Μαστεκτομή και ψυχολογία: Επίδραση και τρόποι διαχείρισης

μαστεκτομή και ψυχολογία

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημαντικό όπλο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, η μαστεκτομή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την ψυχολογία μιας γυναίκας, καθώς και την ιδέα που έχει για τον εαυτό της και το σώμα της. Η απώλεια του στήθους εξαιτίας του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση, την σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα, αλλά και το τι νιώθει μια γυναίκα για τον εαυτό της.

Μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο να το εμπεδώσει και να προσαρμοστεί σε μια νέα συνθήκη, καθώς και πολύ επικοινωνία με τον/την σύντροφο, φίλους ή συγγενείς, αλλά μια γυναίκα που μάχεται ενάντια στον καρκίνο του μαστού μπορεί να μάθει να αγαπάει το σώμα της έπειτα από την μαστεκτομή και να νιώσει όπως ένιωθε και πριν τη θεραπεία.

Μαστεκτομή και ψυχολογία: Πώς νιώθουν οι γυναίκες έπειτα από την επέμβαση

Μια γυναίκα θα πρέπει να κατανοήσει ότι η μαστεκτομή θα την επηρεάσει ψυχολογικά σχεδόν στον ίδιο βαθμό που θα την επηρεάσει και σωματικά. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους που θα την βοηθήσουν να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα όλες αυτές τις συναισθηματικές αλλαγές, πριν και μετά την επέμβαση. Ακόμη κι αν γνωρίζει ότι είναι η καλύτερη απόφαση, η μαστεκτομή ως μέσο θεραπείας ενάντια στον καρκίνο του μαστού είναι μια δύσκολη απόφαση.

μαστεκτομή και ψυχολογία διαχείριση

Μαστεκτομή και ψυχολογία: Τρόποι διαχείρισης

Η μαστεκτομή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μιας γυναίκας. Ο φόρτος των συναισθημάτων είναι αρκετά μεγάλος. Πώς θα μπορέσει μια γυναίκα να τον διαχειριστεί;

  1. Διατήρηση μιας θετικής στάσης

Για την καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων ολόκληρου, ή ενός τμήματος του στήθους, η διατήρηση μιας θετικής στάσης είναι το μυστικό. Αντί να επικεντρωθείτε στην απώλεια, εστιάστε στο γεγονός ότι όταν τελειώσει όλο αυτό θα είστε πιο υγιείς. Εστιάστε στις θετικές εξελίξεις.

  1. Επικοινωνία με τον/την σύντροφο

Πολλές γυναίκες ανησυχούν για τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική τους ζωή έπειτα από την μαστεκτομή. Άλλες δε νιώθουν το ίδιο ελκυστικές. Πολλές διαπιστώνουν ότι η αίσθηση των θηλών και του στήθους δεν είναι η ίδια. Μια γυναίκα είναι σημαντικό να πάρει τον χρόνο της. Θα πρέπει να υπάρχει μια ανοιχτή επικοινωνία με τον/την σύντροφο της σχετικά με τις ανησυχίες και τους φόβους της. Κατά πάσα πιθανότητα θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά που την ελκύουν στον/στη σύντροφο της πέρα από το στήθος.

μαστεκτομή και ψυχολογία αντιμετώπιση

 

Η μαστεκτομή για την αντιμετώπιση του στήθους μπορεί να αλλάξει τη σχέση που θα έχει με το σεξ και να νιώσει ανασφάλεια σε αυτό τον τομέα. Η επικοινωνία με τον/την σύντροφο είναι το μυστικό για τη διατήρηση της υγιούς σεξουαλικής ζωής έπειτα από τη μάχη με τον καρκίνο.

  1. Σκέψη για επανορθωτική χειρουργική στήθους

Πολλές γυναίκες, για να βελτιώσουν την ψυχολογία τους και την αυτοεκτίμηση τους έπειτα από τη μαστεκτομή, καταφεύγουν στην πλαστική και επανορθωτική χειρουργική για την επαναφορά του στήθους τους. Η  τοποθέτηση ενθεμάτων, ιστού από άλλα σημεία του σώματος μπορούν να ενισχύσουν την εμφάνιση του στήθους. Άλλες γυναίκες προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα προσθετικό στήθος, ενώ άλλες επιλέγουν να μην χρησιμοποιήσουν κανένα προσθετικό. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική και ατομική.

  1. Δραστηριότητες που ανεβάζουν τη διάθεση

Οι δραστηριότητες που ανεβάζουν την ψυχολογία και κάνουν μια γυναίκα να αισθάνεται υγιής είναι αρκετά σημαντικές. Αυτές μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Το μυστικό είναι να βρεθεί ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες και να ενταχθούν στην καθημερινή ρουτίνα. Σε άλλες μπορεί να είναι η μαγειρική, σε άλλες η άσκηση, η γραφή, η πεζοπορία, η κεραμική κλπ.

Σημείωση: Παρά το γεγονός ότι η μαστεκτομή μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία και το σώμα, είναι σημαντικό να θυμάται κάποια ότι της αξίζει η αγάπη και η φροντίδα, τόσο από τον εαυτό της, όσο και από τους άλλους. Διατηρώντας μια θετική στάση και έχοντας καλή στήριξη, η θεραπεία θα γίνει πιο ανώδυνη ψυχολογικά.

Διαβάστε ακόμη:

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα στάδια της;

Άγχος: Συμπτώματα και επιδράσεις στο σώμα και τη συμπεριφορά