Ασφάλεια μωρού: Πώς να προετοιμάσετε τον χώρο σας

ασφάλεια μωρού πρίζες

Η ασφάλεια του μωρού είναι μια από τις βασικές ανησυχίες των νέων γονέων. Λίγα πράγματα δίνουν περισσότερη χαρά από την παρακολούθηση του παιδιού να κάνει τα πρώτα του βήματα και να το απολαμβάνει. Ωστόσο, τώρα που το μωρό σας έχει αρχίσει να μπουσουλάει, ή και να περπατάει, οι κίνδυνοι τραυματισμού είναι αρκετοί. Οι προσπάθειες να το προστατεύσετε έχουν αυξηθεί.

Είναι εύκολο να μαζέψετε όλα τα εύθραυστα αντικείμενα. Αλλά δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την τουαλέτα, ή κάποιες σκάλες. Για αυτό το λόγο είναι καλό να αρχίσετε να ασφαλίζετε το σπίτι από νωρίς, πριν το μωρό σας αρχίσει να κινείται με άνεση στους χώρους του σπιτιού, για να αποφύγετε πιθανές πτώσεις ή τραυματισμούς. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε σε ποιους χώρους του σπιτιού θα πρέπει να παρέμβετε για την αποτελεσματική ασφάλεια του μωρού σας.

  1. Γωνίες και άκρες

Το γυάλινο τραπεζάκι του καφέ που βρίσκεται στο σαλόνι σας δίνει μια άλλη όψη στο χώρο. Ωστόσο, τώρα που το μωρό σας ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βήματα, είναι πιο πολύ επικίνδυνο παρά όμορφο. Τοποθετήστε προστατευτικά στις γωνίες των τραπεζιών που θα είναι μαλακά και αφρώδη, ώστε να μην υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος κάποιας πρόσκρουσης αν χτυπήσει το μωρό σας. Τα ίδια προστατευτικά μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα σημεία του σπιτιού ή γωνίες, όπως για παράδειγμα στις γωνίες του σπιτιού.

ασφάλεια μωρού κουζίνα

  1. Επικίνδυνες ουσίες

Δεν αρκεί μόνο να τοποθετήσετε τα χάπια ή τα απορρυπαντικά σε ψηλά ράφια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το μωρό σας έχει αρχίσει να σκαρφαλώνει. Όσο τοποθετείτε προστασία στους χώρους του σπιτιού σας, τοποθετήστε αυτά τα αντικείμενα, καθώς και όσα μπορούν να γίνουν επιβλαβή για το μωρό σας σε ντουλάπια που κλειδώνουν, ή τοποθετήστε stop σε αυτά τα ντουλάπια. Το σημαντικό είναι να μην έχει πρόσβαση το μωρό σας σε αυτά.

  1. Σκάλες και πόρτες

Για την καλύτερη ασφάλεια του μωρού σας, κρατήστε το μακριά από σκάλες εγκαθιστώντας πόρτες ασφαλείας για μωρά στις σκάλες. Τοποθετήστε τις πόρτες ασφαλείας για τα μωρά έξω από τα δωμάτια που δεν επιθυμείτε να έχει πρόσβαση (όπως το μπάνιο ή το γραφείο), ή τοποθετήστε το χερούλι πιο πάνω ώστε να μην έχει πρόσβαση. Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε μια ασφάλεια χειρολαβής πόρτας ώστε το μωρό σας να μην μπορεί να ανοίξει την πόρτα. Το ίδιο ισχύει και για τις συρόμενες πόρτες.

ασφάλεια μωρού πόρτες

  1. Παράθυρα

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δε θα κινδυνεύσει να πέσει από το παράθυρο εγκαθιστώντας μεταλλικά προστατευτικά στα παράθυρα που δεν επιτρέπουν το παράθυρο να ανοίγει περισσότερο από λίγα εκατοστά. Αν έχετε στόρια αντί για παντζούρια, είναι σημαντικό να κρατήσετε τα κορδόνια ψηλά, ώστε να μην έχει πρόσβαση σε αυτά το μωρό σας.

  1. Πρίζες και ηλεκτρικές συσκευές

Όταν το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλάει, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε προστατευτικά στις πρίζες. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για να αποφύγετε κάποιο άσχημο ατύχημα (να βάλει το χέρι του). Τώρα που θα αρχίσει να περπατάει, θα πρέπει να προσέξετε και τις ηλεκτρικές συσκευές. Αποφύγετε να τις αφήνετε σε διάφορα σημεία που να έχει πρόσβαση. Όσον αφορά την κουζίνα, τοποθετήστε ασφάλεια στον φούρνο και το ψυγείο ώστε το μωρό σας να μην μπορεί να τα ανοίξει. Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάτε να αφαιρείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές από την πρίζα έπειτα από τη χρήση.

Διαβάστε ακόμη:

Διακόσμηση βρεφικού δωματίου: Έξυπνα tips and tricks

Ποιο καρότσι μωρού να επιλέξω; 6+1 συμβουλές