Aποκατάσταση μετά από Μαστεκτομή

Η Πλαστική Χειρουργική δίνει απαντήσεις, βάζει τέλος στον προβληματισμό και χαρίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στις γυναίκες που αγαπούν τη θηλυκότητά τους.

Κείμενο: Κυριάκος Kαπαγερίδης, Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης,Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

O καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι το 6-7% των γυναικών θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ το 25% των καρκινοπαθών γυναικών πάσχει από καρκίνο του μαστού. Δυστυχώς, πολλές φορές μια γυναίκα οδηγείται σε μερική ή ολική αφαίρεση του μαστού. Μετά την παρέλευση της νόσου απαιτείται η αποκατάσταση του μαστού, που σημαίνει τις περισσότερες φορές την αποκατάσταση της θηλυκότητας της γυναίκας. Η αποκατάσταση έπειτα από μαστεκτομή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της μαστεκτομής (ολική ή υφολική), την παρουσία ή όχι του μείζονα θωρακικού μυός και το σωματότυπο της ασθενούς. Παρακάτω αναφέρονται οι κύριοι και συχνότεροι τρόποι αποκατάστασης ύστερα από μαστεκτομή.

Αποκατάσταση με ενθέματα (σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού)

Αποτελεί την πιο συνηθισμένη και εύκολη λύση, χωρίς να είναι και άμοιρη κινδύνων (επιμόλυνση, απόρριψη του ενθέματος, σχηματισμός ρικνωτικής κάψας κ.λπ.). Έχει καλή εφαρμογή όταν υφίσταται ο σύστοιχος μείζων θωρακικός μυς. Προηγείται διάταση του δέρματος της περιοχής με διατατήρα δέρματος και ακολουθεί η τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό και συνήθως συνοδεύεται από την ανόρθωση του άλλου μαστού

Αποκατάσταση με τη χρήση αυτόλογων ιστών-κρημνών

Πρόκειται για μετάθεση στην περιοχή του εκταμέντος μαστού τμήματος δέρματος, υποδορίου ή και μυός, που φέρει επίσημη αιμάτωση. Οι συχνότεροι όλων των κρημνών είναι ο κρημνός του ορθού κοιλιακού μυός και του πλατύ ραχιαίου. Ο πρώτος περιλαμβάνει, εκτός από τον αντίστοιχο μυ, και τμήμα δέρματος και υποδορίου ιστού του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος. Η ουλή που εγκαταλεί-πει είναι ίδια με αυτήν της κοιλιοπλαστικής, επομένως διενεργείται και αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος. Ο κρημνός του πλατύ ραχιαίου περιλαμβάνει τον ομόλογο μυ καθώς και δέρμα με υποδόριο ιστό της περιοχής της ράχης. Πρόκειται για έναν ασφαλή κρημνό, ο οποίος όμως εγκαταλείπει μικρή δυσλειτουργία και δύσμορφη ουλή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κρημνοί από απομακρυσμένα σημεία του σώματος, αλλά απαιτούνται γνώσεις μικροχειρουργικής και χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου. Το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω μπορεί να δημιουργηθεί σε δεύτερο χρόνο, όπως και κάποιες μικροδιορθώσεις στον αποκατασταθέντα μαστό.



 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.