Αυξητική στήθους; Ευκολότερο από ποτέ

αυξητική στήθους ετοιμασία

Αυξητική στήθους: ποιες έιναι οι νέες τεχνικές που μικραίνουν τις τομές αλλά και την ταλαιπωρία μετά το χειρουργείο; Η αυξητική, μπορεί να γίνει, είτε με τοποθέτηση ενθεμάτων ή με έγχυση λίπους. Ας αναλύσουμε τις μεθόδους και τις λεπτομέρειές τους.  

Κείμενο: Λαουλάκος Δημήτριος, Πλαστικός Χειρουργός. e. [email protected]

Είδη Ενθεμάτων

Όλα τα ενθέματα στήθους είναι κατασκευασμένα από περίβλημα σιλικόνης, που γεμίζει είτε με γέλη σιλικόνης ή με αλατούχο νερό(φυσιολογικό ορό). Τα ενθέματα σιλικόνης είναι πιο μαλακά από τα ενθέματα ορού και έχουν μικρότερη πιθανότητα σχηματισμού κάψας. Υπάρχουν διαφορές στο σχήμα και στην προβολή των ενθεμάτων στήθους και προφανώς και στο μέγεθος. 

Σχήματα Ενθεμάτων

Τα ενθέματα σιλικόνης είναι διαθέσιμα σε στρογγυλό σχήμα ή σαν δάκρυ (ανατομικά ενθέματα). Τα ανατομικά ενθέματα παρουσιάζουν μικρότερο όγκο στο επάνω μέρος ώστε να αποφεύγεται να γίνεται εμφανές στον άνω πόλο του μαστού. Ως εκ τούτου μπορεί να δώσει μια πιο φυσική μορφή σε αδύνατες ασθενείς με πολύ μικρό στήθος.

Είναι όμως πολύ ακριβότερα από τα στρογγυλά και η διαφορά στο σχήμα μειώνεται όταν τα βάζουμε υπομυϊκά(κάτω από τον μυ). Ωστόσο, τα στρογγυλά ενθέματα μπορούν να δώσουν άριστα αποτελέσματα σε αρκετές

ασθενείς, ειδικά εάν είναι  Β-cup και άνω. Χρησιμοποιούνται σε πιο γεμάτες ασθενείς και δίνουν πιο στρογγυλό σχήμα στο τελικό αποτέλεσμα.

Τι μέγεθος ενθέματα;

Είναι εν μέρει ζήτημα προτίμησης των ασθενών, αλλά κυρίως έχει να κάνει με ό, τι είναι ιδανικό για το μέγεθος αλλά και το σχήμα του θώρακα. Προεγχειρητικά, θα δοκιμαστούν διάφορα δείγματα ενθεμάτων για να μας δώσουν μια σχετικά ακριβή εικόνα του τι ταιριάζει σε σας.

Είναι ασφαλής η σιλικόνη;

‘Ναι’. Μεγάλες μελέτες δεν έχουν δείξει καμία συσχέτιση με καρκίνο του μαστού, αρθρίτιδα, άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, σύνδρομο κόπωσης, αρθραλγίες ή άλλα προβλήματα. Ωστόσο, εάν οι ασθενείς αισθάνονται άβολα με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, συνιστώ ενθέματα ορού ή τη χρήση λίπους, ανάλογα με τον σωματότυπο.

αυξητική στήθους

 

Πόσο καιρό διαρκούν τα ενθέματα;

Τώρα δεχόμαστε πλέον, ότι τα ενθέματα στήθους διαρκούν μεταξύ 10-40 έτη. Εάν αλλάξει το σχήμα ή η υφή τους, τότε μπορούμε να τα απεικονίσουμε με υπερηχογράφημα ή Μαγνητική Τομογραφία. Ανάλογα με τα ευρήματα, θα προταθεί η αντίστοιχη θεραπεία ή αντιμετώπιση. 

Ενθέματα και καρκίνος του μαστού

Δεν υπάρχει καμία αιτιώδης σύνδεση μεταξύ καρκίνου του μαστού και ενθεμάτων σιλικόνης. Επίσης, τα ενθέματα αυξάνουν την ψηλαφητότητα των ογκιδίων στην αυτοεξέταση του στήθους και αν βρεθεί κάτι θα είναι σε αρχικό στάδιο. Είναι κατανοητό, ότι είναι προτιμότερο να θεραπευθεί ένας πιθανός καρκίνος σε μέγεθος φακής, παρά ένας καρκίνος σε μέγεθος φουντουκιού. Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού και τα ενθέματα.

Αν πάντως έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να κάνετε  μαστογραφικό έλεγχο πριν από την επέμβαση, ως βάση μετέπειτα ελέγχου.

Ενθέματα και Εγκυμοσύνη

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν την επικινδυνότητα των ενθεμάτων για το έμβρυο ή το νεογνό. Όλες οι δημοσιευμένες εργασίες για το θέμα, δείχνουν ότι η γέλη σιλικόνης δεν περνά στο μητρικό γάλα και τα παιδιά αυτά δεν παρουσιάζουν νοσήματα του κολλαγόνου σε αυξημένη συχνότητα σε σχέση με παιδιά που θηλάζουν από μητέρες που δεν έχουν ενθέματα.

 

Η επέμβαση

Η διαδικασία είναι  σύντομη και  περιλαμβάνει την τοποθέτηση των ενθεμάτων κάτω από τον μαστό. Αυτά, μπορεί να τοποθετούνται απευθείας κάτω από το μαστικό αδένα (subglandular) ή στο επίπεδο του θωρακικού τοιχώματος, κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ (submuscular). Μια πιο σύγχρονη τεχνική, χρησιμοποιεί την περιτονία του μείζονος θωρακικού μυός (subfascial) για κάλυψη του ενθέματος, σε συγκεκριμένους σωματότυπους. Η πρόσβαση/τομή, για τα ενθέματα, μπορεί να είναι στη μασχάλη,στις θηλές ή κάτω από το στήθος. Γίνεται με γενική αναισθησία ή τοπική και μέθη, ανάλογα με την περίπτωση.

Κάτω από το μαστό ή κάτω από τους μυς;

Η τοποθέτηση των ενθεμάτων κάτω από το επίπεδο του μυός, παρέχει περισσότερο “γέμισμα” πάνω και γύρω από αυτά και επομένως μειώνει τις πιθανότητες να τα νιώθουμε στην ψηλάφηση ή να βλέπουμε τίς άκρες τους. Αυτό είναι συχνά προτιμότερο στις πολύ λεπτές ασθενείς, όταν οι πλευρές είναι εμφανείς. Ίσως να υπάρχει λίγη δυσφορία, επειδή κόβεται ο μυς, όμως το ένθεμα είναι περισσότερο προστατευμένο, που είναι και το ζητούμενο.  Επίσης σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μικρότερη πιθανότητα σχηματισμού κάψας.

Η τοποθέτηση των ενθεμάτων στο επίπεδο κάτω από το μαστικό αδένα, δεν απαιτεί το μερικό κόψιμο του μυός και είναι τεχνικά πιο εύκολη. Προκαλεί λιγότερη ταλαιπωρία μετεγχειρητικά και είναι λιγότερο οδυνηρή. Διορθώνει τη  χαλαρότητα ελαφρώς καλύτερα και επομένως, μπορεί να δώσει μία ελαφρώς καλύτερη εικόνα “ανόρθωσης”. Δεν είναι κατάλληλη όμως για αδύνατες γυναίκες και έχει περισσότερες πιθανότητες κάψας.

Ποια τομή;

Η τομή στη μασχάλη δεν αφήνει σημάδι στο στήθος αλλά αφήνει σημάδι στη μασχάλη, που σε κάποιες γυναίκες είναι εμφανές. Είναι κατάλληλη για συγκεκριμένους σωματότυπους μόνο.  Η τομή στη θηλή είναι κατάλληλη σε μεγάλες θηλές, όταν θέλουμε να τις μικρύνουμε, ή όταν το ένθεμα είναι σχετικά μικρό. Η πιο πρακτική θέση είναι στο κατώτερο όριο του μαστού, εκεί που ακουμπάει στο θώρακα. Αφήνει το μικρότερο σημάδι και πρακτικά δεν φαίνεται μετά το χειρουργείο, αφού σκεπάζεται από το νέο στήθος. Είναι η περισσότερο χρησιμοποιούμενη, αφού επιτρέπει τεχνική ευκολία και σταθερότητα αποτελεσμάτων.

Όσο για το μήκος των τομών, αυτό έχει μειωθεί σε σχέση με παλαιότερες τομές. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα, το μήκος της τομής να μειωθεί πλέον στα 2-3 εκατοστά, με τη χρήση ενός ειδικού χωνιού, που χρησιμοποιείται για την είσοδο του ενθέματος. Η θέση της τομής αλλά και το μέγεθος του ενθέματος, θα αποφασισθεί από κοινού με τον ιατρό.

αυξητική στήθους επέμβαση

Υπάρχουν προβλήματα που συνδέονται με τα ενθέματα;

‘Ναι’. Αν και δεν είναι επικίνδυνα τα ίδια, υπάρχουν πιθανά προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση τους. Αυτά

περιλαμβάνουν το σχηματισμό ενός περιβλήματος γύρω από το ένθεμα, που λέγεται «κάψα». Για την πλειοψηφία των ασθενών είναι λεπτή και μαλακή και σταθεροποιεί το ένθεμα στη θέση του.

Ωστόσο, σε έναν μικρό αριθμό η ‘κάψα’ αυτή γίνεται παχιά με αποτέλεσμα τα ενθέματα να γίνονται ‘σκληρά’ στην αφή, και σε παραμελημένες περιπτώσεις, το στήθος να αλλάζει το φυσικό του σχήμα.

Η θεραπεία είναι η αφαίρεση της κάψας και η επανατοποθέτηση του ενθέματος (συχνά σε διαφορετική θέση). Αυτό το πρόβλημα είναι αρκετά σπάνιο και μπορεί να επηρεάσει περίπου το 2,5% των ασθενών.

Λιγότερο συνηθισμένη είναι η μόλυνση αλλά είναι σπάνια στις αισθητικές επεμβάσεις. Ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για προσωρινή αφαίρεση των ενθεμάτων.

Ανάλογα με το πρόβλημα θα προταθεί η κατάλληλη λύση και τα παραπάνω μπορούν να διορθωθούν με τοπική ή γενική αναισθησία ή απλά με συντηρηρικά μέσα.

Έγχυση λίπους

Αυτή είναι μια μέθοδος αύξησης του όγκου του στήθους με έγχυση του λίπους των ασθενών. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή (για καρκίνο του μαστού) αλλά με τα χρόνια εμπειρίας έδειξε πλέον καλά και ασφαλή αποτελέσματα και στις αισθητικές επεμβάσεις. Το λίπος αφαιρείται από την κοιλιά ή τα ψωμάκια (ή από όπου μπορούμε να το συλλέξουμε), προετοιμάζεται και επανεγχύεται

στο μαστό με πολύ μικρές βελόνες. Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνικής είναι η ικανότητα να ενισχύσει μόνιμα αυτές τις περιοχές με το ίδιο το λίπος των  ασθενών χωρίς χρήση ξένων σωμάτων (ενθεμάτων σιλικόνης). Το κύριο μειονέκτημα είναι η απρόβλεπτη επιβίωση του λίπους.

Συνήθως περισσότερο από 50% περίπου του εγχυόμενου λίπους διασώζεται και η επέμβαση μπορεί να χρειάζεται επανάληψη. Με τον εμπλουτισμό του εγχυόμενου λίπους με βλαστοκύτταρα, πιθανολογείται ότι η παραμονή του λίπους φτάνει και το 80-90%. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πληγές και ανάλογα με την έκταση που διενεργείται γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη.

Ανάλογα με τον σωματότυπο, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή αρνητικής πίεσης (BRAVA) για περίπου 3-4 εβδομάδες πριν την επέμβαση, για να προετοιμαστούν οι ιστοί για την υποδοχή του λίπους.

Μετεγχειρητική καταπόνηση

Εξαρτάται από την επέμβαση που θα επιλεγεί για σας, αλλά συνήθως φεύγετε από την κλινική αυθημερόν και θα λείψετε από την εργασία σας περίπου μία εβδομάδα. Πρέπει να φοράτε ένα σουτιέν αθλητικό συνεχώς και αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσετε σε 4-6 εβδομάδες.

Ουλές

Τα σημάδια θα εξαρτηθούν από την τεχνική που χρησιμοποιείται, όπως αναλύθηκε παραπάνω. Τείνουν να είναι

αρκετά καφέ κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες, γίνονται ροζ στους επόμενους 3 μήνες και στη συνέχεια ασπρίζουν και ξεθωριάζουν. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς θα έχουν πολύ καλής ποιότητας ουλές στη διάρκεια του χρόνου. Οι ουλές από άλλες πληγές δίνουν μια σχετικά καλή ένδειξη για το πως θα ωριμάσουν στο στήθος.

Φάρμακα και κάπνισμα

Το ιατρικό ιστορικό θα συζητηθεί πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Μην λαμβάνετε φάρμακα φυτικής προέλευσης  περίπου 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή για 3 ημέρες μετά. Επίσης να αποφύγετε ασπιρίνη (salospir), 7-10 ημέρες προεγχειρητικά, και αντιφλεγμονώδη 3-4 ημέρες προεγχειρητικά. Είναι πάντοτε καλύτερο εάν δεν καπνίζετε. Εάν είστε όμως καπνίστρια προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα για 4 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση.

Εάν δεν μπορέσετε να σταματήσετε το κάπνισμα, θα μπορέσετε σίγουρα να μειώσετε σε 5 τα τσιγάρα που καπνίζετε ημερησίως, πράγμα που θα μειώσει τις πιθανότητες των επιπλοκών ( μελανιές, εκχυμώσεις, οίδημα) σημαντικά.

Διαβάστε ακόμη:

Θεραπείες σώματος στον δερματολόγο

Καρκίνος του παγκρέατος: Μία σπάνια τεχνική για την αφαίρεση πυλαίας φλέβας

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.