Ουλές από χειρουργείο: 2+1 τρόποι αντιμετώπισης

ουλές από χειρουργείο

Οι ουλές είναι η μέθοδος του σώματος για ανάρρωση έπειτα από τον τραυματισμό διαφόρων στοιβάδων της επιδερμίδας. Είτε είναι αποτέλεσμα έντονης ακμής, είτε τραυματισμού ή έπειτα από κάποιο χειρουργείο, η θεραπεία ενάντια στις ουλές αποτελεί μια πρόκληση.

Παρά το γεγονός ότι μια ουλή δεν μπορεί να εξαφανιστεί πλήρως, υπάρχουν τρόποι για να ελαττωθεί η εμφάνιση της σημαντικά. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από το είδος της ουλής που έχετε.

Είδη ουλών

Οι ουλές έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη. Έχοντας γνώση του είδους της ουλής που έχετε μπορείτε να καθορίσετε το είδος της θεραπείας που θα προχωρήσετε. Τα πιο συνηθισμένα είδη ουλών είναι:

  1. Ουλές Keloid

Αν έχετε κάποια ουλή από έναν τραυματισμό, τις περισσότερες φορές είναι μια ουλή keloid. Είτε με σκούρο κόκκινο, είτε με ροζ χρώμα, οι keloid ουλές προκύπτουν ως αποτέλεσμα έξτρα κολλαγόνου κάτω από την επιδερμίδα. Οι ουλές keloid ακόμη επεκτείνονται πέρα από την περιοχή του αρχικού τραυματισμού.

  1. Υπερτροφικές ουλές

Αν οι ουλές μοιάζουν με τις keloid αλλά δεν εκτείνονται πέρα από την μολυνσμένη περιοχή, είναι συνήθως υπερτροφικές ουλές. Ανυψωμένες και συνήθως κόκκινες, οι υπετροφικές ουλές μοιάζουν με τις ουλές keloid, αλλά είναι πιο εύκολες ως προς τη θεραπεία τους.

  1. Ουλές contracture

Αν είχατε αντιμετωπίσει στο παρελθόν ένα άσχημο έγκαυμα το οποίο σας άφησε ουλή, έχετε μια ουλή contracture. Οι ουλές contracture συνήθως είναι βαθιές και συσφίγγουν την επιδερμίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις περιορίζουν την κίνηση.

ουλές από χειρουργείο χέρια

  1. Ουλές ακμής

Αν είχατε αντιμετωπίσει έντονη ακμή στο παρελθόν, η επιδερμίδα ίσως αφήσει ουλή. Η ουλή από ακμή αφήνει μόνιμες αλλαγές στην επιδερμίδα.

Αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση ενάντια στις ουλές έπειτα από χειρουργείο

Όταν αναπτυχθεί η ουλή, γίνεται ένα μόνιμο κομμάτι της επιδερμίδας. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι ώστε να γίνουν οι ουλές λιγότερο ορατές. Συνηθισμένες θεραπείες για τις ουλές μετά από χειρουργείο περιλαμβάνουν:

  1. Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική αφαίρεση μιας ουλής είναι ο πιο επεμβατικός τύπος θεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιείται με μόσχευμα δέρματος ή ιστού από μια περιοχή του σώματος στο σημείο που βρίσκεται η ουλή.

  1. Αφαίρεση με λέιζερ

Για τις ουλές μετά από κάποιο χειρουργείο, η θεραπεία με laser είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία ενάντια στις ουλές. Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν έντονο φως για τη μείωση του μεγέθους, του χρώματος και του σχήματος μιας ουλής. Διάφορα είδη laser είναι αποτελεσματικά για την θεραπεία των ουλών.

ουλές από χειρουργείο κοιλιά

  1. Χημικά peeling

Ένας ειδικός θα τοποθετήσει ένα χημικό σκεύασμα στην περιοχή της επιδερμίδας όπου θα εμφανιστεί η ουλή. Όταν αφαιρεθεί το peeling, η οι στοιβάδες της επιδερμίδας απομακρύνονται σιγά σιγά και αναπτύσσεται νέα, πιο ήπια επιδερμίδα. Τα χημικά peeling απαιτούν πολλές θεραπείες και είναι καλύτερα για πιο επιφανειακές ουλές.

Διαβάστε ακόμη:

Μεταμόσχευση μαλλιών FUE: 3+1 οφέλη

Αφαίρεση σπίλων στο πρόσωπο: Τι να περιμένετε

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.