Αποβολή εμβρύου: Πώς να το διαχειριστείτε

αποβολή εμβρύου

Η αποβολή ενός εμβρύου είναι μια επίπονη διαδικασία τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Η αποβολή ενός εμβρύου δυστυχώς είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Συνήθως, αν και δεν αποτελεί τον κανόνα, παρατηρείται τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Συνήθως σε μια γυναίκα παίρνει περισσότερο καιρό να θεραπευτεί ψυχικά από ότι σωματικά. Μια γυναίκα μπορεί να νιώσει ενοχή, θυμό, σοκ, στενοχώρια και την αίσθηση της αποτυχίας. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αναρωτηθούν τα παρακάτω.

  1. Μήπως φταίω εγώ;

Ορισμένες γυναίκες αναρωτιούνται αν έκαναν λάθος και διακόπηκε η εγκυμοσύνη τους. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Αυτό είναι κάτι που συνέβη σε εσάς, όχι κάτι που κάνατε εσείς. Οι περισσότερες αποβολές πραγματοποιούνται επειδή υπήρχαν κι άλλα προβλήματα στο έμβρυο.

  1. Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μέχρι να αρχίσω να προσπαθώ πάλι;

Αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό σας και το πόσο γρήγορα θα αναρρώσετε. Καλό είναι η συζήτηση αυτή να γίνει με τον γιατρό σας. Φυσικά, καλό είναι, πριν αρχίσετε να προσπαθείτε πάλι να έχετε αναρρώσει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

αποβολή εμβρύου γιατρός

Πώς να νιώσετε καλύτερα

Η ανάρρωση μετά από μια αποβολή εμβρύου περιλαμβάνει τόσο τον σωματικό, όσο και τον συναισθηματικό παράγοντα. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε μια αποβολή.

  1. Δώστε στο σώμα και το μυαλό σας χρόνο

Πολλές φορές ο χρόνος μπορεί να κάνει θαύματα. Όπως το σώμα σας έχει ανάγκη χρόνο να επανέλθει στο φυσιολογικό, έτσι συμβαίνει και με το μυαλό σας. Περιμένετε μερικούς μήνες πριν ξεκινήσετε μια νέα δουλειά, πριν μετακομίσετε ή πριν κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας. Έτσι, θα μπορέσετε να επεξεργαστείτε τις καταστάσεις καλύτερα και θα είστε πιο συνειδητοποιημένες για τις αποφάσεις που θα πάρετε.

  1. Αφήστε τον εαυτό σας να θρηνήσει την απώλεια

Αφήστε τον εαυτό σας να περάσει όλα τα στάδια του πένθους. Αν νιώθετε ότι θέλετε να κλάψετε, κλάψτε. Είναι για εσάς μια απώλεια, ειδικά αν προσπαθούσατε να μείνετε έγκυος καιρό. Αν δείτε ότι τα συναισθήματα της θλίψης διαρκούν πολύ καιρό, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.

αποβολή εμβρύου υπέρηχος

  1. Φροντίστε τον εαυτό σας

Περάσατε μια δραματική εμπειρία. Φυσικά και θα πάρετε το χρόνο σας. Ωστόσο, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Προσπαθήστε να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, να τρώτε καλά και να διατηρήσετε ένα σταθερό σωματικό βάρος. Κάντε κάποια δραστηριότητα που σας αρέσει κάθε μέρα, χαλαρώστε. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

  1. Ζητήστε στήριξη και βοήθεια

Όποτε νιώσετε έτοιμες, μοιραστείτε τα συναισθήματα σας με τον/την σύντροφο σας, την οικογένεια και τους φίλους σας. Ζητήστε τους κατανόηση και περάστε χρόνο μαζί τους. Σίγουρα θα θέλουν κι εκείνοι να σας βοηθήσουν. Αν δείτε ότι χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια για τη διαχείριση των συναισθημάτων σας, επικοινωνήστε με έναν ειδικό.

αποβολή εμβρύου ζευγάρι

  1. Αποχαιρετήστε το μωρό σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τη νέα πραγματικότητα χωρίς ένα «κλείσιμο». Κάντε μια μικρή τελετουργία για να αποχαιρετίσετε το μωρό σας. Κάντε ένα μικρό κουτί αναμνήσεων, γράψτε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, θάψτε κάποιο αντικείμενο που σας το θυμίζει στον κήπο, οτιδήποτε λειτουργεί για εσάς.

Η αποβολή του εμβρύου είναι μια δύσκολη διαδικασία. Αλλάζει τις ελπίδες και τα όνειρα σας για το μέλλον. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν είστε μόνες σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική στάση και εστιάστε στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη:

Το φθινόπωρο: Η ώρα για εποχική κατάθλιψη;

Υγιείς σχέσεις: 5+1 μυστικά να τις αποκτήσετε