Εμμηνόπαυση: Μήπως ξεκίνησε για μένα;

εμμηνόπαυση-συμπτώματα

Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος που σηματοδοτεί το τέλος των εμμήνων ρύσεων. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί όταν μια γυναίκα διανύει την περίοδο των 40 ή των 50, με τον μέσο όρο να είναι περίπου στα 50. Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα στην εμμηνόπαυση. Η διάρκεια και η ένταση αυτών των συμπτωμάτων ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συνήθως ξεκινούν μερικούς μήνες ή χρόνια πριν το τέλος της περιόδου. Η φάση αυτή ονομάζεται προεμμηνόπαυση, και μπορεί να εμείνει για ένα διάστημα. Κατά μέσο όρο, τα περισσότερα συμπτώματα διαρκούν περίπου 4 χρόνια από την τελευταία περίοδο.

Σε περίπτωση που η εμμηνόπαυση γίνει απότομα αντί για φυσιολογικά, για παράδειγμα να είναι αποτέλεσμα θεραπείας για τον καρκίνο, τα συμπτώματα ίσως είναι χειρότερα.

εμμηνόπαυση-συμπτώματα

Αλλαγές στην περίοδο

Το πρώτο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι συνήθως οι αλλαγές στη διαδικασία της περιόδου. Δηλαδή, μπορεί να παρατηρήσετε πιο έντονη ή πιο ελαφριά περίοδο.

Η συχνότητα της περιόδου μπορεί επίσης να αλλάξει. Η περίοδος μπορεί να έρχεται κάθε 2 ή 3 εβδομάδες ή μπορεί να μη σας έρθει για κάποιους μήνες. Εν τέλει, η περίοδος θα σταματήσει να έρχεται.

Συνηθισμένα συμπτώματα στην εμμηνόπαυση

Περίπου 8 στις 10 γυναίκες βιώνουν επιπλέον συμπτώματα για ένα διάστημα πριν σταματήσει η περίοδος τους. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα κάποιων γυναικών.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • «Κάψες»: Σύντονο, ξαφνικό αίσθημα της ζέστης, συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος, που μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα στο δέρμα και εφίδρωση
  • Βραδινό ιδρώτα: «κάψες» που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Δυσκολία στον ύπνο: Αυτό ίσως σας προκαλεί κούραση και ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της μέρας
  • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
  • Προβλήματα στη μνήμη και τη συγκέντρωση
  • Κολπική ξηρότητα και πόνο, κνησμό ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Πονοκεφάλους
  • Αλλαγές στη διάθεση, όπως κακή ψυχολογία ή άγχος
  • Ξαφνική αύξηση των καρδιακών παλμών που γίνονται αισθητοί
  • Δυσκαμψία στις αρθρώσεις, φαγούρα και πόνους
  • Μείωση μυϊκής μάζας
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Ακόμη, η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της εμφάνισης προβλημάτων των οστών, όπως οστεοπόρωση.

εμμηνόπαυση συμπτώματα

Πώς να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Υπάρχουν κάποιοι φυσικοί και απλοί τρόποι που μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να περάσετε αυτή την περίοδο όσο πιο ανώδυνα είναι εφικτό.

Δημιουργείστε κλίμα δροσιάς γύρω σας και μείνετε άνετες

Φορέστε ανάλαφρα ρούχα. Προτιμήστε το layering, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, την περίοδο έντονης ζέστης ή του απρόβλεπτου καιρού. Αυτό θα σας βοηθήσει να περιορίσετε λίγο τις «κάψες».

Κρατήστε το υπνοδωμάτιο σας δροσερό και αποφύγετε τις χοντρές κουβέρτες το βράδυ. Αυτό θα περιορίσει λίγο τις πιθανότητες να ιδρώσετε στον ύπνο σας.

Εκφράστε τα συναισθήματα σας

Προσπαθήστε να μιλήσετε σε κάποιο μέλος της οικογένειας σας, ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα για το αίσθημα του άγχους που βιώνεται, τις αλλαγές της διάθεσης ή το αίσθημα της κατάθλιψης. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε κάποιο ψυχολόγο για αυτά τα συναισθήματα.

Φροντίστε τη διατροφή και το δέρμα σας

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά, προκειμένου ο οργανισμός να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτή την περίοδο όσο γίνεται πιο ανώδυνα. Είναι σημαντικό επίσης να φροντίσετε την ενυδάτωση του δέρματος σας, για να αποφύγετε την εμφάνιση ξηρότητας.

Σταματήστε το κάπνισμα και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Σταματήστε το κάπνισμα και αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Η επαφή με το τσιγάρο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Για τους ίδιους λόγους, καλό θα ήταν να αποφύγετε και την κατανάλωση αλκοόλ.

Note to self

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι μια δύσκολη περίοδος. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι αποτελεί μια φυσική διαδικασία και  μετάβαση για μια νέα περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Προσπαθήστε να απολαύσετε την κάθε στιγμή, και να το δείτε σαν μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Διαβάστε ακόμη:

Self guide: Διώξε την ανασφάλεια από τη ζωή σου

Καστορέλαιο: Το μυστικό για την κυτταρίτιδα