Άντρες: Τα συμπτώματα της κατάθλιψης

συμπτώματα κατάθλιψης στους άντρες

Σαν άντρες, θέλουμε να φανταζόμαστε τους εαυτούς μας ως δυνατούς και με καλό έλεγχο των συναισθημάτων μας. Όταν νιώθουμε απελπισία συνήθως το αρνούμαστε ή το κρύβουμε. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει πολλούς από εμάς κάποια στιγμή της ζωής μας, και φυσικά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σημάδι αδυναμίας. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους άντρες;

Δυστυχώς, τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους άντρες δεν λαμβάνονται με την απαραίτητη προσοχή, καθώς πολλοί από εμάς αρνούνται να παραδεχτούν τα συναισθήματα τους. Αντιθέτως, λαμβάνεται προσοχή στα αντίστοιχα σωματικά συμπτώματα, όπως πόνοι στη μέση και την πλάτη, πονοκέφαλοι, προβλήματα ύπνου, ή προβλήματα στη σεξουαλική διάθεση και ζωή. Σε περίπτωση που η κατάθλιψη δε γίνει αντιληπτή, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή ενός άντρα.

Ποια είναι όμως τα βασικά συμπτώματα κατάθλιψης στους άντρες;

 1. Σωματικός πόνος

Συνήθως η κατάθλιψη εμφανίζεται στους άντρες με σωματικά συμπτώματα, όπως πόνος στην πλάτη, συχνούς πονοκεφάλους, αϋπνία, σεξουαλική δυσλειτουργία ή προβλήματα στη χώνεψη, που δεν επιλύονται με απλή θεραπεία.

 1. Θυμός

Αυτό μπορεί να έχει διάφορες εκφάνσεις. Κύρια συμπτώματα μπορεί να είναι η ευερεθιστότητα, η μη διαχείριση της κριτικής ή η έλλειψη του χιούμορ που οδηγεί σε οργή, οξυθυμία ή ακόμη και η βία. Κάποιοι άνδρες γίνονται αυταρχικοί ή χειριστικοί.

συμπτώματα κατάθλιψης στους άντρες

 1. Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

Ένας άντρας που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσει τάσεις φυγής ή ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Παραδείγματα αποτελούν το ξεκίνημα επικίνδυνων σπορ, η απρόσεκτη οδήγηση. Επίσης, μπορεί να αρχίσει να πίνει υπερβολικά, να κάνει κατάχρηση ουσιών.

συμπτώματα κατάθλιψης στους άντρες

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κατάθλιψη

Αν βρείτε ότι κάνετε πολλά από τα παραπάνω, ίσως να υπάρχει περίπτωση να πάσχετε από κατάθλιψη

 • Νιώθετε αβοήθητος
 • Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σε φίλους σας, δραστηριότητες και πράγματα που συνηθίζατε να απολαμβάνετε
 • Είστε πιο οξύθυμος και επιθετικός από ό,τι συνήθως
 • Καταναλώνετε περισσότερο αλκοόλ, έχετε απερίσκεπτη συμπεριφορά
 • Νιώθετε έντονη κούραση
 • Έχει αλλάξει ο ύπνος και η όρεξη σας για φαγητό
 • Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, ή έχει μειωθεί η παραγωγικότητα σας
 • Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αρνητικές σας σκέψεις

Διαβάστε ακόμη:

Ανδρική περιποίηση προσώπου: 4+1 έξυπνα tips

Φάκελος σεξ: Συμβουλές για ερωτικό μασάζ