Πλαστική στήθους: Είναι ασφαλής ο θηλασμός;

πλαστική στήθους θηλασμός

Ο ασφαλής θηλασμός έπειτα από μια πλαστική επέμβαση στήθους είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί μια μέλλουσα μητέρα. Πολλές είναι οι γυναίκες που στις μέρες μας προχωρούν σε μια επέμβαση στήθους. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ο θηλασμός έπειτα από μια πλαστική επέμβαση στήθους;

Είναι ασφαλής ο θηλασμός για μια μητέρα που έχει προχωρήσει σε πλαστική στήθους με χρήση ενθεμάτων;

Η έρευνα είναι περιορισμένη. Ωστόσο, δεν εντοπίζονται αναφορές ή κλινικά προβλήματα στα βρέφη με ενθέματα σιλικόνης.

Μπορεί μια μητέρα να θηλάσει το μωρό της έπειτα από επέμβαση στήθους ή επέμβαση των θηλών;

Συνήθως μπορεί. Οι περισσότερες μητέρες που έχουν προχωρήσει σε μια επέμβαση στήθους ή θηλών μπορούν να παράγουν μητρικό γάλα. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι μητέρες σε θέση να παράγουν αρκετό γάλα για το μωρό τους. Βέβαια, σε αυτό δεν ευθύνεται απαραίτητα πλαστική στήθους.

πλαστική στήθους θηλασμός ενθέματα

Αυξητική στήθους, ανόρθωση και μείωση: Πώς μπορούν να επηρεάσουν τον θηλασμό;

Η αυξητική στήθους, η ανόρθωση και η μείωση ενέχουν τον κίνδυνο να επηρεάσουν τα νεύρα και τους αγωγούς μέσα στο στήθος, συνεπώς και την παραγωγή γάλακτος. Τα ενθέματα που τοποθετούνται κάτω από τους μύες του στήθους συνήθως επηρεάζουν λιγότερο την παραγωγή γάλακτος σε σχέση με τα ενθέματα που τοποθετούνται πάνω από τους μύες. Οι τομές γύρω από την περιθηλαία και οι χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν την «απομάκρυνση» της περιθηλαίας και των θηλών είναι πιο πιθανό να συμβάλλουν στην μείωση της παραγωγής γάλακτος.

Με την πάροδο του χρόνου, οι αγωγοί που αποκόπηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορούν να αναπτυχθούν εκ νέου ή να σχηματίσουν νέα τμήματα. Τα νεύρα μπορούν να αποκτήσουν εκ νέου τη λειτουργικότητα τους, καθιστώντας στην μητέρα να παράγει μητρικό γάλα. Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος εξαρτάται από τον αριθμό των συνδεδεμένων αγωγών, και της λειτουργικότητας των νεύρων που επιτρέπουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Σε αυτό συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες πέρα από την επέμβαση, όπως οι ορμόνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μητέρες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν φόρμουλα.

πλαστική στήθους θηλασμός μαστεκτομή

Θηλασμός και μαστεκτομή

Οι γυναίκες που έχουν ακολουθήσει μια θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και προχώρησαν σε μερική ή ολική μαστεκτομή μπορεί να αντιμετωπίσουν μειωμένη ικανότητα να θηλάσουν. Η μερική ή η ολική μαστεκτομή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του ιστού του στήθους και τη βλάβη των απαραίτητων νεύρων που σχετίζονται με την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Οι γυναίκες που έχουν προχωρήσει σε ολική μαστεκτομή του ενός μαστού θα πρέπει να ακολουθήσουν μονομερή θηλασμό. Οι γυναίκες που προχώρησαν σε μερική μαστεκτομή και θεραπεία με ακτινοβολίες θα αντιμετωπίσουν μειωμένη παραγωγή μητρικού γάλακτος στα σημεία που ακολουθήθηκε θεραπεία.

Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο ένας μαστός μπορεί να παράξει αρκετό μητρικό γάλα για την υγιή ανάπτυξη ενός βρέφους.

Διαβάστε ακόμη:

Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή: Είναι κατάλληλη για εσάς;

Πλαστική χειρουργική στο στήθος: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε ανόρθωση;

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.