Νεογέννητο μωρό: Η φροντίδα που χρειάζεται

νεογέννητο μωρό

Οι πρώτοι μήνες με ένα νεογέννητο μωρό για τους γονείς μπορεί να γίνουν χαοτικοί. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λάβετε έναν μεγάλο αριθμό συμβουλών από φίλους και συγγενείς. Η απόφαση για το ποια συμβουλή να ακολουθήσετε μπορεί να σας φανεί πολύ δύσκολη. Το να φροντίσετε ένα νεογέννητο μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση για εσάς, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες στη ζωή σας.

  1. Να ταΐζετε το μωρό σας τακτικά

Ένα νεογέννητο μωρό χρειάζεται συχνό τάισμα, περίπου ανά 2-3 ώρες. Αυτό σημαίνει, πως, είτε θηλάζετε, είτε όχι, το μωρό σας θα πρέπει να τρώει περίπου 8-12 φορές σε ένα εικοσιτετράωρο. Το συχνό τάισμα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να επαναφέρει το βάρος που έχασε μετά τη γέννα. Όσο μεγαλώνει το μωρό σας, θα είναι ικανό να τρώει περισσότερη ποσότητα, που σημαίνει ότι σταδιακά θα αρχίσετε να μειώνετε τις φορές που το ταΐζετε.

νεογεννητο μωρο

  1. Προσαρμόστε τον ύπνο σας με τον ύπνο του μωρού σας

Το νεογέννητο μωρό, κοιμάται περίπου 16-17 ώρες τη μέρα. Ωστόσο, αυτός ο ύπνος διακόπτεται συνέχεια. Καθώς το μωρό σας θα ξυπνάει ανά συχνά διαστήματα μέσα στη νύχτα, διακόπτοντας έτσι και την ξεκούραση σας, καλό θα ήταν να κοιμάστε τις ώρες που κοιμάται και το  ίδιο.

Ορισμένα μωρά, κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να ξυπνήσετε το μωρό σας, σε περίπτωση που ο ύπνος του υπερβεί τις 2 ώρες. Μπορείτε ακόμη να αρχίσετε μια bedtime routine, προκειμένου το μωρό σας να αρχίσει σιγά σιγά να συνηθίζει τον βραδινό ύπνο. Μια βραδινή ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει να φορέσετε τις πυτζάμες στο μωρό σας, να του αλλάξετε πάνα, να το ταΐσετε, να του διαβάσετε κάποιο παραμύθι και να το νανουρίσετε.

νεογέννητο μωρό

  1. Κάντε του μασάζ

Το μασάζ είναι ένας υπέροχος τρόπος να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας. Βοηθάει επίσης στο να ηρεμήσετε το μωρό σας, αλλά και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τη χώνεψη. Βάλτε μια πολύ μικρή ποσότητα baby oil ή λοσιόν στα χέρια σας. Έπειτα, χαϊδέψτε απαλά και ρυθμικά το σώμα του μωρού σας. Μια καλή χρονική στιγμή για να του κάνετε μασάζ είναι πριν το μπάνιο του.

  1. Ώρα να καθίσει στην κοιλίτσα

Το να καθίσει το μωρό σας με την κοιλιά του προς τα κάτω, το βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του κεφαλιού και στην ενδυνάμωση του λαιμού του. Τοποθετήστε το μωρό σας όσο είναι ξύπνιο, με την κοιλιά του προς τα κάτω, σε μια σταθερή επιφάνεια, 2-3 φορές τη μέρα για 3-5 λεπτά. Μπορείτε να είστε δίπλα στο μωρό σας για να το κρατήσετε απασχολημένο. Μπορείτε ακόμη, να ξαπλώσετε το μωρό σας στο στήθος σας αν δείτε ότι το προτιμά.

Διαβάστε ακόμη:

Προετοιμασία για εγκυμοσύνη; Πώς να μείνεις ψύχραιμη

Κολικοί: Πώς να ανακουφίσετε το μωρό σας