VASER λιποεπιλογή: Το νέο είδος λιποαναρρόφησης

Ζούμε σε μια εποχή που κατακλυζόμαστε από τεχνολογικές εξελίξεις που κάνουν την ζωή μας ευκολότερη. Η ιατρική και ειδικότερα η πλαστική χειρουργική είναι ένας επιστημονικός τομέας που σαφώς βλέπει την τεχνολογική πρόοδο σαν μια ευκαιρία για περισσότερο ακριβή χειρουργικά αποτελέσματα με ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης.

Πολλοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, με σχετικά φυσιολογικό βάρος, έχουν τοπικές εναποθέσεις λίπους σε περιοχές του σώματος τους που έρχονται σε δυσαναλογία με το υπόλοιπο σώμα τους. Συνήθως οι εναποθέσεις αυτές έχουν γενετική προέλευση και δεν απαντούν σε δίαιτα ή άσκηση. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιοχές είναι η κάτω κοιλιακή χώρα, οι γλουτοί, η μέση, οι μηροί και τα γόνατα. Στους δε άντρες πρέπει να αναφέρουμε ιδιαίτερα το στήθος, με την συσσώρευση λίπους να ονομάζεται γυναικομαστία. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η λύση στο πρόβλημα τους αυτό είναι η επέμβαση που ονομάζεται λιποαναρρόφηση. Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση κατά την οποία με την χρήση μικρών σωλήνων (κάνουλες) και την εφαρμογή αρνητικής πίεσης γίνεται αφαίρεση του λίπους από διάφορες περιοχές του σώματος.

Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε μια καινούρια πρωτοποριακή εξέλιξη που ονομάζουμε λιποεπιλογή. Η λιποεπιλογή είναι η διαδικασία μέσω της οποίας με την χρήση υπερήχων (συσκευή VASER) επιλέγουμε αποκλειστικά την καταστροφή του ανεπιθύμητου λίπους αφήνοντας άθικτες άλλες σημαντικές δομές όπως νεύρα, αγγεία και συνδετικό ιστό που διαφορετικά θα κακοποιούνταν λιγότερο (κλασική λιποαναρρόφηση) ή περισσότερο (λιποαναρρόφηση με δονήσεις) στο παρελθόν. Ίσως αναρωτιέστε γιατί αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη; Γιατί απλά σημαίνει λιγότερο μετεγχειρητικό μούδιασμα (νεύρα), λιγότερες εκχυμώσεις (μελανιές-αγγεία) και καλύτερη επαναφορά του δέρματος στην καινούρια του θέση (συνδετικός ιστός). Το αποτέλεσμα της ρίκνωσης του δέρματος, του ουσιαστικού δηλαδή στόχου μας στην επέμβαση φαίνεται ταχύτατα και συνεχίζει να βελτιώνεται για αρκετό καιρό μετά την επέμβαση.

Είναι η λιποεπιλογή κατάλληλη για εσάς;

Η λιποεπιλογή είναι η διαδικασία αφαίρεσης του πλεονάζοντος λίπους με την αρχική εφαρμογή υπερήχων και εν συνεχεία την αναρρόφηση με ειδικά σχεδιασμένες κάνουλες. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίζεται πάντα με σαφήνεια όσο και αν ακούγεται σκληρό ότι η λιποεπιλογή δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος. Δεν υποκαθιστά την σωστή διατροφή, την δίαιτα σε κάποιο υπέρβαρο, ούτε την άσκηση σε όλους μας. Συχνά πρέπει να ομολογήσω πάντως οι ασθενείς βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση τους, μετά την επέμβαση αλλάζουν συνήθειες της ζωής τους όσο αφορά την διατροφή και άσκηση με ευεργετικά αποτελέσματα.

Σε ορισμένες περιοχές το δέρμα μπορεί να εμφανίζει μεγάλη χαλάρωση. Στο παρελθόν η κλασική λιποαναρρόφηση εκεί θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερη χαλάρωση, σήμερα όμως με την χρήση του VASER αυτό είναι λιγότερο πιθανό. Δεν παύουν όμως να υπάρχουν ασθενείς στους οποίους χρειάζεται συνδυασμένη θεραπεία  αφαίρεσης της περίσσειας του δέρματος είτε συγχρόνως με την λιποεπιλογή είτε αργότερα. Περιοχές με τέτοια συμπεριφορά είναι η κοιλιά μετά από εγκυμοσύνη ή μεγάλη απώλεια βάρους, οι γλουτοί και ο λαιμός. Η κυτταρίτιδα δεν μπορώ να πω ότι είναι στις απόλυτες ενδείξεις της λιποεπιλογής μπορεί όμως να δείτε μικρή βελτίωση.

Αποφασίζοντας για την επέμβαση

Αν αισθάνεστε ότι το σώμα σας δεν σας ικανοποιεί γιατί έχει σε κάποια σημεία τοπικό πάχος , είστε πιθανοί υποψήφιοι για λιποεπιλογή. Σε κάθε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής οι ρεαλιστικές προσδοκίες και η καλή υγεία είναι καθοριστικά στοιχεία επιτυχίας. Στην συζήτηση μας θα ξεκαθαρίσουμε το χειρουργικό μας πλάνο και θα συγκεκριμενοποιήσουμε τους στόχους της επέμβασης.

Η λιποεπιλογή είναι μια επέμβαση με περιορισμούς όχι μόνο σωματικούς αλλά και μαθηματικούς. Οι σωματικοί περιορισμοί είναι το βάρος, η ηλικία και η ποιότητα του δέρματος. Οι μαθηματικοί περιορισμοί αναφέρονται στο ποσό του λίπους που μπορούμε να αφαιρέσουμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς μας. Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε πάνω από 4 λίτρα λίπους. Αν συμβεί αυτό ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο και υπό στενή παρακολούθηση για τον κίνδυνο ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

λιποεπιλογή

Κατανοώντας την επέμβαση

Η καλύτερη αναισθησία για την λιποεπιλογή είναι είτε η επισκληρίδιος αναισθησία (όπως ακριβώς στην γέννηση ενός παιδιού), είτε ο συνδυασμός μέθης με τοπική αναισθησία, χωρίς να αποκλείεται η γενική αναισθησία συνήθως όταν συνδυάζουμε την λιποεπιλογή με άλλες επεμβάσεις ή και ακόμα μόνο τοπική αναισθησία αν η επέμβαση είναι μικρή. Η μέθη είναι μια μορφή αναισθησίας κατά την οποία έχετε τις αισθήσεις σας αλλά δεν έχετε αντίληψη του πόνου. Η έγχυση του τοπικού αναισθητικού έχει τριπλό στόχο, την αναισθησία, την αιμόσταση (την μείωση της αιμορραγίας) και την προετοιμασία της περιοχής για το κύριο κομμάτι της επέμβασης.

Η αφαίρεση του λίπους γίνεται με ειδικές κάνουλες που εισάγονται στο δέρμα μέσα από μικρές τομές. Οι κάνουλες συνδέονται με μια συσκευή που παράγει υπερήχους η συχνότητα των οποίων είναι ειδική για την καταστροφή των λιποκυττάρων. Στην συνέχεια εισάγονται από τις ίδιες τομές κάνουλες με ήπια αρνητική πίεση (όχι μεγάλη αρνητική πίεση σαν της κλασικής λιποαναρρόφησης άρα λιγότερη κακοποίηση των ιστών) και έτσι το λίπος αναρροφάται. Σχετικά με μεθόδους λιποαναρρόφησης που συχνά «διαφημίζονται» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οφείλω να αναφέρω ότι την λιποαναρρόφηση με δόνηση την έχω δοκιμάσει και δεν έμεινα ικανοποιημένος , δεν έχει δε την ειδικότητα της λιποεπιλογής και άρα δυνητικά κάνει μεγαλύτερη κάκωση στους ιστούς. Η λιποαναρρόφηση με laser αφορά μόνο μικρές ποσότητες, η απορρόφηση των οποίων γίνεται ακόμα αδιευκρίνιστα από το συκώτι (υπό έρευνα στην Αμερική), είναι ακόμα σε πειραματική εφαρμογή (από μια μόνο ιταλική εταιρία) για μεγαλύτερες ποσότητες δε, απαιτείται η χρήση κλασικής μεθόδου και επίσης γίνεται με τομές.

Τελειώνοντας την επέμβαση κλείνουμε τις τομές μας και σας φοράμε ένα σφιχτό κορσέ. Ο κορσές θα σας συντροφεύσει συνεχώς για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και αρκετές ώρες για άλλες 3-5 εβδομάδες. Ο τελευταίος έχει διπλό ρόλο. Εμποδίζει σημαντικά την δημιουργία αιματωμάτων και βοηθάει το δέρμα να αποκτήσει καλό τόνο, απαραίτητο για να μαζέψει στην καινούρια του θέση.

λιποεπιλογή

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

Λίγη ώρα μετά την επέμβαση φεύγετε από το νοσοκομείο χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Δεν αναμένεται να έχετε ιδιαίτερο πόνο, θα παίρνετε όμως συστηματικά παυσίπονα. Την πρώτη μέρα μπορεί από τις τομές να τρέξει υγρό, από αυτό που βάλαμε στην επέμβαση από τις τομές, γι’ αυτό καλό είναι να προμηθευτείτε 2 κορσέδες ώστε να τους εναλλάσσετε.

Σιγά –σιγά θα εμφανιστούν στις περιοχές τις επέμβασης εκχυμώσεις (μελανιές) που πιθανόν να σας ενοχλούν όταν πιέζονται. Θα υποχωρήσουν μέσα σε 7-10 ημέρες. Αν και άμεσα θα δείτε διαφορά στο σώμα σας, μην ξεχνάτε ότι ακόμα είστε πρησμένοι. Το αποτέλεσμα θα το δείτε να διαμορφώνεται σε περίπου 3 μήνες. Καλό είναι σύντομα, όταν το επιτρέψουν οι μελανιές να αρχίσετε να κάνετε μασάζ στην περιοχή. Έτσι βοηθάτε το δέρμα να προσαρμοστεί, να αγκαλιάσει το σώμα σας καθώς αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση του λίπους.

Μια συχνή αγωνία των ασθενών είναι αν το αποτέλεσμα θα διαρκέσει. Τα λιποκύτταρα δεν αναγεννιούνται στην ενήλικη ζωή. Άρα με την αφαίρεση τους κατά την λιποεπιλογή προκαλούμε μια μόνιμη αλλαγή στο σχήμα του σώματος που είναι ανεξάρτητη από τυχόν αλλαγές του βάρους του σώματος στο μέλλον. Επίσης κάνοντας λιποεπιλογή δεν σημαίνει ότι θα παχύνετε κάπου αλλού.

Λιποεπιλογή H-Def (High Definition)

Μια καινούρια δυνατότητα που έχουμε με την χρήση του VASER είναι η πραγματική εφαρμογή της γλυπτικής στο ανθρώπινο σώμα, αφού μπορούμε με ασφάλεια να εφαρμόσουμε πολύ επιφανειακά στο δέρμα θερμότητα. Έτσι πετυχαίνουμε την ρίκνωση (μάζεμα) συγκεκριμένων σημείων του σώματος , μετατρέποντας το σώμα σε γλυπτό με γραμμές και καμπύλες. Έτσι άνθρωποι που δεν μπορούν να αναδείξουν λεπτομέρειες του σώματος τους, τώρα μπορούν να χαρούν τους γυμνασμένους τους μυς χωρίς το περιττό λίπος που παρά τις προσπάθειες καλύπτει την λεπτομέρεια. Ρωτήστε εμένα ή τις βοηθούς μου για περισσότερες πληροφορίες!

Κείμενο: Παππαθεοδωράκης Φίλιππος, Πλαστικός Χειρουργός