Λιπαρά μαλλιά: Πώς να τα φροντίσετε

λιπαρά μαλλιά αντιμετώπιση

Από όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιποίηση των μαλλιών, τα λιπαρά μαλλιά φαίνεται να είναι από τις πιο δύσκολες. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους και προϊόντα, το πρόβλημα παραμένει. Παρακάτω θα σας παρουσιάζουμε μερικούς απλούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα και να μειώσετε την λιπαρότητα των μαλλιών σας.

Τι προκαλεί λιπαρότητα στα μαλλιά;

Πριν γίνει η ανάλυση των μεθόδων, καλό είναι να σχολιαστεί τι προκαλεί την λιπαρότητα στα μαλλιά σας. Τα λιπαρά μαλλιά συνήθως έχουν υπερβολική παραγωγή σμήγματος, που είναι ένα φυσικό έλαιο που παράγεται από τον οργανισμό. Ενώ συνήθως το σώμα είναι ικανό να πει πόση ποσότητα χρειάζεται για να παραμείνει η επιδερμίδα υγιής και ενυδατωμένη, πολλές φορές δεν τα καταφέρνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά (και το δέρμα) να φαίνονται λιπαρά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή, ή σε συνήθειες της καθημερινότητας. Η συχνότητα που λούζετε τα μαλλιά σας, τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της λιπαρότητας. Πώς θα καταπολεμήσετε τα λιπαρά μαλλιά;

λιπαρά μαλλιά εμφάνιση

 

  1. Εφαρμόστε με τον σωστό τρόπο το conditioner

To conditioner παρέχει ενυδάτωση, θρέψη, και προστασία στα μαλλιά που δεν μπορεί να την προσφέρει το σαμπουάν. Το μυστικό είναι να βρείτε τα προϊόντα που σας ταιριάζουν. Προσέξτε όμως στην εφαρμογή. Εφαρμόστε μόνο στις άκρες αποφεύγοντας την κεφαλή. Ό,τι κι αν κάνετε, να ξεπλύνετε εντελώς τα μαλλιά σας. Αν δεν έχουν ξεπλυθεί καλά, μπορεί να μείνει σαμπουάν και conditioner και να είναι λιπαρά.

  1. Να λούζεστε λιγότερο

Μπορεί να σας ακούγεται αρκετά οξύμωρο. Ωστόσο, το συχνό λούσιμο, αφαιρεί το φυσικό σμίγμα από τα μαλλιά, αυξάνοντας την παραγωγή του και τη λιπαρότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένας ατέρμονος κύκλος που απλά θα αυξάνει τη λιπαρότητα των μαλλιών σας. Για να το καταπολεμήσετε, προσπαθήστε να λούζεστε 2-3 φορές την εβδομάδα, καθώς μπορεί να σας εξασφαλίσει ότι δε θα το παρακάνετε. Μην περιμένετε αποτελέσματα μέσα σε μια μέρα. Μπορεί να σας πάρει και εβδομάδες μέχρι το σώμα να μπορέσει να ρυθμιστεί εκ νέου.

λιπαρά μαλλιά ντους

 

  1. Αλλάξτε βούρτσα

Ενώ υπάρχει η πεποίθηση ότι αν βουρτσίζετε τα λιπαρά μαλλιά σας θα τα κάνετε χειρότερα, η πραγματικότητα είναι ότι με την κατάλληλη βούρτσα θα μπορέσετε να αφαιρέσετε και να μειώσετε τα έλαια. Έτσι, η ρίζα θα φαίνεται λιγότερο λιπαρή. Βεβαιωθείτε μόνο ότι δε θα το παρακάνετε, καθώς μπορεί να αυξήσετε την παραγωγή της λιπαρότητας. Όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, το κλειδί είναι η ισορροπία.

  1. Μην ακουμπάτε τα μαλλιά σας

Μπορεί αν μην το καταλαβαίνετε μέσα στη μέρα, αλλά αν πειράζετε και ακουμπάτε τα μαλλιά σας, μπορεί να τα επηρεάσετε. Όπως και τα μαλλιά, έτσι και τα δάχτυλα και το πρόσωπο και τα δάχτυλα μπορούν να παράγουν έλαια που μεταφέρονται στα μαλλιά σας, κάνοντας το πρόβλημα της λιπαρότητας πιο έντονο. Με απλά λόγια: Κάτω τα χέρια σας.

λιπαρά μαλλιά δάχτυλα

 

  1. Με το μαλακό το ξηρό σαμπουάν

Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει μια στις τόσες ξηρό σαμπουάν, καθώς μπορεί να μην είχαμε χρόνο για λούσιμο. Όπως και με τα υπόλοιπα προϊόντα μαλλιών, έτσι και το ξηρό σαμπουάν μπορεί να ξηράνει τα μαλλιά συμβάλλοντας στην παραγωγή του σμήγματος. Για να το καταπολεμήσετε, αποφύγετε το ξηρό σαμπουάν.

Διαβάστε ακόμη:

Ποδόλουτρο: 2+1 συνταγές για τις ανάγκες του ποδιού σας

DIY: Σπιτική μάσκα μαλλιών για ταλαιπωρημένα μαλλιά