Υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο: Ο τρόπος χρήσης

υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο

Το υαλουρονικό οξύ, στο πρόσωπο, αλλά και το σώμα, είναι γνωστό για την ικανότητα του να ενυδατώνει την επιδερμίδα. Ωστόσο, αν δεν το χρησιμοποιήσετε σωστά, μπορείτε να καταλήξετε με ακόμη πιο ξηρή επιδερμίδα από πριν. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όσα χρειάζεται να ξέρετε για την προσθήκη υαλουρονικού οξέος στην καθημερινή σας skincare ρουτίνα.

Τι κάνει το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ δρα ως μαξιλάρι για τις αρθρώσεις, τα νεύρα και την επιδερμίδα. Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό για τις δράσεις του στην επιδερμίδα. Στα προϊόντα περιποίησης, το υαλουρονικό οξύ δρα στο πρόσωπο ως ένα μέσο που βοηθά την επιδερμίδα να κρατήσει το νερό και την υγρασία. Συμβάλλει στην ενυδάτωση των εξωτερικών στοιβάδων της επιδερμίδας, επομένως βελτιώνει την εμφάνιση της. Η επιδερμίδα που είναι ενυδατωμένη είναι πιο λαμπερή και έχει νεανική όψη.

Ωστόσο, το υαλουρονικό οξύ δεν μπορεί να γυρίσει μόνιμα το χρόνο πίσω. Η επιστήμη έχει ακόμη δρόμο για να ανακαλύψει ένα συστατικό ή προϊόν που μπορεί να αντιστρέψει ή να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Εκτός από την εμφάνιση της όψης και της αίσθησης της επιδερμίδας στο πρόσωπο, το υαλουρονικό οξύ έχει και άλλες χρήσεις. Συμβάλλει στην θεραπεία από τραυματισμούς και την επαναγορά της επιδερμίδας. Επιπλέον, δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει την επιδερμίδα από κάποια μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο serum

 

Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες;

Η λέξη «οξύ» μπορεί να τρομάζει μερικούς ανθρώπους, αλλά είναι λίγα αυτά για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε σχετικά με αυτό το προϊόν περιποίησης.

Καθώς το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συνηθισμένο μέρος του σώματος, είναι πολύ σπάνια η πιθανότητα να έχετε μια αλλεργική αντίδραση σε αυτό.

Αν έχετε παρενέργειες, μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλα συστατικά που υπάρχουν μέσα στο προϊόν, ή πόσο συχνά το εφαρμόζετε. Ακόμη, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της χρήσης υπερβολικής περιεκτικότητας υαλουρονικού οξέος. Αν παρατηρήσετε κάποια παρενέργεια, επικοινωνήστε άμεσα με έναν δερματολόγο. Θα βρείτε τους κατάλληλους εδώ.

Υπάρχει κάποιος που δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει;

Το υαλουρονικό οξύ είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα, η αυτά που έχουν τάσεις ακμής. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές σχετικά με τον τύπο δέρματος σας και τις ανησυχίες σας.

υαλουρονικό οξύ σέρουμ

 

Τι συστατικά θα πρέπει να αναζητήσετε σε κάποιο προϊόν;

Όταν αναζητάτε ένα καλό προϊόν με υαλουρονικό οξύ για το πρόσωπο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να θυμάστε.

  • Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιοείται καλύτερα σε οποιοδήποτε προϊόν έχει στόχο την ενυδάτωση. Πολλές φορές στα συστατικά μπορεί να αναγράφεται ως υαλουρονικό νάτριο, μια έκδοση που τείνει να είναι πιο φθηνή, αλλά με μικρότερο μέγεθος μορίου.
  • Θα πρέπει να αποφύγετε τα προϊόντα με δυνατά συστατικά όπως το αλκόολ και το άρωμα, ή οποιοδήποτε με υψηλή συγκέντρωση οξέων.
  • Η πλειοψηφία των εμπορικών προϊόντων, όπως είναι οι κρέμες, οι λοσιόν και τα σέρουμ βασίζονται σε νερό, που σημαίνει ότι έχουν μικρή ποσότητα από υαλουρονικό οξύ.
  • Τα περισσότερα προϊόντα με υψηλά υγραντικά μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απώλειας του νερού από την επιδερμίδα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του «more is not always better».
  • Ακόμη και μια απλή ενυδατική κρέμα πρέπει να είναι σε θέση να αποτρέπει το νερό ναι φεύγει από την επιδερμίδα. Οι περισσότερες κρέμες περιέχουν μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται occlusives και κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Παραδείγματα αυτών των συστατικών είναι το shea butter, ή αλλιώς βούτυρο καριτέ, το κακάο, ορισμένα έλαια όπως το avocado.

Πώς μπορείτε να το εντάξετε στη ρουτίνα σας;

Εξαρτάται από το είδος του προϊόντος που χρησιμοποιείτε. Οι ενυδατικές κρέμες και τα serum είναι δύο από τα πιο δημοφιλή είδη υαλουρονικού οξέος. Ιδανικά, θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε μια κρέμα με υαλουρονικό οξύ έπειτα από καθαρισμό, απολέπιση, ή τη χρήση serum.

Αν όμως χρησιμοποιείτε ένα serum με υαλουρονικό οξύ, η skincare routine σας θα είναι λίγο διαφορετική. Έπειτα από τον καθαρισμό, και όσο η επιδερμίδα είναι ακόμη νωπή, απλώστε δύο σταγόνες στο πρόσωπο σας με τις παλάμες των χεριών σας. Μην ξεχάσετε να απλώσετε μια ενυδατική κρέμα αμέσως μετά, ώστε να «σφραγίσετε» την ενυδάτωση.

Ευτυχώς, το υαλουρονικό οξύ κάνει καλή δουλειά σχεδόν με όλα τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων και της ρετινόλης, και της βιταμίνης C. Επομένως, δε χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα για την υπόλοιπη routine σας.

υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο serum

 

Πόσο συχνά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;

Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε τις οδηγίες του προϊόντος και να ξεκινήσετε σιγά σιγά τη χρήση του. Γενικά, το υαλουρονικό οξύ είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε τόσο το πρωί, όσο και το βράδυ.

Πότε μπορείτε να περιμένετε αποτελέσματα;

Όλα τα προϊόντα έχουν κατασκευαστεί με διαφορετικό τρόπο, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν. Τα τοπικά προϊόντα με υαλουρονικό οξύ, ή κάποια ενέσιμα, συνήθως έχουν πιο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Επομένως, θα μπορέσετε να παρατηρήσετε αλλαγές μέσα σε λίγα λεπτά.

Αν θέλετε όμως να μειώσετε την εμφάνιση κάποιων λεπτών γραμμών, ή κάποιων σημαδιών γήρανσης, θα πρέπει να περιμένετε μερικούς μήνες για να παρατηρήσετε διαφορά.

Διαβάστε ακόμη:

Υαλουρονικό οξύ στα χείλη: Τι περιλαμβάνει; 

Υαλουρονικό οξύ στα μάτια: Αντίο μαύροι κύκλοι