Χρήση αυτόλογου λίπους (lipofilling/fat transfer) και στην χειρουργική στήθους!

χρήση αυτόλογου στήθους
Κείμενο: Εφη Σαρακινού, Πλαστικός Χειρουργός. w.www.sarakinou.gr e. info@sarakinou.gr

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει γοργά έδαφος η χρήση αυτόλογου λίπους για την αναπλήρωση ελλειμμάτων ή την αύξηση του όγκου σε διάφορα μέρη του σώματος. Συχνότερα στο πρόσωπο για γέμισμα ρυτίδων και αναπλήρωση του όγκου στα ζυγωματικά και για την ανόρθωση όλου του προσώπου  αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος πχ γλουτοί  η  μεταφορά αυτόλογου λίπους αποτελεί μια ασφαλή , πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή  μέθοδο με γρήγορη αποθεραπεία , χωρίς μεγάλες τομές και  χρησιμοποίηση ξένων υλικών .

Χρήση αυτόλογου λίπους

Αρκετά δημοφιλής αρχίζει να γίνεται η χρησιμοποίηση αυτόλογου λίπους για την αύξηση του όγκου του στήθους και για την βελτίωση της πτώσης που παρουσιάζει ο μαστός μετά από εγκυμοσύνη και με την ηλικία  . Επίσης για την βελτίωση της ανομοιομορφίας που παραμένει μερικές φορές μετά από αυξητική ή μειωτική επέμβαση στήθους . Το μόνο αρνητικό σημείο  που παρουσιάζει η μέθοδος της αυτόλογης μεταφοράς λίπους είναι η  αδυναμία να μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα λίπους   σε μια συνεδρία οπότε μπορεί να χρειαστούν περισσότερες  συνεδρίες με μεσοδιάστημα 6 μήνες  μεταξύ τους .Επίσης εξαρτάται από την περίσσεια λίπους που υπάρχει στο σώμα , πολύ αδύνατοι ασθενείς δεν είναι καλοί υποψήφιοι για την μέθοδο αυτή.

Ποια είναι η διαδικασία

Ουσιαστικά η τεχνική περιλαμβάνει την  λήψη λίπους από περιοχές με περίσσεια (γλουτοί/ κοιλιά ) με λιποαναρρόφηση , και μετά από ειδική επεξεργασία την έγχυση του λίπους στην λήπτρια περιοχή με χρήση ειδικών  μικρο-κάνουλων ώστε να μεταφέρονται  ατόφια λιποκυτταρα με συγκεκριμένο τρόπο που να εγγυάται την επιβίωση αυτών .

Όσον αφορά  στην αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή , η μέθοδος αυτόλογης μεταφοράς λίπους αρχικά ξεκίνησε για την βελτίωση  των ουλών ,  των ελλειμμάτων όγκου ιδιαίτερα στην περιοχή της μασχάλης , σε ρίκνωση κάψας μετά από χρήση διατατήρων  ιστών και  για την βελτίωση της ποιότητας του δέρματος μετά από ακτινοθεραπεία . Σιγά σιγά με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και με την βελτίωση της τεχνικής ,οι ενδείξεις περιλαμβάνουν πια και την αποκατάσταση του μαστού είτε σαν μόνη μέθοδος με επανειλημμένες  (3-4 φορές) μεταφορές λίπους, είτε σε συνδυασμό με διατατήρες ιστών .

χρήση αυτόλογου στήθους μεταφορά

Η μέθοδος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε  ογκεκτομές   στο μαστό σε συνδυασμό με τις ολοένα και πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της ογκοπλαστικής χειρουργικής .

Πέρα από την αύξηση  του όγκου , η έγχυση λίπους έχει σαν αποτέλεσμα την  βελτίωση της ποιότητας των ιστών που είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία .Από μεγάλο αριθμό ερευνών  που έχουν  γίνει την τελευταία δεκαετία δεν υπάρχουν ενδείξεις  ότι αυξάνεται η πιθανότητα τοπικής υποτροπής  ούτε επηρεάζεται η πορεία θεραπείας της νόσου .

Στις πιθανές επιπλοκές της μεθόδου περιλαμβάνονται οίδημα, εκχυμώσεις, αιμάτωμα στην περιοχή , λιπώδης νέκρωση του λίπους , κύστεις και επασβεστώσεις . Με την σωστή όμως επιλογή των ασθενών ,την σωστή τεχνική  και την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού που την εκτελεί, το ποσοστό αυτών των επιπλοκών είναι πολύ χαμηλό και καθιστά την μέθοδο ισάξια αν όχι ανώτερη από άλλες τεχνικές .

 Ο λιπώδης ιστός , άφθονος στο σώμα μας έχει πάρα  πολλές δυνατότητες  στην αισθητική και στην επανορθωτική πλαστική χειρουργική και στην σημερινή εποχή που η τάση είναι να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν  α-τραυματικές τεχνικές  και αυτόλογα υλικά , αποτελεί ένα  πολύ σημαντικό όπλο  στην μάχη ενάντια στην γήρανση και στην βελτίωση των ιστών μετά από τραυματισμούς όποιας αιτιολογίας. 

Διαβάστε ακόμη:

Αυξητική στήθους με αυτομεταμόσχευση λίπους

Aποκατάσταση μετά από Μαστεκτομή

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.