Είμαι μαμά: Πώς να ανακτήσετε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση

είμαι μαμά

Πολλές είναι οι γυναίκες που με το που γίνουν μητέρες αλλάζουν την καθημερινότητα και τις συνήθειες τους. Η φράση «Είμαι μαμά» συνοδεύεται πάντα με ένα «δεν πρέπει» και «δεν κάνει». Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που υφίσταται μια γυναίκα αφού αποκτήσει παιδιά και πώς θα ανακτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση;

Αλλαγές που παρατηρούνται

  1. Ασχολούνται κυρίως με τα παιδιά

Τα παιδιά, ιδιαίτερα στη βρεφική ηλικία, χρειάζονται αρκετή φροντίδα. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αφιέρωση χρόνου για τη φροντίδα των παιδιών και του να περιστρέφεται όλη η καθημερινότητα γύρω από τα παιδιά. Μπορείτε μέσα στη μέρα να φροντίζετε και τα παιδιά σας και να κάνετε κι άλλες δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, όπως μια μικρή βόλτα ή να συναντηθείτε με τις φίλες σας.

είμαι μαμά

  1. Αρχίζουν να παραμελούν την εμφάνιση τους

Ίσως το να σκέφτεστε με τις ώρες τι να βάλετε και να συνδυάζετε τα πάντα μεταξύ τους αποτελεί πλέον παρελθόν. Μπορεί από εκεί που προσέχατε τα πάντα στην εμφάνιση σας, τώρα να αρκείστε σε ένα μπλουζάκι και ένα απλό τζιν. Καμιά φορά αυτό μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση σας και να αρχίσετε να μη νιώθετε άνετα για τον εαυτό σας.

είμαι μαμά

  1. Είναι διαρκώς απασχολημένες

Η φροντίδα των μικρών παιδιών, σε συνδυασμό και με την δουλειά, μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα ότι είστε διαρκώς απασχολημένες. Οι βόλτες με φίλους δεν είναι τόσο συχνές. Η μητρότητα μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα σας και ίσως δημιουργήσει το αίσθημα ότι είστε ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Ενώ αυτό μπορεί να μη σας πειράζει, παίζει τον ρόλο του στον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας.

Πώς να ανακτήσετε εκ νέου την αυτοπεποίθηση σας

  1. Βρείτε νέους τρόπους να βρίσκεστε με τους φίλους σας

Βρείτε νέα μέρη για να βρίσκεστε με τους φίλους σας, ειδικά αν δεν έχετε κάποιο άτομο να προσέχει το παιδί σας όσο λείπετε. Αντί για συναντήσεις σε καφετέριες, κανονίστε να βρεθείτε σε κάποιο πάρκο ή σε ένα άλσος.

είμαι μαμά

  1. Βρείτε νέα χόμπι

Ακόμη κι αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, δε θα πρέπει να ξεχνάτε να ψυχαγωγείτε τον εαυτό σας. Ακόμη κι αν η ενασχόληση με το χόμπι σας κρατάει για ένα τέταρτο. Αν διαθέσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, θα είστε και περισσότερο ευχαριστημένες με την καθημερινότητα σας. Σταδιακά, οι καθημερινές ασχολίες θα γίνουν ένα νέο χόμπι.

  1. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Αυτή είναι μια μεγάλη παγίδα. Δεν υπάρχουν οι τέλειοι γονείς, ούτε οι τέλειες γυναίκες που τα προλαβαίνουν όλα στην καθημερινότητα τους. Επιπλέον, σταματήστε να συγκρίνεται τον εαυτό σας με το πώς ήταν στο παρελθόν. Επικεντρωθείτε στις ευχάριστες αλλαγές της καθημερινότητας. Θα αρχίσετε να αναπολείτε λιγότερο τον παλιό καλό καιρό.

είμαι μαμά

  1. Φροντίστε τον εαυτό σας

Αφήστε το μωρό σας στην κούνια και κάντε ένα ντους. Αν αγαπούσατε παλιά να ντύνεστε ωραία, φορέστε ωραία ρούχα. Αν σας άρεσε να βάφεστε, βαφτείτε. Μη σταματάτε να κάνετε πράγματα που σας έφερναν ευχαρίστηση. Ακόμη κι αν ο μόνος που θα σας δει θα είναι το μωρό σας.

Διαβάστε ακόμη:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα της;

Είστε λεχώνα; 5+1 tips να το περάσετε ανώδυνα