Μητέρα και γιος: 5+1 Μυστικά για μια υγιή σχέση

μητέρα και γιος

Η σχέση που έχει η μητέρα και ο γιος είναι ιδιαίτερη. Γι΄αυτό το λόγο υπάρχουν πολλές συμβουλές για να χτιστεί μια υγιής σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το γιο. Οι πηγές είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να φορτωθείτε με περιττό άγχος από τις πληροφορίες που θα λάβετε. Πώς όμως θα επιτευχθεί αυτή η υγιής σχέση;

Μητέρα και γιος: Μυστικά για μια υγιή σχέση

  1. Μοιραστείτε τις ιστορίες σας

Αποφύγετε να κάνετε κήρυγμα στο γιο σας. Αν το κάνετε, είναι λίγο απίθανο να σας ακούσει. Αντίθετα, μοιραστείτε τις ιστορίες για το πώς ήσασταν εσείς στην ηλικία του. Ακούστε τι θα σας απαντήσει και τι ιστορίες θα σας πει. Ακούστε με προσοχή, αλλά αποφύγετε την κριτική. Η οπτική επαφή καμιά φορά στρεσάρει τα αγόρια. Γι’αυτό το λόγο καθίστε δίπλα του, ή περπατήστε δίπλα δίπλα αν θέλετε να σας ανοιχτεί. Οι καλές συζητήσεις μπορούν να γίνουν ακόμη και στο αυτοκίνητο ή σε ένα παγκάκι.

μητέρα και γιος

  1. Ο ποιοτικός χρόνος είναι το κλειδί

Αν θέλετε να σας μιλήσει, βασίστε τον ποιοτικό χρόνο στη λίστα με τις προτεραιότητες σας. Αφιερώστε ουσιαστικό χρόνο με το γιο σας, με τα κινητά κλειστά. Μαθαίνει με την παρατήρηση και την αλληλεπίδραση με εσάς. Μαθαίνει πώς να έχει καλές σχέσεις με τις γυναίκες μέσω της σχέσης με τη μητέρα του.

μητέρα και γιος

  1. Ξεχωρίστε το παιδί από τη συμπεριφορά

Όλα τα παιδιά κάνουν λάθη κάποια στιγμή. Ωστόσο, όσον αφορά το κομμάτι της πειθαρχίας με το γιο σας, μην ξεχνάτε να ξεχωρίζετε το πρόσωπο από τη συμπεριφορά. Αναγνωρίστε ότι ο γιος σας μαθαίνει συνεχώς, και ίσως χρειάζεται υπενθύμιση για κάποια πράγματα. Τονίστε τις λάθος συμπεριφορές του και εξηγείστε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν. Να είστε συνεπείς ως προς αυτές τις συνέπειες, αλλά να βεβαιωθείτε πως θα γνωρίζει ότι τον αγαπάτε και τον εκτιμάτε ακόμη ως άνθρωπο.

  1. Υπενθυμίζετε τις ευθύνες που έχει

Η ελευθερία και η ανεξαρτησία έρχονται και οι ευθύνες. Όσο αρχίζει και ωριμάζει ο γιος σας και του αυξάνετε τις ελευθερίες, θα πρέπει και να του υπενθυμίζετε τις ευθύνες που έχει. Συζητήστε τες μαζί του και καθορίστε μαζί τι σημαίνει υπεύθυνη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν βρίσκεται στο γυμνάσιο, μπορεί να αρχίζει να βγαίνει μόνος του. Αλλά, από εδώ και πέρα θα αναλάβει εκείνος το πλύσιμο των πιάτων 2 φορές την εβδομάδα.

μητέρα και γιος

  1. Υπενθυμίζετε του τα ταλέντα του

Οι άνθρωποι σπάνια αναφέρουν στους άλλους τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τα ταλέντα τους. Μην κάνετε κι εσείς το ίδιο, καθώς είναι κάτι πολύ ευχάριστο. Βεβαιωθείτε ότι ο γιος σας ξέρει πού είναι καλός. Κατά πάσα πιθανότητα ξέρει σε ποια πράγματα δεν είναι καλός. Βοηθήστε τον να αναδείξει τα ταλέντα του, αλλά και στηρίξτε τον να δυναμώσει στα σημεία που υστερεί.

Διαβάστε ακόμη:

Είμαι μαμά: Πώς να ανακτήσετε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση

Εργασία και μητρότητα: Tips για να τα συνδυάσετε