Ρινοπλαστική: Η «απαιτητική» μύτη

θεραπείες αντιγήρανσης

Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις και καταφεύγουν σε αυτή, πολύ συχνά, τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Θεωρείται, δε, επιτυχημένη όταν διορθώνει τόσο το ανατομικό, όσο και το λειτουργικό πρόβλημα του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτήν.

 

Είναι μια από τις πιο απαιτητικές επεμβάσεις του προσώπου τόσο εξαιτίας της θέσης που κατέχει στο πρόσωπο, όσο και από την πολύπλοκη δομή της. Αποτελείται από οστό, χόνδρο, βλεννογόνο και δέρμα, συνεπώς οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται σε αυτή απαιτεί σεβασμό των επιμέρους υποδομών της. Οι τεχνικές προσέγγισης της ρινός είναι συνήθως δυο: η κλειστή και η ανοιχτή μέθοδος. Αμφότερες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περιοχή όπου συνίσταται το «πρόβλημα».

 

Σε μια μύτη με μεγάλο ύβο (καμπούρα) και οι δυο τεχνικές μπορούν να αποδειχτούν εξίσου αποτελεσματικές, ενώ όταν συνυπάρχει ασυμμετρία ή υπερτροφία των δομών του ακκρορήνιου τότε πιο αποτελεσματική κρίνεται η ανοιχτή μέθοδος που όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα τόσο πιο απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή της .

ρινοπλαστική επεμβάσεις

Με την ανοιχτή μέθοδο ρινοπλαστικής αποκτιέται καλύτερη πρόσβαση και στα πιο εσωτερικά τμήματα της ρινός επιτρέποντας την τοποθέτηση μοσχευμάτων για τη διατήρηση της γωνίας έσω ρινικής βαλβίδας που είναι υπεύθυνη για το 30% του σωστού αερισμού της ρινός. Ταυτόχρονα είναι πιο εύκολη η δημιουργία των αισθητικών γραμμών της ρινός ενώ επιτυγχάνεται καλύτερη πρόσβαση για την διόρθωση τμημάτων του ακρορηνίου είτε με χρήση μοσχευμάτων είτε με την χρήση ραμμάτων.

 

Στα μειονεκτήματα της περιλαμβάνεται οίδημα του ακρορηνίου όπως επίσης και η πιθανότητα να είναι εμφανής μια μικρή ουλή στο κάτω τμήμα της στυλίδας. Γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ με τα σύγχρονα φάρμακα και σωστούς χειρισμούς είναι σχετικά ανώδυνη, πράγμα που εκπλήσσει ευχάριστα όσους προβαίνουν σε αυτή. Επίσης η σύγχρονη ρινοπλαστική δείχνει απόλυτο σεβασμό στα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ατόμου προσπαθώντας να διατηρήσει ένα πιο αρμονικό αποτέλεσμα και όχι μια “πειραγμένη” μύτη.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας όμως στο να προβεί κάποιος σε μια επέμβαση ρινοπλαστικής είναι η σωστή και λεπτομερής ανάλυση από τον ειδικό τόσο της αισθητικής μορφολογίας όσο και της λειτουργικότητας του ευαίσθητου αυτού οργάνου γιατί μια ίσια όμορφη μύτη που δυσκολεύεται στην αναπνοή δεν είναι ποτέ το ζητούμενο.

 

H σύγχρονη ρινοπλαστική δείχνει απόλυτο σεβασμό στα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ατόμου προσπαθώντας να διατηρήσει ένα αρμονικό αποτέλεσμα

 

Kείμενο: Αθανασίου Αθανάσιος, MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός

Μετεκπαιδευθείς London Clinic UK and Beverly Hills California

e-mail: Athanasiou@athens-beverlyhills.com www.athens-beverlyhills.com

 

Διαβάστε ακόμη: Κάντε δώρο στο εαυτό σας το στήθος που ονειρεύεστε