Χορός: 3+1 λόγοι για να ξεκινήσετε

χορός οφέλη

Δε χρειάζεται να κινείσαι σαν τον Mick Jagger για να κερδίσεις τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία ο χορός. Η κίνηση στο τέμπο της μουσικής μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένη, πιο έξυπνη και πιο υγιή. Παρακάτω σου παραθέτουμε 4 λόγους για να αρχίσεις κι εσύ να χορεύεις, as soon as possible!

Σε κάνει πιο έξυπνη 

Το καλύτερο στο χορό είναι ότι σου σώζει τον εγκέφαλό σου – κυριολεκτικά. Βελτιώνει τις περιοχές της μνήμης, του συντονισμού και της συγκέντρωσης, δημιουργώντας πιο δυνατές συνάψεις και πιο ισχυρή φαιά ουσία. Αποτέλεσμα; Οι χορευτές μπορεί να είναι πιο εύστροφοι βραχυπρόθεσμα και να διατρέχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικές παθήσεις μακροπρόθεσμα. Σε μελέτη στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, σε 11 είδη δραστηριότητας διαπιστώθηκε ότι ο χορός είναι ο μόνος που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 76%. Ποτέ δεν είναι αργά να ενισχύσεις την υγεία σου.

Μπορείς να ξεκινήσεις είτε σιγά σιγά, βγαίνοντας για χορό με την παρέα σου,  είτε κάνοντας μαθήματα χορού. Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα έχεις τα μεγαλύτερα οφέλη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χορεύεις για 20 με 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Τι περιμένεις λοιπόν;

χορός οφέλη δρόμος άντρας

 

Δυναμώνει το σκελετό σου 

Kαι κάνει θαύματα στη συνολική συγκρότησή σου. Σε έρευνα τους οι μελετητές σύγκριναν χορευτές με μη χορευτές, βρήκαν στοιχεία ότι ο χορός βοηθά στη διατήρηση και των κινητικών και των αντιληπτικών ικανοτήτων.

Μειώνει στρες και την κατάθλιψη 

Η άφθονη έκκριση ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση, η οποία προέρχεται από το χορό, σημαίνει επίσης ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη διανοητική σου κατάσταση. Μόλις μία συνεδρία χορού μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κατάθλιψης περισσότερο από τη δυναμική άσκηση ή την ακρόαση κεφάτης μουσικής, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση The Arts in Psychotherapy. Ο χορός με άλλους μειώνει επίσης το στρες και χαρίζει πιο δυνατούς κοινωνικούς δεσμούς, βασικούς παράγοντες τόσο για τη σωματική όσο και την πνευματική υγεία.

χορός οφέλη τανγκο

 

Σε κάνει ευτυχισμένη 

Όσο περισσότερο χρόνο περνάς χορεύοντας τόσο εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να εκκρίνει ορμόνες ευφορίας – και τόσο περισσότερο θα βελτιώνεις τη συνολική ευεξία σου. Τουτέστιν, σε μελέτη στην επιθεώρηση Circulation: Heart Failure, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις που χόρευαν μόλις 20 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν πολύ σημαντικότερη βελτίωση στην υγεία της καρδιάς τους από αυτούς που έκαναν παραδοσιακή αεροβική.

Διαβάστε ακόμη:

Περπάτημα: 4+1 αλλαγές στο σώμα

3+1 tips για καλύτερη ευλυγισία