Άλματα ανάπτυξης βρέφους το πρώτο έτος της ζωής τους

άλματα ανάπτυξης βρέφους

Όπως και με τη σωματική ανάπτυξη, έτσι και με την πνευματική, ένα μωρό υφίσταται τα άλματα ανάπτυξης βρέφους. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα άλματα ανάπτυξης προκύπτουν την ίδια στιγμή που πραγματοποιούνται και οι αλλαγές στον εγκέφαλο.

Σε κάθε άλμα ανάπτυξης η επαφή που έχει ένα μωρό με τον κόσμο αλλάζει. Χρησιμοποιούν αυτή την περίοδο για να μάθουν νέες δεξιότητες που οδηγούν στην ανάπτυξη του.

Γιατί τα μωρά βιώνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο περίπου το ίδιο διάστημα;

Τα μωρά έρχονται σε έναν νέο κόσμο στον πρώτο χρόνο της ζωής τους περίπου 8 φορές, μέσω του οποίου μπορούν να δουν τα πράγματα με τρόπο που δεν μπορούσαν πριν. Πώς περίπου γίνεται αυτό;

άλματα ανάπτυξης βρέφους κορίτσι

 

  1. 5 εβδομάδες- Αρχίζουν να μεγαλώνουν και να δακρύζουν

Σε αυτό το άλμα, η ανάπτυξη επικεντρώνεται στον μεταβολισμό του μωρού σας, τα έντερα και τα αισθητικά όργανα. Το μωρό σας θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τον κόσμο γύρω τους και θα μπορεί να δει καλύτερα σε απόσταση 20-30 εκατοστά. Ως γονείς, θα μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας έχει καλύτερα ερεθίσματα με εσάς και τους γύρω σας. Θα  παρατηρήσετε και ότι θα μπορεί να έχει περισσότερα δάκρυα από ότι παλαιότερα.

  1. 8 εβδομάδες- Ο κόσμος δεν είναι πια μια «σούπα»

Σε αυτό το άλμα, το μωρό σας δεν βιώνει τον κόσμο ως μια ενότητα, ως μια «σούπα». Αρχίζει να διαχωρίζει και να σχηματίζει διάφορα μοτίβα. Για παράδειγμα, αρχίζει να ανακαλύπτει τα χέρια του. Θα αρχίσει να τα κοιτά με περιέργεια και να τα γυρνά. Αρχίζει να χάνει ορισμένα αντανακλαστικά και να νιώθει σταδιακά τα πράγματα που μπορεί να κάνει με το σώμα του. Ωστόσο, όλες οι κινήσεις του σώματος ακόμη θα φαίνονται ως ξύλινες.

  1. 12 εβδομάδες- Το μυστικό πίσω από το παιχνίδι με τα αεροπλανάκια

Στον πρώτο χρόνο, το μωρό σας μαθαίνει πράγματα τα οποία φαντάζουν τόσο απλά για τους ενήλικες που απλά δεν τα σκέφτονται. Ωστόσο για τα μωρά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα παρατηρήσετε ότι οι κινήσεις του μωρού σας αρχίζουν να είναι λιγότερο ξύλινες και ρομποτικές. Οι αλλαγές θα είναι εμφανής με τον τρόπο που θα παίζει με τους ήχους της φωνής του.

Αυτή η ανάπτυξη είναι και ο λόγος που τα μωρά τους αρέσει να παίζουν «αεροπλανάκια» τόσο πολύ. Δηλαδή, να «πετάνε» στο δωμάτιο μέσα από μεγάλες κινήσεις που κάνουν οι γονείς με τα χέρια τους.

άλματα ανάπτυξης βρέφους κοριτσάκι

 

  1. 19 εβδομάδες- Χτύπημα των χεριών

Ένα από τα άλματα ανάπτυξης ενός βρέφους είναι αυτό εδώ. Σε αυτό το άλμα μπορεί να δει, αν ακούσει, να μυρίσει, να γευτεί, ακόμη και να κάνει μια μικρή σειρά από μεταβάσεις. Παραδείγματα αποτελούν να χαιρετήσει με τα χέρια, ή να πιάσει κάτι με αυτά. Θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας απολαμβάνει τα κλασσικά τραγούδια για μωρά, όπως το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ».

  1. 26 εβδομάδες- Η σχέση των αντικειμένων

Όταν το μωρό σας είναι περίπου 6 μηνών, μπαίνει στον κόσμο των «σχέσεων». Πώς ένα κομμάτι σχετίζεται ε ένα άλλο; Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης, παίρνουν μορφή απλά καθημερινά πράγματα, όπως η σχέση που έχουν τα αντικείμενα μεταξύ τους. Για παράδειγμα ένα μπλοκ βρίσκεται μέσα ή έξω από το κουτί. Το μωρό σας μπορεί επίσης να αρχίσει να κλαίει όταν απομακρύνεστε από αυτό. Τώρα είναι στο στάδιο που καταλαβαίνει ότι η απόσταση ανάμεσα σας μπορεί να αυξομειώνεται.

άλματα ανάπτυξης βρέφους 26 εβδομάδες

 

  1. 37 εβδομάδες- Παρατήρηση, σύγκριση και ταξινόμηση

Η λέξη κατηγοριοποίηση κάνει την εμφάνιση της. Το μωρό σας πρέπει να μάθει για παράδειγμα, ότι μια ασπρόμαυρη γάτα δεν είναι μια αγελάδα. Αυτό απαιτεί αρκετή παρατήρηση και σύγκριση. Αυτό το διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα θα απολαμβάνει να βγαίνει έξω.

  1. 46 εβδομάδες- Γι’ αυτό «πετάει» η φρουτόκρεμα

Το μωρό σας μαθαίνει να αναγνωρίζει και να ελέγχει τη ροή των αίτιων και των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, η φρουτόκρεμα, σημαίνει να πιάσετε το κουτάλι, να τοποθετήσετε λίγη φρουτόκρεμα στο κουτάλι, να φέρετε το κουτάλι προς το πρόσωπο και να το τοποθετήσετε στο στόμα.

Το μωρό σας δε θα μπορεί να ακολουθήσει όλο αυτό το πρόγραμμα μόνο του, αλλά θα μπορεί να κάνει 2-3 κινήσεις στη σειρά. Για παράδειγμα, να πιάσει το κουτάλι, να βάλει φρουτόκρεμα και μετά να την πετάξει από εδώ κι από εκεί. Αν το αφήσετε μόνο του, κατά πάσα πιθανότητα θα τα κάνει όλα χάλια. Μια θέση που να πλένεται εύκολα και αρκετή υπομονή είναι μια καλή επένδυση που θα αποδώσει αρκετά σύντομα.

άλματα ανάπτυξης βρέφους ύπνος

 

  1. 55 εβδομάδες- Το πλύσιμο των πιάτων είναι ένα μεγάλο πάρτυ

Τα άλματα ανάπτυξης του βρέφους έχουν αυξήσει τώρα την ανάπτυξη του. Πλέον, θα μπορεί να δει μια ολόκληρη μια σειρά από πράξεις. Γνωρίζουν ότι ένα βρώμικο πιάτο πρέπει να τοποθετηθεί στο νερό, να το τρίψετε με ένα πιάτο και να το ξεπλύνετε. Τους αρέσει να βοηθούν με τέτοιου είδους δουλειές. Και φυσικά, τους αρέσει και το νερό με το σαπούνι.

Διαβάστε ακόμη:

Λευκοί ήχοι για μωρά: 3+1 οφέλη

Αντιδραστικό παιδί: 2+1 tips για να το κατευθύνετε