Ψυχολογία έφηβων κοριτσιών: 3+1 tips για να τις καταλάβετε

ψυχολογία έφηβων κοριτσιών

Η ψυχολογία των εφήβων, πόσο μάλλον των έφηβων κοριτσιών, είναι κάτι που ανησυχεί πολλούς γονείς. Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν ανεπιτυχώς να καταλάβουν τα παιδιά τους σε αυτό το στάδιο της ζωής τους. Γι αυτό το λόγο, οι καυγάδες πρωταγωνιστούν σε σπίτια που τα κορίτσια βρίσκονται στην εφηβεία. Αντί να επαναλάβετε αυτό το μοτίβο, σας έχουμε κάποιες συμβουλές προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα την ψυχολογία των έφηβων κοριτσιών και να αποκαταστήσετε τις σχέσεις σας μαζί τους.

  1. Μιλήστε τους

Ένας από τους βασικούς τρόπους για να τις καταλάβετε, είναι να μπορέσετε να αναπτύξετε συζήτηση μαζί τους. Ξεκινήστε με μικρές απλές ερωτήσεις, όπως «Πώς ήταν η μέρα;», «Πώς πήγε το μάθημα;». Αν δείτε ότι δεν έχουν όρεξη, θυμίστε τους πως αν θελήσουν αν μιλήσουν, θα είστε εκεί για τις ακούσετε. Ξεκινήστε κάποια σειρά ή δείτε μια ταινία μαζί, προκειμένου να έχετε ένα θέμα συζήτησης.

ψυχολογία έφηβων κοριτσιών

  1. Ρωτήστε για τα ενδιαφέροντα τους

Για να μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα την ψυχολογία των έφηβων κοριτσιών, μιλήστε τους για τα ενδιαφέροντα τους. Αν για παράδειγμα, ασχολούνται με τη μουσική, ρωτήστε τους ποια είναι τα αγαπημένα τους συγκροτήματα ή τα αγαπημένα τους τραγούδια. Ακούστε τα μαζί. Αποφύγετε να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια σας αν δεν σας αρέσουν. Ένας από τους τρόπους για να καταλάβετε τα κορίτσια σε αυτή την ηλικία είναι να βρείτε τι τους παρακινεί και τι τις κάνει χαρούμενες. Ανακαλύπτοντας τις πηγές έμπνευσης τους, θα μπορέσετε να έρθετε πιο κοντά με αυτές.

  1. Δείξτε ότι έχει σημασία το πώς νιώθουν

Είτε είναι αναστατωμένες, είτε στενοχωρημένες ή θυμωμένες, δείξτε τους ότι έχει σημασία το πώς νιώθουν. Μην αρχίσετε να παραπονιέστε αν δείτε ότι υπερβάλλουν. Δείξτε κατανόηση και προσπαθήστε να τους δώσετε κάποια χρήσιμη συμβουλή. Αν η συζήτηση αρχίσει να οδηγείται σε καυγά, δώστε τους την ευκαιρία να εκφραστούν. Αφού ολοκληρώσουν τη σκέψη τους, προσπαθήστε να απαντήσετε. Δείξτε τους ότι έχετε καταλάβει τον τρόπο σκέψης τους.

ψυχολογία έφηβων κοριτσιών

  1. Αφήστε τους χώρο για λίγη ανεξαρτησία

Οι έφηβοι προσπαθούν να ξεφύγουν από το γονεϊκό πλαίσιο και να γίνουν περισσότερο ανεξάρτητοι. Αυτό το διάστημα θα σας φανεί πως συνεχώς οι έφηβες αναζητούν την ανεξαρτησία τους. Δεν αναπτύσσονται μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά. Επομένως, η γνώμη τους δε θα είναι πάντοτε σύμφωνη με τη δική σας. Βρείτε σημεία που θα μπορέσετε να τις αφήσετε να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις, για παράδειγμα στην εμφάνιση τους. Δώστε τους χώρο να περνούν με τον εαυτό τους. Θυμίστε τους βέβαια ότι είστε εκεί για να τους παρέχετε συμβουλές.

Διαβάστε ακόμη:

Πόνος στο στομάχι από άγχος; Tips ανακούφισης

Καρμικές σχέσεις: Ποια τα χαρακτηριστικά τους