Νεογέννητα μωρά: 4+1 λάθη που κάνουν οι γονείς

νεογέννητα

Τα νεογέννητα μωρά, και η έλευση τους στο σπίτι μπορεί να προκαλούν πολύ άγχος στους νέους γονείς. Αν ειδικά γίνονται τώρα γονείς, το άγχος μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Είναι αναπόφευκτο το να σας ξεφύγουν κάποια πράγματα, ή να κάνετε κάποια λάθη. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά, που καλό είναι να τα αποφύγετε.

  1. Δεν τα ταΐζουν τις κατάλληλες ώρες

Ορισμένοι νέοι γονείς κάνουν το λάθος να αφήνουν τα μωρά να κοιμούνται πολύ ανάμεσα στις ώρες για φαγητό, συνήθως για λόγους δικής τους εξάντλησης. Οι ειδικοί λένε ότι είναι λάθος. Τις πρώτες εβδομάδες, τα νεογέννητα μωρά, πρέπει να τρώνε ανά 2-3 ώρες. Μόλις έχουν αποκτήσει το κατάλληλο βάρος και λάβουν οι γονείς το οκ από τον  παιδίατρο, οι γονείς μπορούν να ταΐζουν τα μωρά ανά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν όλα πάνε καλά, μπορούν τα μωρά από την ηλικία των 2-3 μηνών να κοιμούνται κατά το βράδυ. Ωστόσο, να έχετε τον νου σας ότι ορισμένα μωρά έπειτα στην ηλικία των 3-4 μηνών ξεκινούν να ξυπνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να χρειάζονται φαγητό.

νεογέννητα θηλασμός

 

  1. Δεν ρεύονται σωστά

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς είναι ότι δε βοηθούν τα νεογέννητα μωρά να ρευτούν. Ορισμένοι γονείς έχουν άγχους στο πώς θα διαχειριστούν τα μωρά, καθώς φοβούνται ότι δεν τα κρατούν σωστά. Αυτό συμβάλλει και στο να μη ρεύονται σωστά.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για ρέψιμο που μπορείτε να δοκιμάσετε. Μια από αυτές είναι η εξής. Τοποθετήστε το μωρό στο στήθος με το μάγουλο να βρίσκεται στον ώμο σας και το πρόσωπο να είναι γυρισμένο στο πλάι. Η κοιλιά να ακουμπάει στο στήθος σας. Χτυπήστε ή τρίψτε απαλά το μωρό μέχρι να ρευτεί.

νεογέννητα ρέψιμο

 

  1. Κατάλληλη θερμοκρασία στο σπίτι

Μια ανησυχία που έχουν οι νέοι γονείς σχετίζεται με τη θερμοκρασία που θα έχει στο σπίτι. Συνήθως η θερμοκρασία στην οποία τα νεογέννητα μωρά νιώθουν άνετα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 22 βαθμούς Κελσίου.

  1. Παίρνουν τα μωρά σε πολυσύχναστα μέρη

Ορισμένοι γονείς έχουν μαζί τους τα μωρά ακόμη και σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, ώστε όλοι να μπορέσουν να τα δουν. Ωστόσο, τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους, το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών είναι αρκετά αδύναμο. Επομένως, είναι αρκετά ευάλωτα σε μικρόβια, ειδικά σε περιόδους που είναι αυξημένη η εποχική γρίπη. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να βγουν για μια μικρή βόλτα. Καλό όμως είναι να αποφύγετε τα μέρη που υπάρχει πολύς κόσμος ή παρατηρείται συνωστισμός.

Διαβάστε ακόμη:

Διακοπές με μωρό: Τι θα πρέπει να προσέξετε

Πρόωρα μωρά: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς