Σεξ και εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

σεξ και εγκυμοσύνη

Προσπαθούσατε καιρό. Επιτέλους καταφέρατε και μείνατε έγκυος. Καθώς το μωρό μεγαλώνει στην κοιλιά σας, σίγουρα αρχίσατε να αναρωτιέστε: Συνδυάζονται το σεξ και η εγκυμοσύνη; Οι ειδικοί λένε ναι. Αν η εγκυμοσύνη σας δεν εμφανίσει επιπλοκές, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην κάνετε σεξ. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ενθαρρύνεται, ώστε να παραμένουν δεμένα τα ζευγάρια.

Μάλιστα, το σεξ στην εγκυμοσύνη ίσως σας φανεί πιο διασκεδαστικό. Δεν υπάρχει το άγχος της προσπάθειας να μείνετε έγκυος, ούτε ο φόβος μήπως μείνετε έγκυος. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πώς είναι το σεξ της εγκυμοσύνης διαφορετικό;

Ο όγκος του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται περίπου 40%. Αυτό όχι μόνο προκαλεί πρήξιμο στο στήθος, αλλά αυξάνει και την ευαισθησία στις ερωτογενείς ζώνες. Αυτό σημαίνει πιο έντονους, ή και περισσότερους οργασμούς.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η επιθυμία για σεξ θα αλλάζει όλους αυτούς τους μήνες. Ίσως δεν υπάρχει καθόλου το πρώτο τρίμηνο, που θα νιώθετε κόπωση και ναυτίες. Το δεύτερο τρίμηνο η λίμπιντο θα αυξηθεί, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών, και θα μειωθούν όσο πλησιάζει η περίοδος της γέννας, που θα νιώθετε πόνους και θα έχετε άγχος για το γεγονός ότι θα είστε γονέας.

σεξ και εγκυμοσύνη ζευγάρι

Το σεξ είναι ασφαλές αυτή την περίοδο;

Αποτελεί ένα ερώτημα πολλών ζευγαριών. Το σεξ δεν μπορεί να επιφέρει αποβολή. Ακόμη κι αν ο σύντροφος σας είναι ιδιαίτερα προικισμένος, το πέος του δεν πρόκειται να ακουμπήσει το μωρό, καθώς το μωρό δεν βρίσκεται στο αιδοίο. Περιβάλλεται στον δικό του «θόλο» μέσα στα δυνατά τείχη της μήτρας, πίσω από τον τράχηλο, και είναι καλά απορροφημένο από το αμνιακό υγρό. Αν παρατηρήσει κάτι το μωρό σας, αυτό θα είναι μια απαλή κίνηση, που ίσως το κοιμίσει.

Αλλά και πάλι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αποφύγετε το έντονο σεξ, καθώς δε θέλετε να τραυματίσετε κάποια από τις γεννητικές περιοχές. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο για να δείτε τι θα λειτουργήσει σε εσάς.

Επιτρέπεται το στοματικό σεξ;

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το στοματικό σεξ. Όσο πλησιάζετε στην ημερομηνία να γεννήσετε, οι ορμόνες και η αραίωση της αυχενικής βλέννας μπορεί να προκαλέσουν κάποιες αλλαγές. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά του συντρόφου, μπορείτε να συνεχίστε.

Υπάρχουν βέβαια κάποιοι περιορισμοί. Αν είστε στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ο γιατρός σας προτείνει ξεκούραση, καλύτερα να το αποφύγετε, καθώς ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις. Αποφύγετε το στοματικό σεξ αν ο/η σύντροφος έχει κάποια πληγή, κρύωμα ή έρπη.  Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με το να κάνετε εσείς στοματικό σεξ στον/στην σύντροφο σας.

σεξ και εγκυμοσύνη γυναίκες

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή, συνήθως οι γιατροί συστήνουν σε μια έγκυο γυναίκα να είναι αυτή από πάνω, να είναι στο πλάι, ή συστήνουν το doggie style. Ορισμένες από αυτές μπορεί να παρέχουν στήριξη στην κοιλιά σας. Άλλες μπορεί αν σας αφήσουν να ελέγξετε το βάθος της διείσδυσης, καθώς μπορεί να μη νιώθετε το ίδιο άνετα όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, μην ντραπείτε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές ανάλογα με τον τρόπο που εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας.

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτο φθινόπωρο: Συμβουλές για το μωρό σας

Έρχεται ο μπέμπης: Τι να περιμένετε