Botox σε μορφή κρέμας: Σύντομα θα γίνεται χωρίς ενέσεις!

Ένα καλλυντικό που περιέχει τη διάσημη τοξίνη και αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα υπόσχεται να σβήσει τις ρυτίδες και να διατηρήσει το δέρμα λείο με μία μόνο εφαρμογή.

Άραγε, θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις επεμβατικές μεθόδους;

 

Μόλις επισκεφτήκατε το δερματολόγο σας για την καθιερωμένη επαγγελματική αντιρυτιδική περιποίηση. Ο γιατρός απλώνει μια κρέμα στο πρόσωπό σας, την αφήνει να δράσει και μετά από 30΄ την αφαιρεί.
Έπειτα από λίγες μέρες κοιτάζεστε στον καθρέφτη και δεν βλέπετε ίχνος ρυτίδας στο δέρμα σας.
Η παραπάνω θεραπεία επιστημονικής… φαντασίας σε λίγο καιρό ίσως αποτελεί ραντεβού ρουτίνας. Εξάλλου, ποια γυναίκα δεν θα ήθελε να διατηρήσει τέλεια την επιδερμίδα της χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει κάποια στιγμή στη ζωή της στις ενέσεις; 

Γι’ αυτό εδώ και λίγα χρόνια οι επιστήμονες έχουν βάλει σκοπό να εισαγάγουν τη βοτουλινική τοξίνη σε βαζάκι. Έτσι θα παρέχουν στο δέρμα τα οφέλη της στην παράλυση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που δημιουργούν ρυτίδες όταν συσπώνται.

Σήμερα οι ειδικοί στην εταιρεία Revance Therapeutics έχουν καταλήξει σε ένα προϊόν -το RT001-, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών. Μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί σε 550 εθελοντές, έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικό και πρόκειται να ξεκινήσει να διατίθεται για χρήση στο ιατρείο. Ωστόσο μπορούμε να απαλλαγούμε από τις ρυτίδες με μια κρέμα ή θα παραμείνουμε με τις… μεγάλες προσδοκίες μας;

 

Ένα φαρμακοκαλλυντικό ιατρείου
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα δερματολογικά συνέδρια, όπως εκείνο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, το εν λόγω προϊόν δοκιμάζεται στο πόδι της χήνας, μια περιοχή στα πλάγια των ματιών όπου το δέρμα είναι ιδιαίτερα λεπτό, αλλά και σε περιπτώσεις υπεριδρωσίας. Τι έχει φανεί μέχρι στιγμής; Η τοξίνη που περιέχει η κρέμα εμποδίζει, όπως και στην ενέσιμη μορφή της, την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, μιας ουσίας που είναι απαραίτητη για την κίνηση των μυών. 

Ωστόσο, όταν κυκλοφορήσει το προϊόν -μέσα σε ένα με δύο χρόνια, οπότε αναμένεται και η έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)-, δεν θα διατίθεται για χρήση στο σπίτι, αλλά θα εφαρμόζεται από το γιατρό τοπικά και θα αφαιρείται μετά από μισή ώρα. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα αποτελέσματα της δράσης της κρέμας αρχίζουν να φαίνονται τις επόμενες μέρες και διαρκούν 2-4 μήνες, όσο περίπου λένε οι γιατροί ότι διαρκεί και η ενέσιμη θεραπεία στην ίδια περιοχή. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, στην περίπτωση της κρέμας, σε αντίθεση με τις ενέσεις, οι ασθενείς δεν θα βιώνουν τις ίδιες παρενέργειες, όπως π.χ., μελανιά και κοκκινίλα τοπικά (οι οποίες βέβαια είναι προσωρινές). 

Ο κορυφαίος δερματολόγος Φρέντερικ Μπραντ, που συμμετέχει στις κλινικές μελέτες, είναι αισιόδοξος και αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι «εκπληκτικά». Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο φαρμακοκαλλυντικό δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις ενέσιμες θεραπείες: «Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης θα παραμείνουν αναπόφευκτες στην αισθητική ιατρική. Αυτή η νέα κρέμα θα είναι κάτι συμπληρωματικό, που θα χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις». Ωστόσο σημαντικό μειονέκτημα του νέου προϊόντος είναι ότι δεν εφαρμόζεται στο μεσόφρυο (περιοχή ανάμεσα στα φρύδια), την κύρια ένδειξη των ενέσεων μπότοξ, αλλά ούτε και στο μέτωπο.

Αυτό συμβαίνει επειδή εκεί ο μυς είναι πιο δυνατός και η τοξίνη δεν διεισδύει τόσο βαθιά με μία απλή εφαρμογή. Επιπλέον οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν βρει τη φόρμουλα που θα αποκλείει την εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης, κάτι που θα αποτελούσε ισχυρό χαρτί για το συγκεκριμένο σκεύασμα. 

Ποια είναι η γνώμη των Ελλήνων δερματολόγων που έχουν ενημερωθεί για τις πειραματικές εφαρμογές του; «Στα συνέδρια έχει αναφερθεί ότι η εφαρμογή της κρέμας γύρω από τα μάτια χαρίζει ωραίο αποτέλεσμα. Το καλλυντικό μπορεί να δουλέψει γιατί εκεί το δέρμα είναι πολύ λεπτό και υπάρχει η τεχνολογία που επιτρέπει τη διείσδυση στην περιοχή αυτή, όπου ο μυς (κυκλοτερής) είναι μικρός,.Η διαφορά με την ενέσιμη θεραπεία είναι ότι με τη δεύτερη μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα των φρυδιών χάρη στη δοσολογία και τα ανατομικά σημεία που θα επιλέξουμε. Επιπλέον, όταν θέλουμε να κάνουμε γλυπτική, δηλαδή να… σμιλέψουμε το βλέμμα και να ομορφύνουμε την έκφραση, θα χρησιμοποιήσουμε την ενέσιμη εκδοχή».

 

Κάνει και για εμένα;
Ωστόσο η αναμενόμενη κυκλοφορία της κρέμας έχει γεννήσει αρκετά ερωτηματικά, που παραμένουν ακόμη αναπάντητα, με κυριότερο το εξής: σε ποιες γυναίκες ενδείκνυται η χρήση κρέμας με μπότοξ;
Yπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών: αυτές στις οποίες το πρόβλημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, δηλαδή σε ηλικίες γύρω στα 30, όπου οι ρυτίδες έχουν μόλις αρχίσει να εμφανίζονται, και εκείνες που βρίσκονται σε ώριμη ηλικία με χαλάρωση στις οποίες οι ενέσεις δεν μπορούν να προσφέρουν ανόρθωση». 

Την ίδια στιγμή οι γιατροί αναρωτιούνται αν θα παρουσιάζονται παρενέργειες σε περίπτωση που η κρέμα διαχέεται και δρα σε διπλανή περιοχή, κάτι που δεν συμβαίνει εύκολα με τις ενέσεις που γίνονται με ακρίβεια σε συγκεκριμένο μυ και θεωρούνται ασφαλείς.

Και, τέλος, αν η θεραπεία με το καινούριο καλλυντικό θα είναι οικονομικά συμφέρουσα για μια γυναίκα σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα προσφέρει. Το σίγουρο είναι ότι το καινούριο καλλυντικό αναμένεται με ενδιαφέρον από όσες επιθυμούν κάτι εντελώς ανώδυνο και φοβούνται ή αγχώνονται και μόνο στην ιδέα της βελόνας.

 

Πηγή: elle