Self guide: Διώξε την ανασφάλεια από τη ζωή σου

ανασφάλεια

Η ανασφάλεια είναι ένα συναίσθημα με το οποίο όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ακόμη και όσοι έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν βιώσει ανασφάλεια. Το μεγάλο αρνητικό στοιχείο της ανασφάλειας είναι ότι μας πάει πίσω σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Μπορεί να νιώθουμε ανασφάλεια για μικρά πράγματα, όπως το να μη φοράμε τις τελευταίες τάσεις της μόδας, αλλά και για μεγάλα. Παραδείγματα μπορούν να αποτελέσουν το να φοβόμαστε να ζητήσουμε αύξηση στη δουλειά, ή να μένουμε σε μια τοξική σχέση , επειδή υποσυνείδητα πιστεύουμε ότι δε μας αξίζει κάτι καλύτερο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί αισθάνεται ανασφαλής. Ωστόσο, η ανασφάλεια είναι ένα συναίσθημα που μπορεί κανείς να το ξεπεράσει, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι. Απαιτείται δουλειά και αφοσίωση στον εαυτό. Απλά θα πρέπει να θυμάστε αυτό: Ανεξάρτητα από το τι σας λέει η εσωτερική φωνή μέσα σας (δεν είσαι αρκετά καλός, αρκετά έξυπνος κλπ), είναι κάτι που δεν ισχύει.

Τρόποι για να διώξετε την ανασφάλεια από τη ζωή σας

1. Σταματήστε να κρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας

Το να νιώθει κάποιος ανασφαλής είναι αρκετά δύσκολο. Το να τιμωρείτε τον εαυτό σας που έχει αυτά τα συναισθήματα δεν πρόκειται να σας βοηθήσει σε κάτι. Για αρχή λοιπόν, απαλλαγείτε από την σκληρή αυτοκριτική. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι σαν άνθρωπος έχετε κι εσείς τις ανασφάλειες σας. Αντίθετα, εστιάστε την προσοχή σας στο πώς να απαλλαγείτε από αυτό το συναίσθημα. Λίγη αγάπη για τον εαυτό μπορεί να κάνει θαύματα.

ανασφάλεια

2. Συγχωρήστε το παρελθόν 

Αν τις ανασφάλειες σας τις έχει προκαλέσει κάποιος συγγενής ή μια αυταρχική φιγούρα από το παρελθόν σας, προσπαθήστε να καταλάβετε ποια. Έπειτα, προσπαθήστε να τη συγχωρέσετε. Καταλάβετε ότι κι εκείνοι έδρασαν με βάση τις δικές τους ανασφάλειες. Δε φέρθηκαν τέλεια, αλλά κανείς από εμάς δεν το κάνει. Ήρθε η ώρα να τους συγχωρήσετε για την άσχημη τους συμπεριφορά, καθώς το να κρατάτε κακίες δε θα σας ωφελήσει πουθενά. Αφήστε πίσω σας το παρελθόν, κάνοντας ένα βήμα τη φορά.

3. Ένα βήμα τη φορά 

Το να ξεπεράσει κανείς την ανασφάλεια είναι ένα ταξίδι, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια νύχτα. Οπότε, σταματήστε να πιέζετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε πρόοδο κάνοντας μικρά βήματα να βελτιώσετε την αυτοπεποίθηση σας. Προσπαθήστε να βγείτε από το comfort zone σας σε καταστάσεις που το ρίσκο δεν είναι πολύ μεγάλο. Αν, για παράδειγμα, το πρόβλημα σας είναι η οι κοινωνική ανασφάλεια, ξεκινήστε λέγοντας καλημέρα σε έναν άγνωστο. Τα μικρά πράγματα είναι συνήθως που μας δίνουν τη δύναμη για τα κυνηγήσουμε τα  μεγαλύτερα. 

ανασφάλεια

4. Αποβάλετε από τη ζωή σας τους τοξικούς ανθρώπους 

Παρατηρείστε ποιοι είναι οι άνθρωποι που σας στηρίζουν και ποιοι ενισχύουν τις ανασφάλειες σας. Αν έχετε ένα φίλο που σας ρίχνει ψυχολογικά, ίσως ήρθε η ώρα να πάρετε αποστάσεις από αυτόν. Όποτε χρειάζεστε ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές. αναζητήστε αυτούς που σας στηρίζουν και θέλουν να σας βλέπουν να πετυχαίνετε πράγματα στη ζωή σας.

5. Κάντε πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους 

Βάλτε ως προτεραιότητα στον ελεύθερο σας χρόνο να κάνετε πράγματα τα οποία σας κάνουν χαρούμενους, είτε είναι να περάσετε όλο το απόγευμα διαβάζοντας ένα βιβλίο, είτε να μαγειρέψετε ένα ωραίο γεύμα. Ακόμη καλύτερα, σκεφτείτε να ξεκινήσετε ένα χόμπι που πάντα θέλατε να δοκιμάσετε. Εκτός από το γεγονός ότι θα νιώσετε ένα αίσθημα χαράς και περηφάνιας για τον εαυτό. Και το καλύτερο; Το να ανακαλύπτει κανείς νέα ταλέντα και δεξιότητες, δίνει περισσότερη σιγουριά για τον εαυτό.

ανασφάλεια

6. Μην ξεχνάτε τα προτερήματα σας 

Όταν κάποιος είναι ανασφαλής με τον εαυτό του, είναι εύκολο να ξεχάσει τα προτερήματα του. Γι’ αυτό, μια καλή συμβουλή είναι να κάνετε μια λίστα με όλα τα κοπλιμέντα που έχετε λάβει από άλλους. Το να γνωρίζετε όλα αυτά που σας κάνουν ξεχωριστούς είναι αρκετά βοηθητικό στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού. Αφιερώστε λίγο χρόνο εστιάζοντας στα προτερήματα σας και κρατήστε την ενέργεια και την ικανοποίηση που θα λάβετε στο μυαλό σας. Προσπαθήστε να τα θυμάστε σε αγχωτικές καταστάσεις.

7. Δείξτε εμπιστοσύνη στη χρονική στιγμή και τις συγκυρίες 

Μέσα από αυτές τις πρακτικές, προσπαθήστε να δείξετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και αρχίστε να πιστεύετε ότι όλα θα πάνε καλά. Δείξτε εμπιστοσύνη στο χρόνο και ότι όλα θα λυθούν και θα πάνε καλά. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει με τον καιρό. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές προβλέψεις, του τύπου όλα θα πάνε καλά, και δείτε αν αυτή η πρόβλεψη θα βγει αληθινή.

Διαβάστε ακόμη:

Έχω κατάθλιψη; Ποια είναι τα συμπτώματα της

Εμμηνόπαυση: Μήπως ξεκίνησε για μένα;