Αποκατάσταση σώματος μετά τη γέννα: Οι θεραπείες που περιλαμβάνει

αποκατάσταση

Στη σύγχρονη εποχή, πολλές είναι οι γυναίκες που δυσκολεύονται με την αποκατάσταση του σώματος τους έπειτα από τη γέννα. Πολλές από αυτές, εξαιτίας αυτού, μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.  Επιπλέον, ο καταιγισμός των εικόνων από celebrities που το σώμα τους επανήλθε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις δημιουργεί ανασφάλεια. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη μιας σειράς θεραπειών που ονομάστηκε και «mommy makeover». Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένας μεγάλος καταιγισμός παρανοήσεων γύρω από αυτό το είδος χειρουργικής.

Ποια λειτουργία έχει η αποκατάσταση σώματος

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η αποκατάσταση σώματος μετά τη γυναίκα δεν μπορεί να επαναφέρει εντελώς την ασθενή στο σώμα που είχε λίγες εβδομάδες ή μήνες έπειτα από τη γέννα. Αυτή η προσπάθεια δε θα ήταν ασφαλής. Τόσο η εγκυμοσύνη όσο και η γέννα προκαλούν μεγάλο στρες στο σώμα, οπότε η επέμβαση σχεδόν αμέσως θα ήταν επιβλαβής. Οι γιατροί συμβουλεύουν να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες έπειτα από τη γέννα πριν προχωρήσετε σε μια επέμβαση. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους ιστούς τους σώματος να επανέλθουν πλήρως.

Όσο και να ασκείστε και να προσέχετε τη διατροφή σας, υπάρχουν κάποια πράγματα που η διατροφή και η άσκηση δεν μπορούν να κάνουν από μόνα τους. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για τις ορμόνες μετά την εγκυμοσύνη να προκαλούν στο σώμα να παράξει νέες αποθήκες λίπους, που δε φεύγουν εύκολα. Μια γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σωματικό βάρος που είχε, αλλά να παρατηρήσει ότι έχει ψωμάκια. Η αποκατάσταση σώματος για νέες μαμάδες μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

αποκατάσταση σώματος μετά από γέννα

Τι μπορεί να επιφέρει η εγκυμοσύνη στο σώμα

Επιπλέον, η εγκυμοσύνη, συνήθως οδηγεί σε χαλάρωση της επιδερμίδας και σε κατεστραμμένους μύες στους κοιλιακούς. Καθώς η περιοχή διαστέλλεται για να προσαρμοστεί στην ανάπτυξη του μωρού, οι ιστοί μιας γυναίκας μπορούν να επηρεαστούν. Αυτό προκαλεί στο στομάχι να παραμείνει στο μέγεθος που έφτασε, ακόμη κι όταν η γυναίκα είναι αρκετά αδύνατη, καθώς, χωρίς δυνατούς μύες, δεν υπάρχει κάτι να «πιέσει» τα όργανα και τους ιστούς να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Όχι μόνο προκαλεί στρες στο σώμα αυτή η συνθήκη αλλά ασκεί πίεση και στην πλάτη, οδηγώντας σε πόνους στην πλάτη και τη μέση.

Μια επέμβαση στην κοιλιά είναι μια μέθοδος για την ορθή αποκατάσταση των κατεστραμμέωνν κοιλιακών. Η άσκηση δεν είναι αρκετά δυνατή από μόνη της να τους επαναφέρει. Αντίθετα, σε αυτή την περίπτωση, ένας χειρούργος χρειάζεται για να ενώσει τους κομμένους ιστούς ανάμεσα στους κοιλιακούς ώστε να επουλωθεί εντελώς η περιοχή.

Επιπλέον, ένα «mommy makeover» είναι απαραίτητο για να επιλύσει προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο στήθος και το αιδοίο. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν απώλεια του όγκου του στήθους τους έπειτα από τον θηλασμό. Η χαλάρωση του στήθους είναι επίσης αρκετά συνηθισμένη. Παρομοίως, η περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να τεντωθεί και να στρεβλώσει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

 

Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση του σώματος μετά τη γέννα;

Αν επιθυμείτε να προβείτε σε μια παρόμοια επέμβαση, θα πρέπει να κάνετε μια συνάντηση με τον γιατρό σας προκειμένου να εξηγήσετε τις ανάγκες σας. Δε χρειάζεται να προβούν όλες οι γυναίκες σε όλα τα είδη θεραπείας που απαρτίζουν το «mommy makeover». Ορισμένες μπορεί να χρειάζονται μόνο ένα ή δύο. Ο μόνος τρόπος για να δείτε σε πόσα είδη θεραπείας θα προχωρήσετε είναι να μιλήσετε σε έναν εξειδικευμένο χειρούργο, που θα σας καθοδηγήσει και θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές.

αποκατάσταση σώματος εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα είδη θεραπείας που περιλαμβάνονται στην αποκατάσταση του σώματος έπειτα από τον τοκετό;
  1. Ανόρθωση στήθους και αυξητική (προαιρετικά)

Οι περισσότερες γυναίκες, ειδικά οι γυναίκες που διανύουν την δεκαετία των 30 και των 40, συνήθως επιθυμούν να προβούν σε μια επέμβαση ανόρθωσης στήθους έπειτα από τη γέννα. Αυτό συμβαίνει επειδή το στήθος διαστέλλεται και συστέλλεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια παραγωγής μητρικού γάλακτος. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για μια γυναίκα να αυξάνεται το νούμερο του στήθους της κι έπειτα να μειώνεται αρκετά κατά την ολοκλήρωση του θηλασμού. Επειδή η επιδερμίδα πρέπει να τεντωθεί για να μπορεί να φιλοξενήσει όλο αυτό το μητρικό γάλα, πολλές γυναίκες καταλήγουν με πιο επίπεδο και χαλαρό στήθος, που για να επανέλθει χρειάζεται ανόρθωση. Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ότι το στήθος τους είναι πιο μικρό μόλις ολοκληρωθεί ο θηλασμός. Αυτές οι γυναίκες προβαίνουν σε μια επέμβαση ανόρθωσης και αυξητικής στήθους.

Αν οι ρώγες δείχνουν προς τον «βορά» αντί για τον «νότο» και είναι σχεδόν σίγουρο ότι χρειάζεστε μια ανόρθωση στήθους. Αν όχι, αλλά το στήθος σας δείχνει λιγότερο γεμάτο από ότι ήταν, ίσως χρειαστεί να προβείτε σε μια αυξητική στήθους. Η τοποθέτηση ενθεμάτων στο στήθος σας θα αποκαταστήσει τον όγκο που έχει χαθεί έπειτα από την παραγωγή γάλακτος.

  1. Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση, πολλές φορές εφαρμόζεται για να αφαιρεθεί το επίμονο λίπος της κοιλιάς. Αν για παράδειγμα, ενώ μια γυναίκα έχει επανέλθει στο σωματικό της βάρος, αλλά έχει αρκετό λίπος στην κοιλιά, ίσως χρειαστεί να κάνει μια θεραπεία λιποαναρρόφησης για να απαλλαγεί από αυτό. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να αφαιρέσει τις αποθήκες λίπους και σε άλλες περιοχές του σώματος, όχι μόνο στους κοιλιακούς. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρηθεί συσσώρευση λίπους στους γοφούς ή τους μηρούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι έπειτα. Η λιποαναρρόφηση θα προσφέρει μια μόνιμη λύση σε αυτό το ζήτημα.

αποκατάσταση σώματος λιποαναρρόφηση

  1. Κοιλιοπλαστική

Κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής, ένας χειρούργος θα κάνει μια μεγάλη τομή κατά μήκος της γραμμής του μπικίνι, δίνοντας του/της τη δυνατότητα να «τραβήξει» την επιδερμίδα και τους μύες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν χρειαστεί αν χρειαστεί και το πάνω σημείο της κοιλιάς, μια δεύτερη τομή θα πραγματοποιηθεί κοντά τον αφαλό. Σε κάθε περίπτωση, η χαλαρή επιδερμίδα θα αφαιρεθεί και θα αποκατασταθεί η φθορά από τους μύες.

  1. Χειλιοπλαστική γεννητικών οργάνων

Μερικές φορές, οι πτυχές που περιβάλλον το αιδοίο τεντώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της γέννας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυτές τις πτυχές να εξέχουν περισσότερο από την περιοχή που προστατεύουν. Αυτό όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια σε ορισμένες γυναίκες, αλλά σε κάποιες προκαλεί δυσφορία. Επειδή τα χείλη του αιδοίου είναι πολύ ευαίσθητα, είναι επιρρεπή στα συγκάματα. Αυτό προκαλεί δυσκολίες σε μια γυναίκα στην άθληση ή ακόμη και στη σεξουαλική δραστηριότητα. Ευτυχώς, η χειλιοπλαστική των γεννητικών οργάνων θα επιλύσει αυτό το ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της χειλιοπλαστικής, ο χειρούργος αφαιρεί το εξέχων δέρμα από τα χείλη και κλείνει την περιοχή. Μόλις αναρρώσει μια γυναίκα, τα χείλη του αιδοίου θα έχουν επανέλθει στη φυσιολογική τους κατάσταση. Επομένως, θα προστατεύουν αποτελεσματικά το αιδοίο.

Διαβάστε ακόμη:

Θεραπεία Body Contouring: Τι είναι και τι περιλαμβάνει;

Ανόρθωση γλουτών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.