Μητρικός θηλασμός: 4+1 οφέλη

μητρικός θηλασμός οφέλη μαμά

Ο μητρικός θηλασμός έχει πολλά οφέλη. Μάλιστα, θεωρείται από πολλούς μια από τις καλύτερες τροφές της φύσης. Το μητρικό γάλα είναι ειδικά κατασκευασμένο από τη φύση ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός νεογέννητου μωρού. Ποια οφέλη όμως έχει ο μητρικός θηλασμός τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό;

  1. Είναι εύκολο για την πέψη του μωρού

Το μητρικό γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για το πεπτικό σύστημα του μωρού. Οι πρωτεΐνες και το λίπος στο γάλα είναι πιο εύκολα για την πέψη σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Επιπλέον, τα συστατικά του απορροφούνται πολύ εύκολα. Σε αντίθεση με τη φόρμουλα, το μητρικό γάλα αλλάζει σε σύνθεση σε σχέση με τις ανάγκες του μωρού σας.

μητρικός θηλασμός οφέλη

  1. Παρέχει προστασία από μικρόβια

Κάθε φορά που θηλάζετε το μωρό σας, εκείνο λαμβάνει μια υγιή δόση αντιβιοτικών. Αυτό βοηθάει την ενίσχυση της άμυνας του απέναντι στο κρυολόγημα, μολύνσεις του αυτιού, αναπνευστικές μολύνσεις και άλλου είδους παιδικές αρρώστιες.

  1. Ενισχύεται το υγιές σωματικό βάρος

Ένα από τα οφέλη που έχει ο μητρικός θηλασμός είναι ο έλεγχος της όρεξης του μωρού σας. Ένα μωρό που θηλάζει είναι περισσότερο πιθανό να σταματήσει να πίνει γάλα όταν θα χορτάσει από ένα μωρό που πίνει γάλα από φόρμουλα Επιπλέον, η αύξηση του σωματικού βάρους του μωρού συνεχίζει να αυξάνεται με υγιή τρόπο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας σε ποσοστό 25%.

μητρικός θηλασμός οφέλη μωρό

  1. Ενισχύεται ο δεσμός μητέρας-μωρού

Για πολλές μητέρες, ο σωματικός και συναισθηματικός δεσμός που λαμβάνουν από τον θηλασμό του μωρού είναι το μεγαλύτερο όφελος. Αυτό δε σημαίνει ότι μια μητέρα που δεν θηλάζει δεν μπορεί να δεθεί με το μωρό της. Απλά ο δεσμός αυτός είναι λίγο πιο διαφορετικός.

  1. Ενισχύεται η ανάρρωση έπειτα από τη γέννηση του μωρού

Όταν ένα μωρό θηλάζει, ενεργοποιείται η παραγωγή της οξυτοκίνης, της ορμόνης που ενισχύει το αίσθημα της ευδαιμονίας και ενθαρρύνει την μήτρα να επανέλθει στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Τα οφέλη που έχει ο μητρικός θηλασμός δεν σταματούν εδώ. Καθώς κατά τη διάρκεια του θηλασμού καίγονται περίπου 300-500 θερμίδες τη μέρα. Αυτό συμβάλλει στην πιο γρήγορη απώλεια του βάρους από την εγκυμοσύνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που αποφασίζουν να θηλάσουν φτάνουν στο βάρος που είχαν πριν την εγκυμοσύνη περίπου 6 μήνες πιο νωρίς από τις γυναίκες που δεν θηλάζουν. Και μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα επίπεδα βάρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Διατροφή για θηλάζουσα μητέρα: 3+1 υγιεινά σνακ

Περιποίηση νεογέννητου μωρού: 4+1 tips για να αποφύγετε το ξηρό δέρμα