Νικήστε τους 4 εχθρούς της επιδερμίδας με οικονομικές θεραπείες!

1. Αφυδάτωση
Το χειμώνα η ξηρότητα της επιδερμίδας εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα. Για να ενισχύσουμε το υδρολιπιδικό φιλμ που την προστατεύει, οι δερματολόγοι προτείνουν αρκετά ενυδατικές κρέμες με ουρία, ceramides ή υαλουρονικό οξύ, συστατικά που ενισχύουν την υγρασία της. 

Η λύση: Αν το πρόβλημα δεν υποχωρεί και θέλετε κάτι πιο δραστικό, η δερματολόγος Λία Παπαθανάκου προτείνει μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, ceramides, βιταμίνες. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει ήπια μικροδερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους και στη συνέχεια εφαρμογή γαλακτικού οξέος, συστατικού που δεν προκαλεί ξεφλούδισμα. Το κόστος για τη μεσοθεραπεία είναι € 80-€ 100 και € 120-€150 για το συνδυασμό μικροδερμοαπόξεσης και εφαρμογής γαλακτικού. 

2. Ακμή
Το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (p.acnes), γονιδιακοί παράγοντες, αλλά και το στρες συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος, που παρουσιάζεται σε διάφορα στάδια. Ένα καλό καθαριστικό και η σωστή επιλογή μιας ενυδατικής κρέμας και oil-free προϊόντων μακιγιάζ είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να το περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Η λύση: Ευτυχώς στα ιατρεία προσφέρονται πλέον αρκετά οικονομικές θεραπείες. Ενδεικτικά η γιατρός αναφέρει τη φωτοδυναμική θεραπεία (γίνεται με λέιζερ που ενεργοποιεί μια φωτοευαίσθητη ουσία) έναντι € 60. Η άλλη επιλογή είναι η εφαρμογή διαλύματος με σαλικυλικό οξύ, το οποίο κοστίζει περίπου € 60-€ 80. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται ελαφρύ ξεφλούδισμα.

3. Πανάδες
Η συσσώρευση μελανίνης τοπικά οφείλεται σε ορμονικούς λόγους (δεν είναι τυχαίο που σε κάποιες γυναίκες παρουσιάζεται κατά την εγκυμοσύνη), αλλά και στην αντίδραση των μελανοκυττάρων στον ήλιο. Η αγωγή μπορεί να είναι τοπική: οι γιατροί προτείνουν κρέμες με αντιοξειδωτικά, αρμπουτίνη και βιταμίνη C. 

Η λύση: Στο ιατρείο μπορεί να συνταγογραφήσουν κρέμα με υδροκινόνη (με συγκέντρωση έως 8%) που εφαρμόζεται για μικρό διάστημα αυτή την εποχή και της οποίας η χρήση απαιτεί προσοχή. Στο ιατρείο μπορείτε να κάνετε πίλινγκ Jessner συνδυαστικά με γλυκολικό κόστους € 100-€ 120 ή μεσοθεραπεία έναντι € 80. Με το πίλινγκ να περιμένετε ελαφρύ ξεφλούδισμα τοπικά.

4. Ρυτίδες
Αρχίζουν να γίνονται εμφανείς με τη μορφή λεπτών γραμμών γύρω από τα μάτια και το μέτωπο μετά τα 30, ενώ στην ηλικία των 40 είναι ακόμα πιο βαθιές. Η διαδικασία της γήρανσης είναι αναπόφευκτη και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την εμποδίσουμε. Ωστόσο, η χρήση αντιηλιακού και ο καλός τρόπος ζωής -δηλαδή επαρκής ύπνος, διακοπή καπνίσματος και σωστή διατροφή- επιβραδύνουν σημαντικά την εμφάνιση αλλά και την επιδείνωση του προβλήματος. Επειδή οι ρυτίδες δεν οφείλονται μόνο στην ηλικία και τις εκφράσεις του προσώπου αλλά και στην ξηρότητα, είναι φρόνιμο να χρησιμοποιείτε μια απλή ενυδατική ήδη από τα 20. 

Η λύση: Στο ιατρείο η οικονομική λύση είναι η μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες έναντι € 80-€ 100.

1. Κρέμα ημέρας για τις πανάδες με αχιλλέα και λευκό τσάι Antispot της Apivita (στα φαρμακεία). 2. Αντιρυτιδική κρέμα Revitalift Laser x3 της L' Oréal. 3. Κρέμα σε μορφή τζελ για δέρμα με ακμή Ac
1. Κρέμα ημέρας για τις πανάδες με αχιλλέα και λευκό τσάι Antispot της Apivita (στα φαρμακεία).
2. Αντιρυτιδική κρέμα Revitalift Laser x3 της L’ Oréal.
3. Κρέμα σε μορφή τζελ για δέρμα με ακμή Ac-Norm SeboControl της Frezyderm (στα φαρμακεία).
4. Ενυδατική κρέμα για ξηρό-μεικτό δέρμα Moisture Surge Intense της Clinique.