Ο γιατρός: Πώς να επιλέξετε τον παιδίατρο σας

ο γιατρός

Κάθε γονέας επιθυμεί την καλύτερη φροντίδα της υγείας του μωρού του. Ο γιατρός, και πιο συγκεκριμένα ο παιδίατρος θα προσφέρει την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που θα χρειαστεί το μωρό σας, καθώς θα είναι υπεύθυνο για αυτό από τη γέννηση του μέχρι τις αρχές της εφηβείας. Επομένως, είναι αρκετά σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο παιδίατρο.

Επομένως, πώς θα επιλέξετε τον κατάλληλο παιδίατρο για το μωρό σας; Η επιλογή ενός γιατρού απαιτεί έρευνα και να λάβετε υπόψη σας διάφορους παράγοντες. Παρακάτω, θα βρείτε μερικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη για να επιλέξετε τον κατάλληλο ειδικό.

Ο γιατρός: Πότε να ξεκινήσει η αναζήτηση;

Όσοι περιμένουν να γίνουν γονείς θα πρέπει να αρχίσουν την αναζήτηση ενός παιδιάτρου το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δηλαδή περίπου 3-5 μήνες πριν τον ερχομό του μωρού. Το να βρει κανείς τον κατάλληλο παιδίατρο απαιτεί έρευνα. Ξεκινώντας την έρευνα νωρίς θα έχετε αρκετό χρόνο για να αναλύσετε τις διαθέσιμες επιλογές πριν ξεκινήσετε την έρευνα σας. Μια καλή ιδέα είναι να γνωρίσετε διάφορους παιδιάτρους πριν καταλήξετε σε έναν. Ελέγξτε τα επίπεδα άνεσης που θα έχετε με αυτόν, ώστε να αναπτύξετε μια καλή χημεία μαζί του.

ο γιατρός παιδίατρος επιλογή

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη

Ίσως σκεφτείτε τους παρακάτω παράγοντες πριν καταλήξετε σε μια οριστική απόφαση.

  1. Τοποθεσία του γραφείου

Καλό θα ήταν να επιλέγατε έναν παιδίατρο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας, το γραφείο ή τον χώρο φροντίδας του μωρού σας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του μωρού σας, ο γιατρός θα είναι ένα μέρος συχνής επίσκεψης, λόγω των εμβολίων και των τακτικών εξετάσεων. Επιπλέον, αν το μωρό σας αρρωστήσει, θα μπορέσετε να φτάσετε γρήγορα στο ιατρείο.

  1. Συστάσεις από τον γυναικολόγο

Μερικές φορές δε χρειάζεται να ψάξετε πολύ μακριά αν αναζητάτε έναν παιδίατρο. Ο γυναικολόγος σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς, καθώς σας συμβουλεύει για αρκετό καιρό. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να είναι σε επαφή με παιδιάτρους στην περιοχή εξαιτίας των κοντινών τους ειδικοτήτων. Ίσως σας προτείνουν μερικούς.

  1. Συστάσεις από φίλους ή το οικογενειακό σας περιβάλλον

Οι φίλοι ή άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον με παιδιά, ή νέοι γονείς μπορούν να σας προτείνουν έναν παιδίατρο. Να μην ξεχάσετε να εξερευνήσετε όλες τις προτάσεις και αν κάνετε τη δική σας εκτίμηση. Επειδή σας τον πρότεινε κάποιος φίλος ή συγγενής σας δε σημαίνει ότι πρέπει να καταλήξετε σε αυτόν.

ο γιατρός παιδίατρος

  1. Εξειδίκευση και εμπειρία

Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο παιδίατρο. Μια εξειδίκευση υποδηλώνει ότι ο παιδίατρος έχει ιδιαίτερες γνώσεις, εμπειρία, επαγγελματισμό, ενδιαφέρον για την επιστήμη.

  1. Ώρες λειτουργείας του ιατρείου

Να ελέγξετε αν τα ωράρια λειτουργείας του ιατρείου που έχει ο γιατρός σας ταιριάζουν με το πρόγραμμα και τις απαιτήσεις σας. Αναζητήστε απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Ταιριάζουν τα ωράρια του ιατρείου με το πρόγραμμα σας; Οι επισκέψεις γίνονται τα απογεύματα ή το Σάββατο το πρωί;
  • Πραγματοποιούνται ραντεβού τελευταίας στιγμής;
  • Ποιος δέχεται τα τηλεφωνήματα; Απαντά σε όλα κατευθείαν ο γιατρός;
  • Τις απλές ερωτήσεις τις απαντά μια νοσοκόμα-γραμματέας ή ο παιδίατρος; Απαντά κάποιος στα τηλεφωνήματα όταν το γραφείο είναι κλειστό ή τις περιόδους των γιορτών;
  • Θα μπορείτε να έρχεστε σε επαφή μαζί του εκτός ωραρίων;

Πώς να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με τον παιδίατρο σας

Η άμεση και εποικοδομητική επικοινωνία είναι σημαντική για να αναπτύξετε μια καλή σχέση με τον παιδίατρο σας και να χτίσετε μια καλή συνεργασία. Μερικές συμβουλές για καλή επικοινωνία με τον παιδίατρο σας είναι:

  • Αν το μωρό σας δε νιώθει καλά, σημειώστε τα σημάδια και τα συμπτώματα και αναφέρετε τα στο γραφείο ενώ κλείνετε ένα ραντεβού.
  • Καταγράψτε τις ανησυχίες και τις απορίες σας και εκφράστε τες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Αν έχετε αρκετές απορίες που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε ένα ραντεβού, προγραμματίστε μια ακόμη επίσκεψη.
  • Ακούστε προσεκτικά τον γιατρό για να καταλάβετε το πρόβλημα και τον τρόπο της θεραπείας. Αν χάσετε κάποια ραντεβού, ζητήστε από τον γιατρό σας να τα επαναλάβετε. Ζητήστε διευκρινίσεις αν δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Ο γιατρός, και πιο συγκεκριμένα ο παιδίατρος έχει έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού για αρκετό καιρό. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να τον επιλέξετε προσεκτικά. Η προσέγγιση του θα πρέπει να είναι αποδεκτή από εσάς. Μη διστάσετε να αλλάξετε γιατρό αν νιώσετε ότι αυτός που έχετε τώρα δε σας καλύπτει. Ένας έμπιστος γιατρός από εσάς θα σας βοηθήσει αν συζητήσετε ελεύθερα τις ανησυχίες για την ανάπτυξη και ευημερία του μωρού σας.

Διαβάστε ακόμη:

Πυρετός στα μωρά: 3+1 τρόποι να το ανακουφίσετε

Διάρροια μωρού: Αίτια και τρόπος αντιμετώπισης