Δεν κάνουμε παιδί: Τι μπορεί να φταίει;

Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθείς με το σύντοφό σου για παιδί αλλά τίποτα; Αν έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις κι όλα έδειξαν φυσιολογικά μήπως να εξετάζατε και την περίπτωση του.. αδύναμου σπέρματος; Μάθε τι σημαίνει ο όρος, τι μπορεί να φταίει αλλά και τρόπους αντιμετώπισης! Άλλωστε, όπως δείχνει η έρευνα, πλέον η ανδρική υπογονιμότητα είναι πλέον ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο.

 

Τι σημαίνει «αδύναμο σπέρμα»

 

Το να έχει κάποιος στις μέρες μας αδύναμο σπέρμα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Σε ενάμιση μήνα, τόσος χρόνος χρειάζεται για να κάνει το σπέρμα «επαναφόρτιση», τα πράγματα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά. Πάντα με την προϋπόθεση ότι βρίσκεσαι υπό ιατρική παρακολούθηση, ώστε να εντοπιστεί και να διαγραφεί η αιτία που προκάλεσε αυτό το σπερματικό… μακροβούτι στο κενό.

 

Τι μπορεί να φταίει;

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, μοναδική αιτία μπορεί να είναι το άγχος. Μάλιστα, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στην εποχή μας.
Και δεν μιλάμε μόνο για το χρόνιο στρες, αλλά και για το οξύ, αυτό που προέρχεται π.χ. από ένα θάνατο στην οικογένεια ή μια απόλυση. Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί άλλοι «συνήθεις ύποπτοι», ξεκινώντας από το κάπνισμα (το μοναδικό στο οποίο συμφωνούν όλοι), τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, την ηλικία (πάνω από τα 40), αλλά και την παχυσαρκία.
Ας μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι μπορεί να οφείλεται και σε καθαρά ιατρικούς λόγους, όπως ενδοκρινοπάθειες, παθήσεις του θυρεοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης ή θέματα γενετικά. Επίσης, ρόλο μπορεί να παίξουν και πράγματα που ποτέ δεν θα υποψιαζόμασταν, όπως η απότομη αλλαγή βάρους (τόσο το να πάρεις όσο και το να χάσεις κιλά).

 

Η άποψη του ειδικού

 

Δρ Νίκος Μανιάς, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος
Το πιο σημαντικό από όλα, όπως τονίζει και ο Νίκος Μανιάς (μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος, δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στη γυναικολογική ενδοκρινολογία και υπεύθυνος στη Μονάδα Θεραπείας Υπογονιμότητας «Μητρότης») είναι ότι, στην ουσία, το πρόβλημα της αντρικής υπογονιμότητας έχει λυθεί. Και, μάλιστα, από το 1992. «Το 60% των ζευγαριών που έχουν έρθει στο γραφείο μου τα τελευταία 24 χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα σπέρματος (αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με κάτι άλλο). Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι σήμερα, ειδικά μετά το 1992, όταν ανακαλύφθηκε η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης (η ενδοωριακή έγχυση σπερματοζωαρίων σε περιτπώσεις σοβαρής ολιγοσπερμίας ή αζωοσπερμίας), το συγκεκριμένο πρόβλημα λύθηκε διεθνώς. Ολα αυτά, δηλαδή, τα ζευγάρια μπορούν να τεκονοποιήσουν. Μπορώ να πω ότι για ένα ζευγάρι το πρόβλημα είναι μικρότερο όταν το παρουσιάζει ο σύζυγος., αφού είναι και το πιο εύκολο σε ό,τι αφορά τη λύση του. Γιατί ακόμα και ένα σπερματοζωάριο να είναι ζωντανό, μπορούμε να προχωρήσουμε σε γονιμοποίηση».

 

Δεν είναι ο μόνος

 

Εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι «το 20% των φυσιολογικών, γόνιμων αντρών έχει κατά περιόδους σπέρμα μικρότερο από τις φυσιολογικές παραμέτρους. Για να το θέσω διαφορετικά. Εάν ήδη έχει κάνει δύο παιδιά κάποιος, τι σημασία έχει πόσα εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος διαθέτει; », τονίζει ο ειδικός.

 

Το σπέρμα κινδυνεύει

 

Το αντρικό σπέρμα ακολουθεί παγκοσμίως μια ραγδαία καθοδική πορεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δρα Μανιά, «πολλοί άντρες πάσχουν από υπογονιμότητα παγκοσμίως. Ενώ και οι παράμετροι του σπέρματος (σ.σ. το όριο πάνω από το οποίο το σπέρμα θεωρείται φυσιολογικό) ελαττώνονται συνεχώς, χωρίς να ξέρουμε το γιατί.
Πιθανόν οι λόγοι να είναι περιβαλλοντολογικοί ή να αφορούν τον τρόπο ζωής μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα τελευταία 40 χρόνια, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κατεβάσει διαδοχικά το όριο του φυσιολογικού σπέρματος από τα 60.000.000 στα 20.000.000 ανά ml». Με άλλα λόγια, το αντρικό σπέρμα τείνει να γίνει πολύτιμο. Ετσι, το «προσέχουμε για να έχουμε» γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Ολιγοασθενοσπερμία: είναι ο επιστημονικός όρος για το πρόβλημα της αντρικής υπογονιμότητας, στο οποίο το «όλιγο» αναφέρεται στο μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος και το «άσθενο» στη μικρή κινητικότητά τους.
Σπερμοδιάγραμμα: ονομάζεται η βασική εξέταση που δείχνει την κατάσταση του σπέρματος (ποσότητα και ταχύτητα). Γίνεται σε εργαστήριο γονιμότητας ή σε ειδικευμένο μικροβιολόγο.

 

Γιατί δεν υπάρχει λόγος να κάνει σπερμοδιάγραμμα ένας άντρας πριν αποφασίσει να γίνει πατέρας:

 

Οπως εξηγεί ο δρ Μανιάς, «υπάρχουν πάνω από 250 είδη εργαστηριακών εξετάσεων που αφορούν την αντρική γονιμότητα. Καμία από αυτές δεν μπορεί να δείξει εάν κανείς είναι γόνιμος ή υπογόνιμος.

 

Η γονιμότητα αφορά το ζευγάρι και όχι το κάθε άτομο ξεχωριστά.
Αν, π.χ., ένας άντρας με χαμηλό σπέρμα πάρει μια πολύ γόνιμη γυναίκα, μπορεί και να μην καταλάβει ποτέ ότι έχει πρόβλημα. Πρώτα αφήνουμε το ζευγάρι να κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη για ένα χρόνο (σ.σ. αν η γυναίκα είναι πάνω από 35 το διάστημα πέφτει στους έξι μήνες) και μετά ξεκινάμε να ψάχνουμε τι μπορεί να συμβαίνει».

 

Πώς μπορεί να δυναμώσει το σπέρμα του;

 

* Με το να περιορίσει το κάπνισμα και να αποβάλει το στρες
Το πρώτο, δηλαδή, πράγμα που λένε οι γιατροί για κάθε πάθηση
* Με το να κρατάει δροσερή την περιοχή του οσχέου

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα κάνει μήνες να φορέσετε στενά τζιν ή στενά εσώρουχα. Επίσης, θα πρέπει να περιορίσει τις ώρες που οδηγεί καθημερινά και να σταματήσει να ακουμπάει το λάπτοπ στα γόνατά. Εννοείται πως δεν θα πατήσει το πόδι του σε σάουνα ή τζακούζι.
* Με το να εκσπερματίζει συχνά
Ο αστικός μύθος θέλει το σπέρμα να γίνεται πιο αδύναμο όταν κάποιος έχει καθημερινή σεξουαλική επαφή. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Το σπέρμα (όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές) καταλήγει να βελτιώνεται.

 

Οι εξετάσεις έδειξαν φυσιολογικές και για τους δύο;

 

Εφόσον οι εξετάσεις δείχνουν φυσιολογικές, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, αφού ή κάτι κάνετε λάθος στην προσπάθεια σας, ή έχεις πολύ άγχος για να πετύχεις τον στόχο σου. Και τα δύο αυτά, από μόνα τους ή σε συνδυασμό, μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τις πιθανότητες σου να μείνεις έγκυος, αλλά μπορούν επίσης να διορθωθούν πολύ εύκολα με λίγη ή ελάχιστη προσπάθεια.

 

womanonly.gr