Πώς να ζητήσω αύξηση: 5+1 συμβουλές

αύξηση πώς να ζητήσω

Αύξηση. Ίσως μια από τις πιο αγχωτικές συζητήσεις που έχετε να κάνετε στον εργασιακό σας χώρο. Συνεπώς πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Αν ήρθε η στιγμή για να ζητήσετε αύξηση, θα πρέπει να προετοιμαστείτε σωστά. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να ζητήσετε αύξηση. Ωστόσο, θυμηθείτε: Κάθε εταιρεία, επιχείρηση, εργοδότες, είναι διαφορετικοί. Διαβάστε τις συμβουλές και προσαρμόστε τες ανάλογα με τις περιστάσεις.

  1. Αναφέρετε όλα τα θετικά από προηγούμενες αναφορές σας

Βοηθάει να κρατήσετε ένα αρχείο και να αποθηκεύετε όλο το θετικό feedback από πελάτες, εργοδότες και συναδέλφους που σας ανέφεραν το πόσο αποδοτικοί ήσασταν στη δουλειά σας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να κρατήσετε ένα αρχείο από την καλή δουλειά που κάνετε και θα είναι πιο εύκολο να το παρουσιάσετε.

  1. Να παρουσιάζετε νούμερα και δεδομένα

Πώς έχει επωφεληθεί η εταιρεία ή η επιχείρηση από τη δουλειά σας; Αυξήθηκαν κατά πόσο περίπου οι πωλήσεις; Φέρατε καινούριους πελάτες; Είναι η ομάδα μεγαλύτερη από πέρυσι; Ζητάτε αύξηση γιατί θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε την εταιρεία-επιχείρηση. Οι εργοδότες θα θέλουν να γνωρίζουν ότι θα παραμείνετε για αρκετό διάστημα. Πώς σχεδιάζετε να εξελίξετε την εταιρεία αν πάρετε την αύξηση;

αύξηση meeting δεδομένα

 

  1. Σκεφτείτε γιατί οι εργοδότες θα θέλουν να σας δώσουν χρήματα

Νομίζετε ότι δεν αφορά και τους ίδιους; Πιστεύετε ότι αν λάβετε την αύξηση θα βεβαιωθούν ότι θα έχουν ένα σταθερό άτομο σε ηγετική θέση; Μήπως η αύξηση θα μειώσει τις πιθανότητες να φύγετε από την εταιρεία και, συνεπώς, θα επηρεαστεί και η συνολική απόδοση; Αυτά είναι πράγματα που θα πρέπει να έχετε στον νου σας όσο προετοιμάζεστε για την συζήτηση. Αν χρειαστεί αναφέρετε τα. Προσοχή: Μην αφήσετε να εννοηθεί ότι αν φύγετε απλά θα έχουν πρόβλημα.

  1. Παρουσιάστε ένα συγκεκριμένο ποσό

Αυτό είναι το χειρότερο κομμάτι, αλλά είναι και ο λόγος που φτάσατε έως εδώ. Θα σας ρωτήσουν και θα πρέπει να δώσετε μια απάντηση. Το νούμερο που θα ζητήσετε θα πρέπει να ανταποκρίνεται σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας. Και μην ξεχάσετε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης θα χάσετε περίπου το 15% από το αρχικό ποσό που θα παρουσιάσετε.

αύξηση δεδομένα

 

  1. Τσεκάρετε τα calendars

Σε μερικά γραφεία, μια συζήτηση για μια αύξηση μπορεί να έρθει φυσικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για νέες αρμοδιότητες ή για την άνοδο της εταιρείας-επιχείρησης. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο να το συζητήσετε. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλετε είναι οι εργοδότες σας να κοιτούν την ώρα γιατί βιάζονται για ένα meeting.

  1. Ηχογραφείστε κατά τη διάρκεια της εξάσκησης

Δεν αρκεί μόνο να κάνετε εξάσκηση στο σπίτι. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ηχογραφήσετε τον εαυτό σας για να ελέγξετε πώς ακούγεστε. Ακούστε τον εαυτό σας και βελτιώστε τα αδύναμα σημεία σας. Προσέξτε την οπτική επαφή, νευρικές κινήσεις και λέξεις. Θα πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση και να μην είστε σαν ένα φοβισμένο κουνέλι.

αύξηση-συμβουλές

 

Τι ΔΕΝ θα πρέπει να κάνετε

Το μυστικό είναι στην ισορροπία. Θα πρέπει να δείχνετε ότι έχετε αυτοπεποίθηση, αλλά παράλληλα να είστε και ταπεινοί. Πιθανή αλαζονική συμπεριφορά μπορεί να μην έχει τα αποτελέσματα που επιζητάτε. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τι πρέπει να προσέξετε.

  1. Μην επικεντρώνεστε σε προσωπικά ζητήματα

Μπορεί να νιώθετε ότι είστε στα όρια της υπερκόπωσης και ότι είστε εντελώς underpaid, αλλά θα πρέπει να το αφήσετε στην άκρη αν θέλετε να κάνετε μια χρήσιμη συζήτηση. Τα χρήματα είναι χρήματα, και δε χρειάζεται να γίνεστε συναισθηματικοί για αυτά. Αφήστε το για λίγο στην άκρη και επικεντρωθείτε στα νούμερα και τα δεδομένα.

  1. Μην ζητήσετε αύξηση σε λάθος χρονική στιγμή

Η εταιρεία-επιχείρηση δεν πάει καλά το τελευταίο διάστημα; Μήπως χάσατε έναν σημαντικό πελάτη ή οι εργοδότες είχαν μια παρουσίαση η οποία δεν πήγε πολύ καλά; Ένας συνάδελφος σας ζήτησε κι εκείνος αύξηση; Ίσως δεν είναι η καλύτερη χρονική συζήτηση. Ίσως χρειαστεί να αναβάλετε αυτή τη συζήτηση για έναν μήνα ή δύο.

αύξηση ζήτηση

 

  1. Μην παρουσιάσετε ψεύτικα νούμερα

Συνήθως οι εργοδότες γνωρίζουν την απόδοση σας. Το να παρουσιάσετε ψεύτικα νούμερα ή δεδομένα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένετε.

  1. Να είστε προετοιμασμένοι και για το «όχι»

Μην σας αποθαρρύνει το όχι. Αν δεν λάβετε την αύξηση που θέλετε, δε χρειάζεται να είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης. Ζητήστε μια αξιολόγηση της απόδοσης σας με ξεκάθαρους στόχους και πιθανή μεταβλητότητα στον μισθό πριν από την ετήσια αξιολόγηση. Αυτό θα σας οδηγήσει σε μια πιθανή αύξηση σύντομα, ενώ δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνετε υπόψη την καριέρα σας.

Διαβάστε ακόμη:

Τοξικοί συνάδελφοι: Tips για να τους αντιμετωπίσετε

6+1 συμβουλές να αποτελεσματική διαχείριση χρόνου