Ανάρρωση μετά από αποκατάσταση μαστού: Τι να προσέξετε

ανάρρωση μετά από αποκατάσταση μαστού

Η ανάρρωση μετά από την αποκατάσταση του ενός μαστού ή και των δύο, αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση. Η αποκατάσταση του μαστού πραγματοποιείται για τον ανασχηματισμό του σχήματος του στήθους έπειτα από μια επέμβαση της αφαίρεσης ενός ή και των δύο μαστών εξαιτίας της εμφάνισης καρκίνου. Μπορεί να έχει τοποθετηθεί ένας διαστολέας ιστού ή ένθεμα. Στην περίπτωση που έχει τοποθετηθεί ένας διαστολέας ιστού, προστίθεται φυσιολογικός ορός ή αέρας προκειμένου να αρχίσει η επιδερμίδα να διαστέλλεται.

Τι συμβαίνει τις πρώτες μέρες έπειτα από την επέμβαση;

Αμέσως μετά την επέμβαση ίσως νιώσετε αδύναμοι ή βιώσετε πόνο για 2-3 εβδομάδες. Μπορεί ακόμη και να νιώσετε κάτι να «τεντώνει» στην περιοχή του στήθους. Μέρα με τη μέρα θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα και πιο δυνατοί. Ωστόσο, τις πρώτες εβδομάδες θα χρειαστεί να προχωρήσετε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή ενάντια στους πόνους. Ίσως νιώσετε κουρασμένοι ή θα έχετε λιγότερη ενέργεια από ό,τι συνήθως. Αυτό ίσως διαρκέσει για λίγες εβδομάδες.

Κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε επιδέσμους στην περιοχή των τομών που θα βοηθήσουν με την ανάρρωση, οι οποίοι θα αφαιρεθούν έπειτα από κάποιο διάστημα, ανάλογα με τον ρυθμό της ανάρρωσης. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως σε 5-10 μέρες.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει μια εικόνα με βάση τον οργανισμό σας για το διάστημα που θα χρειαστεί για να αναρρώσετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε ασθενής αναρρώνει με διαφορετικό ρυθμό. Τα παρακάτω βήματα, θα σας βοηθήσουν να έχετε μια καλύτερη ανάρρωση μετά από την αποκατάσταση μαστού. Πώς θα μπορέσετε να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας στο σπίτι;

ανάρρωση μετά από αποκατάσταση μαστού θεραπεία

  1. Σωματική δραστηριότητα

Να ξεκουράζεστε κάθε φορά που νιώθετε κουρασμένοι. Ο ποιοτικός ύπνος θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο εύκολα. Για διάστημα περίπου 6 εβδομάδων έπειτα από την επέμβαση αποφύγετε να σηκώσετε οτιδήποτε μπορεί να σας κουράσει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βαριές σακούλες από σουπερμάκετ, κάποια βαλίτσα ή οτιδήποτε γενικά είναι πιο βαρύ και μπορεί να σας καταπονήσει ή να ταλαιπωρήσει τον κορμό σας. Αποφύγετε να σηκώσετε αντικείμενα πάνω από το κεφάλι σας για 3-6 εβδομάδες. Μην παραβλέψετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας πότε μπορείτε να οδηγήσετε ή να επιστρέψετε στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους μέσα σε διάστημα 3-6 εβδομάδων.

  1. Διατροφή

Μπορείτε άμεσα να επιστρέψετε στη συνηθισμένη σας διατροφή. Αν ωστόσο νιώσετε κάποια δυσφορία στο στομάχι, καλύτερα να ακολουθήσετε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Καταναλώστε αρκετά υγρά προκειμένου να μείνετε ενυδατωμένοι, εκτός κι αν ο γιατρός σας πει το αντίθετο. Ακολουθήστε κατά γράμμα τη φαρμακευτική αγωγή που σας έδωσε ο γιατρός σας.

ανάρρωση μετά από αποκατάσταση μαστού αποτελέσματα

  1. Φροντίδα των τομών

Ο γιατρός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την φροντίδα των τομών σας, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά. Ίσως χρειαστεί να φορέσετε ένα ειδικό σουτιέν που θα διατηρεί τους επιδέσμους στη θέση τους για την ανάρρωση μετά από την αποκατάσταση μαστού. Ο γιατρός ίσως σας προτείνει να φοράτε αυτό το σουτιέν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Να καθαρίζετε απαλά την περιοχή, και να φροντίσετε να την σκουπίζετε εξίσου απαλά. Αποφύγετε σαπούνια που περιέχουν αλκοόλη, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την ανάρρωση. Να κρατάτε την περιοχή καθαρή και στεγνή.

  1. Άσκηση

Για την ανάρρωση μετά από την αποκατάσταση του μαστού, συστήνεται η σταδιακή επιστροφή στην άσκηση. Προσπαθήστε να περπατάτε λίγο κάθε μέρα. Ξεκινήστε με στόχο να περπατάτε λίγο περισσότερο κάθε μέρα από την προηγούμενη. Βήμα βήμα, αυξήστε τον ρυθμό με τον οποίο περπατάτε μέσα τη μέρα. Το περπάτημα αυξάνει τη ροή του αίματος. Αποφύγετε τις έντονα σωματικές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο, η άρση βάρους ή η αερόβια άσκηση, μέχρι ο γιατρός σας να σας πει ότι μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτές τις δραστηριότητες. Αυτό περιλαμβάνει και τις δουλειές του σπιτιού.

Η επαφή με τον γιατρό σας είναι αρκετά σημαντική για την ασφάλεια σας. Βεβαιωθείτε ότι θα πραγματοποιήσετε όλα τα ραντεβού σας για να μπορείτε να παρακολουθείτε με ασφάλεια την ανάρρωση σας.

Με πληροφορίες από: myhealth.alberta.ca

Διαβάστε ακόμη:

Αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή: Τι επιλογές υπάρχουν;

Αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή: Οδηγός για τα ενθέματα

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.