Face lift: Οι νέες τεχνικές

face lift

Face lift: Ποιες είναι οι νέες σύγχρονες τεχνικές ;

Είναι αναπόφευκτο, με το πέρασμα των χρόνων να χαλαρώνουν οι ιστοί του προσώπου. Η γήρανση του προσώπου είναι μία φυσική διαδικασία, που χαρακτηρίζεται από μείωση υποδόριου λίπους, λέπτυνση της επιδερμίδας, χαλάρωση των ιστών και εμφάνιση ρυτίδων. Η διαδικασία της απασχολεί την Πλαστική Χειρουργική από τις αρχές του αιώνα.

Κείμενο: Δρ. Πεπέ Γιολάντα, Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η έκθεση στον ήλιο, το stress της καθημερινότητας, είναι κάποιοι παράγοντες που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Το face lifting ή ρυτιδεκτομή, είναι η μόνη επέμβαση που επανατοποθετεί τους ιστούς στην αρχική τους θέση. Ετσι, βελτιώνει τα ορατά σημάδια της γήρανσης, στο πρόσωπο και το λαιμό.

Η επέμβαση αυτή αφορά, συνήθως, ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει την 4η δεκαετία της ζωής τους. Αφορά όμως και νεότερα καμιά φορά άτομα, που επιθυμούν μια πραγματική και ουσιαστική αναζωογόνηση του προσώπου τους. Εμφανίζουν βαθιές ρυτίδες ρινοπαρειακά, στο μέτωπο, στον πώγωνα, με μεγάλη χαλάρωση δέρματος γύρω από την περιοχή του λαιμού. Ένα σύγχρονο λίφτινγκ δεν έχει σχέση με την παλαιά εικόνα ενός «τραβηγμένου» προσώπου. Αντίθετα, στηρίζεται στον σεβασμό των χαρακτηριστικών του προσώπου και την αρμονία στην αναδόμησή του.

Επειδή είναι ασυνήθιστο να υπάρχει γήρανση του δέρματος του προσώπου χωρίς να συμμετέχει ο λαιμός, πρόσωπο και λαιμός αντιμετωπίζονται, χειρουργικά, σαν μία ολότητα. Το λίφτινγκ πραγματοποιείται μέσω τομών σε ήδη υπάρχουσες φυσικές πτυχές του προσώπου, γύρω από τα αυτιά και μέσα στο τριχωτό της κεφαλής.

Η τεχνική του λίφτινγκ που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε προσώπου

Οι τομές, συνήθως, ξεκινούν πάνω από τη γραμμή των μαλλιών στους κροτάφους. Ακολουθούν τη φυσική γραμμή μπροστά από το αυτί, κατεβαίνουν στο λοβό και συνεχίζουν πίσω από το αυτί, μέσα στα μαλλιά. Οι ιστοί και οι μύες του προσώπου και του λαιμού τεντώνονται και καθηλώνονται σε νέα σημεία προσφέροντας έτσι ένα νεανικό και ανορθωμένο αποτέλεσμα, βελτιώνοντας το περίγραμμα του προσώπου.

Οι τεχνικές

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές με placation ή lateral SMASectomy, με αναδίπλωση του SMAS ανάλογα με το πρόσωπο και το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτελείται και λιποαναρρόφηση λαιμού, ή επανατοποθέτηση λίπους στην περιοχή. Η λιπογλυπτική είναι και το σημείο κλειδί για το λίφτινγκ προσώπου. Αποτελεί την νέα τάση, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σε όλες τις μέχρι τώρα τεχνικές, αφού αναδιαμορφωθεί ο εν τω βάθει ιστός, αφαιρείται το επιπλέον δέρμα. Με την ταυτόχρονη εφαρμογή λίπους στις παρειές, στα βλέφαρα, στα ζυγωματικά, αφαιρούμε τελικά λιγότερο δέρμα. Επίσης, εκμεταλλευόμαστε όλα τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του λίπους στους ιστούς, με την παρουσία των βλαστοκυττάρων. Έτσι, συντελούμε πράγματι στην αντιγήρανση του δέρματος και στη βελτίωση της ποιότητάς του. Δεν είναι τυχαίο που έχουν περιγραφεί πάνω από είκοσι διαφορετικές τεχνικές λίφτινγκ. Κάθε μια έχει συγκεκριμένες εφαρμογές.

Η τεχνική του short scar lifting (λίφτινγκ με μικρές τομές) περιορίζει τις εκτεταμένες ουλές, επιτυγχάνοντας εσωτερική ανόρθωση του προσώπου, με ειδικές τεχνικές ανάρτησης των ιστών και επιφέρει εξαιρετικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική. Η όλη επέμβαση γίνεται υπό μέθη και τοπική αναισθησία και οποιαδήποτε τεχνική και να ακολουθηθεί (S-Lift,MACS Lift, SMAS Lift ) ο ασθενής νοσηλεύεται για ένα βράδυ και επιστρέφει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα. Τοποθετείται ένας μικρός σωλήνας για να παροχετευθεί τυχόν αίμα που συγκεντρώνεται εκεί. Ένα μούδιασμα του δέρματος είναι φυσιολογικό και θα υποχωρήσει σε λίγες εβδομάδες.

Οι ουλές από το lifting κρύβονται στα μαλλιά, ή στις φυσικές πτυχές του προσώπου και με την πάροδο του χρόνου χάνονται. Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες και στην κοινωνική του ζωή μετά από την πάροδο δέκα ημερών. Η ρυτιδεκτομή είναι μια αισθητική επέμβαση μεγάλης ακρίβειας και απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία από τον Πλαστικό Χειρουργό. Το αποτέλεσμά της είναι εκπληκτικό για την εμφάνιση και την ψυχική ανάταση του ασθενούς.

Τι είναι το face lifting;

Είναι επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής, που έχει σκοπό την εξομάλυνση των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος. Βελτιώνει, επίσης, το σχήμα του λαιμού, προσδίδοντας στον ασθενή μια νεότερη όψη.

Πώς γίνεται;

Η ρυτιδεκτομή πραγματοποιείται μέσω τομών σε, ήδη, υπάρχουσες φυσικές πτυχές γύρω από τα αυτιά, καθώς και μέσα στο τριχωτό της κεφαλής. Ο πλαστικός «τεντώνει» το δέρμα του προσώπου και του λαιμού, αφού πρώτα καθηλώσει τους βαθύτερους ιστούς, τους μύες και την περιτονία, προσδίδοντας έτσι μια νεανική εικόνα στον ασθενή.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος προτού υποβληθεί σε ένα lifting προσώπου;

Η λεπτομερής εξέταση του ασθενούς από τον ιατρό του και το σωστό ιατρικό ιστορικό, έχουν μεγάλη σημασία για την έκβαση της επέμβασης. Ο ασθενής ενημερώνεται για το αποτέλεσμα που θα έχει μετά την επέμβαση και είναι πλήρως συνειδητοποιημένος γι αυτό. Σε περίπτωση που είναι καπνιστής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή πορεία του χειρουργείου να διακόψει το κάπνισμα για χρονικό διάστημα τριών με τεσσάρων εβδομάδων.

Το λίφτινγκ συνδυάζεται άριστα με βλεφαροπλαστική, λιποαναρρόφηση λαιμού, ενδοσκοπικό λίφτινγκ μετώπου, που αποτελούν και τις συνηθέστερες επεμβάσεις του προσώπου.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος προτού υποβληθεί σε ένα lifting προσώπου;

Η λεπτομερής εξέταση του ασθενούς από τον ιατρό του και το σωστό ιατρικό ιστορικό, έχουν μεγάλη σημασία για την έκβαση της επέμβασης. Ο ασθενής ενημερώνεται για το αποτέλεσμα που θα έχει μετά την επέμβαση και είναι πλήρως συνειδητοποιημένος γι αυτό. Σε περίπτωση που είναι καπνιστής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή πορεία του χειρουργείου να διακόψει το κάπνισμα για χρονικό διάστημα τριών με τεσσάρων εβδομάδων.

Τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου πέντε ώρες και γίνεται, συνήθως, με τοπική αναισθησία και μέθη.

Γνωρίζουμε ποια τεχνική επιτυγχάνει ένα lifting ταυτόχρονα σε λαιμό και πρόσωπο;

Η γήρανση του προσώπου χαρακτηρίζεται από τις ρυτίδες και τη χαλάρωση του προσώπου, αλλά και του λαιμού, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται σαν ολότητα και να χειρουργούνται συγχρόνως. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται διαφέρουν, ανάλογα με την ανάγκη της ασθενούς και την επιλογή του ιατρού. Με όλες τις τεχνικές του λίφτινγκ, εφόσον χρειάζεται, μπορεί να γίνει και λιποαναρρόφηση λαιμού.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Η επέμβαση face lift είναι εξαιρετικά ασφαλής για τον ασθενή. Η εξέλιξη των τεχνικών του λίφτινγκ, η εμπειρία του ιατρού, η γρήγορη ανάρρωση και κινητοποίηση του ασθενούς και η προσεκτική αναισθησία, είναι βασικές προϋποθέσεις για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, χωρίς επιπλοκές.

Μπορεί ένα face lifting να υποβληθεί ταυτόχρονα με άλλες επεμβάσεις;

Το λίφτινγκ του προσώπου συνδυάζεται άριστα με βλεφαροπλαστική, λιποαναρρόφηση λαιμού, ενδοσκοπικό λίφτινγκ μετώπου, που αποτελούν και τις συνηθέστερες επεμβάσεις του προσώπου. Μπορεί μετά να ακολουθηθεί ανανέωση του προσώπου, με τη χρήση laser.

Η τομή πώς θα φαίνεται;

Άμεσα μετεγχειρητικά η τομή είναι ορατή, αλλά καλά κρυμμένη στις φυσικές πτυχές του προσώπου και στο τριχωτό της κεφαλής. Με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζεται και δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί, ακόμα και από τον ίδιο τον ασθενή.

Πώς είναι η κατάσταση της ασθενούς μετά το χειρουργείο;

Ο ασθενής έχει επιδέσμους για δύο μέρες και οίδημα σε όλο το πρόσωπο και κάποιες μελανιές, που θα διατηρηθούν για περίπου δυο εβδομάδες, οπότε και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες δείχνοντας δέκα χρόνια νεότερος.

Τι εγγύηση παρέχεται για το αποτέλεσμα του face lift;

Ο καλός προεγχειρητικός έλεγχος, το πλήρες και ενημερωμένο ιστορικό του ασθενούς από τον ιατρό του και η επίγνωση, από την πλευρά του ασθενούς, για το αποτέλεσμα, καθιστούν την επέμβαση εξαιρετικά ασφαλή

Ποιες είναι οι καινοτομίες-σύγχρονοι μέθοδοι στο face lifting;

Η λιπογλυπτική είναι και το σημείο κλειδί για το λίφτινγκ προσώπου. Αποτελεί την νέα τάση, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε όλες τις μέχρι τώρα τεχνικές, αφού αναδιαμορφωθεί ο εν τω βάθει ιστός, αφαιρείται το επιπλέον δέρμα. Με την ταυτόχρονη εφαρμογή λίπους στις παρειές, στα βλέφαρα, στα ζυγωματικά, αφαιρούμε τελικά λιγότερο δέρμα. Επίσης εκμεταλλευόμαστε όλα τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του λίπους στους ιστούς με την παρουσία των βλαστοκυττάρων. Έτσι συντελούμε πράγματι στην αντιγήρανση του δέρματος και στη βελτίωση της ποιότητάς του.

Ένα σύγχρονο λίφτινγκ δεν έχει σχέση με την παλαιά εικόνα ενός «τραβηγμένου» προσώπου, αντίθετα, στηρίζεται στον σεβασμό των χαρακτηριστικών του προσώπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο άρθρο με θέμα το face lift;
Διαβάτε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στο νέο ALL ABOUT BEAUTY.

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.