Καρκίνος του παγκρέατος: Μία σπάνια τεχνική για την αφαίρεση πυλαίας φλέβας

καρκίνο παγκρέατος

Ένας ασθενής 62 ετών διαγνώστηκε να πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος διηθούσε την πυλαία φλέβα, όπως φάνηκε σε αξονική και μαγνητική τομογραφία. Επισκέφθηκε πολλούς χειρουργούς σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Όλοι θεώρησαν τον όγκο του ανεγχείρητο. Πράγματι, όταν ο όγκος διηθεί την πυλαία φλέβα ή την άνω μεσεντέριο φλέβα, γενικά οι χειρουργοί στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό τον θεωρούν ανεγχείρητο.

Η διήθηση της πυλαίας φλέβας είναι ο συχνότερος λόγος για τον οποίο οι όγκοι του παγκρέατος κρίνονται ανεγχείρητοι. Στην πραγματικότητα όμως αυτό μπορεί να μην είναι έτσι. Λόγω της ειδικής και μακρόχρονης ενασχόλησής μας με τις εγχειρήσεις του παγκρέατος, έχουμε αναπτύξει μεθόδους ώστε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τέτοιους όγκους, ακόμα και αν αρχικά θεωρούνται “ανεγχείρητοι”.

καρκίνο παγκρέατος εγχείριση

Μέθοδος

Στον συγκεκριμένο ασθενή έγινε αφαίρεση της κεφαλής του παγκρέατος (εγχείρηση Whipple) μαζί με το διηθημένο τμήμα της πυλαίας φλέβας, το οποίο αντικαταστάθηκε με άλλη φλέβα του ίδιου του ασθενή. Έτσι, ο καρκίνος αφαιρέθηκε ολοσχερώς, και έτσι ο ασθενής έγινε ελεύθερος νόσου. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται μόνο σε πάρα πολύ λίγα νοσοκομεία της Αμερικής και σε ακόμα λιγότερα της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή σχεδόν καθόλου. Εμείς την έχουμε εφαρμόσει πολλές φορές και έχουμε επιτύχει ριζικές, θεραπευτικές εκτομές σε όγκους που από άλλους προηγουμένως είχαν  θεωρηθεί ανεγχείρητοι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η αφαίρεση της διηθημένης από παγκρεατικό καρκίνο πυλαίας φλέβας είναι μία πολύ δύσκολη και απαιτητική εγχείρηση, με πάρα πολλές σημαντικότατες τεχνικές λεπτομέρειες. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε μπορεί να εφαρμοστεί μόνον από πολύ λίγους χειρουργούς παγκοσμίως. Αξίζει όμως να εφαρμόζεται γιατί δημιουργεί την κρισιμότατη διαφορά μεταξύ απαλλαγής ή όχι από έναν θανατηφόρο κακοήθη όγκο.

Δρ. Γρηγόριος Τσιώτος Ογκολογική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής, Mayo Clinic

Επιστημονικός Συνεργάτης Athens Beverly Hills Medical Group

Τηλ.: 210-6460896, 210-8949920, 210-3230000

www.digestive-surgery.gr

www.abh-medicalgroup.com

Διαβάστε ακόμη:

Απώλεια κιλών: Πώς να αντιμετωπίσετε τη χαλάρωση

Επανορθωτική χειρουργική: H άλλη πλευρά της Πλαστικής Χειρουργικής

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.