεργαστείτε και ο θυμός θα σας επιτρέψει να ξεσπάσετε. Ο θυμός συνήθως είναι πιο αποδεκτός σε σχέση με τον φόβο. Δυστυχώς, ο θυμός είναι από τα πρώτα πράγματα που θα νιώσετε όταν θα πρέπει να απελευθερώσετε τα συναισθήματα που σχετίζονται με την απώλεια. Αυτό ίσως σας κάνει να νιώσετε απομονωμένοι στην προσπάθεια σας να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα και ίσως οι γύρω σας αισθανθούν μια δυσφορία στην αρχή. Να θυμάστε όμως ότι σε αυτή τη φάση χρειάζεστε και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.

  1. Διαπραγμάτευση

Στα στάδια του πένθους σας, μπορεί να νιώσετε ευάλωτοι και αβοήθητοι. Σε αυτή την κατάσταση των έντονων συναισθημάτων, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να αναζητήσετε τρόπους να ξαναβρείτε τον έλεγχο ή να νιώσετε κάπως καλύτερο. Στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, θα αρχίσετε να κάνετε πολλά σενάρια στο μυαλό σας και να σκέφτεστε τα «Αν». Παράδειγμα αποτελεί το εξής: «Αν περνούσαμε περισσότερο χρόνο μαζί, δε θα παίρναμε διαζύγιο». Επιπλέον, παρατηρείται ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν στενή σχέση με τη θρησκεία, μια υπόσχεση στο Θεό, σε αντάλλαγμα με την απαλλαγή από τον πόνο της απώλειας. Θα σας βοηθήσει να αναβάλετε για λίγο τη θλίψη.

  1. Κατάθλιψη

Ενώ ο θυμός αποτελεί ένα πιο ενεργητικό στάδιο του πένθους, η κατάθλιψη έχει μια πιο ήσυχη κατάσταση. Στα πρώτα στάδια της απώλειας, μπορεί να κάνετε πράγματα ώστε να διαχειριστείτε όλα αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί να αρχίσετε να δουλεύετε υπερβολικά. Μπορεί ακόμη να επιλέξετε να απομονωθείτε από τους γύρω σας για να αντιμετωπίσετε την απώλεια. Αυτό δε σημαίνει ότι η κατάθλιψη θα είναι ανώδυνη. Θα νιώσετε αδύναμοι, κουρασμένοι και συγχυσμένοι. Δυστυχώς, είναι ένα στάδιο που το βιώνουν οι περισσότεροι. Αν δείτε ότι περνάει αρκετός καιρός που θα έχετε κολλήσει σε αυτό το στάδιο, επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη.

  1. Αποδοχή

Το τελευταίο στάδιο, που σηματοδοτεί το τέλος του πένθους. Σε αυτή τη φάση, έχετε αποδεχτεί πλήρως τη νέα πραγματικότητα και δεν επιδιώκετε για κάτι διαφορετικό. Η θλίψη θα είναι ακόμα αισθητή σε αυτή τη φάση, αλλά όλα τα προηγούμενα στάδια θα έχουν περάσει.

Θυμηθείτε: Δε βιώνουν όλοι την απώλεια με τον ίδιο τρόπο. Σε κάποιους μπορεί να πάρει μέρες. Σε άλλους εβδομάδες, σε άλλους μήνες, ενώ υπάρχει και η περίπτωση να κρατήσει και χρόνια. Οποιαδήποτε χρονική διάρκεια είναι πλήρως αποδεκτή.

Διαβάστε ακόμη:

Μελανιές από άγχος; Κι όμως γίνεται

Χαλάρωση: 6+1 τρόποι να την πετύχετε