Δεύτερο παιδί στο σπίτι: Tips να προετοιμάσετε το πρώτο

δεύτερο παιδί στο σπίτι εκγυμοσύνη

Το επιβεβαίωσε το τεστ, όπως και ο γυναικολόγος. Σε λίγο καιρό θα έρθει το δεύτερο παιδί στο σπίτι. ΟΙ γύρω σας χάρηκαν αρκετά με αυτή την είδηση. Δεν είναι σίγουρο ότι θα χαρεί και το πρώτο σας παιδί εξίσου. Μπορεί να του φανεί περίεργο. Ή μπορεί να νιώσει άβολα ή ζήλια, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί σας για το δεύτερο παιδί που θα έρθει στο σπίτι σε λίγο καιρό.

  1. Βρείτε το κατάλληλο timing να το ανακοινώσετε στο παιδί σας

Ιδανικά, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας για να κάνετε αυτή τη συζήτηση με το παιδί σας. Όχι μόνο θα γνωρίζετε ότι η εγκυμοσύνη σας προχωράει καλά, αλλά θα αρχίσει να φαίνεται και η κοιλιά σας. Αν όμως υποφέρετε ακόμη από ναυτίες, ίσως να κάνετε αυτή τη συζήτηση με το παιδί σας νωρίτερα, ειδάλλως θα νομίζει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ξεκαθαρίστε ότι δεν είστε άρρωστες, απλά ότι το να μεγαλώσει ένα μωρό είναι λίγο δύσκολο.

δεύτερο παιδί στο σπίτι

  1. Μην υποθέσετε ότι θέλει να μάθει πολλές λεπτομέρειες

Οι ενήλικες έχουν μια τάση να εξηγούν με υπερβολικές λεπτομέρειες στα παιδιά τους. Βέβαια, μερικές φορές είναι καλύτερο να κρατήσετε την εξήγηση με όσο πιο απλά λόγια γίνεται. Αν ρωτήσει πώς γίνονται τα μωρά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλει να μάθει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το σεξ και την τεκνοποίηση. Κρατήσετε τις απαντήσεις σας απλές.

  1. Να είστε καθησυχαστικοί αλλά ταυτόχρονα ειλικρινείς

Πείτε στο παιδί σας ότι ένα νέο μωρό δε θα αλλάξει το πόσο το αγαπάτε, αλλά εξηγήστε του ότι το νέο μωρό θα χρειάζεται αρκετό από τον χρόνο σας. Εξηγήστε του ότι το μωρό σας θα κλαίει αρκετά, ότι θα ξυπνάει μέσα στο βράδυ για να φάει και ότι θα πρέπει να το κρατάτε αρκετά στην αγκαλιά σας. Ξεκαθαρίστε ότι δε θα μπορούν να παίζουν μαζί από την αρχή, αλλά ότι θα υπάρχουν τρόποι να βοηθήσει εσάς και το μωρό.

δεύτερο παιδί στο σπίτι προετοιμασία

Δεύτερο παιδί στο σπίτι- Εξηγώντας την εγκυμοσύνη

Δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο που θα πρέπει να εξηγήσετε την εγκυμοσύνη σε ένα μικρό παιδί; Ίσως οι παρακάτω συμβουλές σας βοηθήσουν:

  1. Χρησιμοποιήστε βιβλία

Η ιδέα της εγκυμοσύνης θα είναι πιο κατανοητή σε ένα παιδία μέσα από βιβλία ή παραμύθια. Οι εικόνες θα μπορέσουν να επεξηγήσουν καλύτερα την εγκυμοσύνη από τις λέξεις, και θα το καθοδηγήσουν στο να σας κάνει πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, που θα είστε σε θέση να τις απαντήσετε πιο εύκολα.

  1. Δείξτε παλιές φωτογραφίες

Πάρτε ένα παλιό άλμπουμ με φωτογραφίες από την πρώτη σας εγκυμοσύνη ώστε να του δείξετε πώς ήσασταν όσο προχωρούσε η εγκυμοσύνη σας. Αν έχετε και κάποιο υπέρηχο να του δείξετε, το μωρό σας θα ενθουσιαστεί.

Διαβάστε ακόμη:

Δεύτερο παιδί: Πώς να αποφύγετε αντιζηλίες

Εκπαίδευση ύπνου μωρού: 3+1 μέθοδοι να μάθει να κοιμάται μόνο του